Actueel
Waar haal jij je boerenkool en appels vandaan? Bij de supermarkt in de buurt of ga je op vrijdagochtend naar de markt? Groente- en fruitsoorten uit de winkel hebben vaak een verre en vervuilende reis afgelegd, nog voordat ze in jouw winkelmandje belanden. De groenteboer op de markt zorgt al voor meer lokaal voedsel, maar de drie Smildes gaan nóg een stap verder. In dit blog lees je hoe het project ‘Eetbaar Dorp’ zorgt voor lokale, verse etenswaren.
Behoor jij ook tot de gemiddelde Nederlander? Als jij wekelijks ongeveer tien procent van je vaste voedsel weggooit, dan is het antwoord hierop ‘ja’. En dat dit zonde is, vinden we vast allemaal. Van het lekkere eten, het geld dat je aan zoveel andere dingen kunt besteden én het milieu dat hiervoor onnodig is belast. Maar hoe pak je voedselverspilling structureel aan in je dagelijks leven? We geven zeven praktische tips.
Ook provincie Drenthe omarmt de EO-actie ‘Nederland plant bomen’ een duurzaamheidsinitiatief van EO, Staatsbosbeheer, Stichting Nationale Boomfeestdag en Buitenfonds. Met de actie ‘Nederland plant bomen’ daagt de EO iedereen in Nederland uit om hun provincie groener te maken. Van alle ingezamelde bomen wordt in elke provincie nieuw bos gepland.
Zonne-energie levert een belangrijke bijdrage aan de groenestroomvoorziening in Nederland. Maar ruimte is schaars. Daarom wordt er voortdurend gezocht naar geschikte locaties voor meervoudig ruimtegebruik waarbij functies gecombineerd worden. De ruimte langs (snel)wegen zijn hier een mooi voorbeeld van. In Drenthe wordt nu samengewerkt aan de langste route met zonnepanelen van Europa.
Heb ik dit nodig of wil ik het gewoon hebben? Kan ik dit product ook leasen, lenen of delen met anderen? Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om de eerste stappen te zetten naar jouw bijdrage aan een circulaire economie. Hoe het precies werkt en wat een circulaire economie is, legt docent/onderzoeker Rozanne Henzen uit.
Stap op je tweewieler, fiets naar de dichtstbijzijnde boer en haal daar alles wat je nodig hebt voor een gezonde maaltijd. Door de voedselketen te verkorten van boer naar bord geniet je niet alleen van kakelverse seizoensproducten, je levert ook een bijdrage aan de leefbaarheid in onze provincie. Zo beperk je de CO2-uitstoot van de logistiek, zorg je voor een eerlijke prijs voor de boeren en vergroot je het voedselbewustzijn. Stuk voor stuk doelen van het nieuwe platform Dubbel Drents Goed.
Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: tiny houses. Een woonvorm waarbij je in een klein huisje woont. In Nederland kom je ze de laatste jaren vaker tegen, maar dit zijn meestal pilots voor tijdelijke bewoning. De eerste permanente tiny houses vinden nu ook hun plek, en er komt een heel blokje van in de Beilense wijk Lievingerveld.
We leven in een digitaal tijdperk. Geautomatiseerd verzamelen we data om deze te meten en er ons voordeel mee te doen, bijvoorbeeld met sensortechnologie. Dat gebeurt ook in de landbouw. Maar hoe helpt dit boerenbedrijven? En wat heeft sensortechnologie te maken met duurzaamheid? Peter Raatjes, oprichter en directeur van het Drentse RMA, houdt zich hier dagelijks mee bezig en legt uit waarom de landbouw niet meer zonder kan.

We kennen allemaal de PET-flessen; lever ze in bij de supermarkt en ze worden gerecycled. Maar veel plastic kan nog niet gerecycled kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er kleurstoffen in zitten. Daar proberen ze bij CuRe Technology in Emmen verandering in te brengen.

Valentijnsdag staat voor de deur. Voor veel mensen het moment om een boeketje bloemen of een bos rozen bij de bloemist te kopen. Romantisch, maar is het ook duurzaam? En als we duurzame bloemen willen, zijn deze eigenlijk wel verkrijgbaar? Eline Houtkamp van Bloem en Oogst teelt duurzame bloemen op haar akker in Wapserveen en vertelt waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een duurzaam boeket.

Ongeveer 15 % van het afval in Nederland bestaat uit huishoudelijk afval. Scheiden we dit goed, dan kunnen we van deze materialen nieuwe grondstoffen maken. Dit heeft (onder meer) een positief effect op het milieu. Om het afvalscheidingspercentage in Drenthe omhoog te brengen hebben de twaalf gemeenten de handen ineengeslagen via de Werkgroep Markerein, die de campagne ‘Drenthe geeft door’ heeft gelanceerd. Met deze campagne beogen de gemeenten duidelijk te maken waarom het scheiden van afval thuis zo belangrijk is.

Even tellen: met hoeveel producten spuit, smeer of zeep jij je op een dag in? Tel je het aantal keren dat je je handen wast, je tandenpoetst of je lippen invet ook mee? En van hoeveel van deze producten weet jij hoe schadelijk ze zijn voor het milieu of je gezondheid? Het antwoord is (nóg) erger dan je waarschijnlijk denkt. We leggen je uit waarom.

Wat is jouw bijdrage aan de energietransitie? Een vraag waar de één voor open staat of al volop mee bezig is en waar de ander buikpijn van krijgt. Toch hoeft bijdragen aan de energietransitie niet ingewikkeld te zijn, al helemaal niet als je je aansluit bij een energiecoöperatie. Lees hoe ze bij energiecoöperatie (EC) NoordseVeld inwoners helpen om bij te dragen.

Het klimaat verandert: de zomers worden warmer en het weer wordt extremer. Water afvoeren tijdens hevige regen en water bergen tijdens droogte worden steeds belangrijker. Wist je dat je ook in je eigen tuin relatief eenvoudig kan inspelen op dit veranderende weer? Dankzij een wadi.

Kerst staat voor de deur en massaal kopen we cadeaus voor de mensen van wie we houden. Dit jaar misschien nog wel meer dan vorige jaren; om een extra hart onder de riem te steken of om te laten weten dat we er voor elkaar zijn en we elkaar waarderen. Maar hoe doe je dit als je het juist wat duurzamer aan wilt pakken? We geven vijf duurzame kerstcadeautips.

Half november werd voor de achtste en laatste keer Hét Duurzaam Drenthe Event georganiseerd. Resato uit Assen werd hier gekroond tot het duurzaamste bedrijf van Drenthe. We nemen een kijkje bij dit duurzame bedrijf.

We schreven er ooit eerder al een blog over: het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie. In de volksmond: NICE. Deze Drentse organisatie zet zich in om circulaire economie in Noord-Nederland te versnellen. Maar de circulaire economie, waar gaat dat eigenlijk over? En kan je hier als gewone Drent ook mee aan de slag?

Het is de plek waar de beren ooit verbleven, voedsel voor de dieren binnenkwam en waar olifantenpoep werd opgehaald voor bemesting van tuinen: het oude dierenpark in Emmen. Dat inmiddels nieuw leven heeft gevonden in bijzondere initiatieven, zoals ‘Emmens Bakkie Koffie’. In deze duurzame koffiebranderij kunnen mensen met een afstand volop groeien. Wat Bakkie Koffie zo duurzaam maakt? Bekijk de video of lees verder, want ondernemend begeleider Ruben Haak liet het ons met veel enthousiasme en trots zien.

‘Hét Duurzaam Drenthe Event’ was de afgelopen zeven jaar dé plek om te netwerken, inspiratie op te doen en duurzame initiatieven en oplossingen te delen. Op 13 november vindt de laatste editie plaats. Met Kayleigh Aalderink, medeorganisator en beleidsadviseur bij de provincie, spreken we over de laatste editie en kijken we terug op het groot gegroeide event.

De duurzame huizenroute gaat dit najaar vooral digitaal plaatsvinden. Ook in Drenthe zijn er weer talloze duurzame huizen te bezichtigen. Maar wat verstaan we onder een duurzaam huis? We nemen een kijkje bij het ‘Duurzaamste huis van Drenthe 2018’.

Ze zijn de kappers van de buitenruimte. Van planten tot kappen en alles wat daar tussenin zit. Quercus boomexperts is dagelijks bezig met beheer en onderhoud van natuur en buitenruimtes. Dat klinkt natuurvriendelijk, maar ook in deze branche is het voorkomen van CO²-uitstoot de grootste duurzaamheidsuitdaging. Een uitdaging die ze niet uit de weg gaan, maar juist met beide handen aanpakken.

Ja, je leest het goed: Tuiny Forest. Oftewel een minibos in jouw tuin. Of je nu in een vrijstaand, twee-onder-een-kap of rijtjeshuis woont. In een dorp, nieuwbouwwijk of in een stad. Met 6m2 ruimte in je tuin, plant jij in november binnen een halve dag je eigen inheemse minibos. Dat zélfs voor een luie tuinder goed te doen is. Zie je het al voor je? In dit blog lees je over de voordelen van een Tuiny Forest en kom je erachter of het ook iets voor jou is.

“Wist je dat een gemiddelde kledingkast in Nederland maar liefst 50 ongedragen kledingstukken heeft?” Zo begint het boek ‘De wereld van kleding’ dat op 9 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid, op verschillende scholen door heel het land wordt voorgelezen. Om ook kinderen en jongeren bewust te maken van hun invloed op het milieu en de natuur, worden duurzaamheidsthema’s als kleding recyclen en afval scheiden op deze dag extra onder de aandacht gebracht. Ook het Duurzaamheidscentrum Assen doet mee aan deze dag. We spraken erover met Maurice Hummel van gemeente Assen.

Door schaalvergroting is een monocultuur in de landbouw ontstaan: een perceel met één soort gewas. De laatste jaren lijkt er echter een verschuiving gaande. Door de duurzame aspecten van strokenteelt onderzoeken langzaamaan steeds meer boeren deze vorm van akkerbouw. Maar wat moeten we ons hierbij voorstellen en wat maakt deze vormen zo duurzaam? En wat levert het de boer zelf eigenlijk op?

Welke trui trek jij aan op 'Warmetruiendag'? Als heel Nederland op 5 februari een extra warme trui aantrekt en 1 graad lager stookt, besparen we met z'n allen 6% energie en 6,3 miljoen kilo CO2! Maar hoe eerlijk en duurzaam is jouw trui eigenlijk? En hoe kun jij bijdragen aan het veranderen van een van de meest vervuilende industrieën ter wereld??

De gevolgen van het veranderende klimaat ervaren we steeds dichter bij huis. Extreme neerslag, droogte en hoosbuien in de zomer vragen om de nodige aanpassingen. Maar hoe kunnen we ons wapenen tegen deze extremer wordende weersomstandigheden? En wat verstaan we onder klimaatadaptieve maatregelen? WDO Delta stelde er een speciale regeling voor op.

Een koffer met 454 duurzame ideeën. Jaarlijks wordt op de eerste dinsdag van september de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan het kabinet. Het is dé gelegenheid om duurzame initiatieven en ideeën in de politieke schijnwerpers te zetten. Maar wat wordt er eigenlijk met de ideeën gedaan en waarom is Drenthe hierin ondervertegenwoordigd? André Brasse vertelt ons meer.

Vooruitstrevend zijn, een bijdrage leveren aan duurzaamheid en de klimaatdoelstellingen, en de opbrengsten teruginvesteren in het zwembad – Stichting Zomerbad Peize laat zien dat het allemaal mogelijk is. Met de bouw van een zonnepark is het Zomerbad 100% energieneutraal. Op 13 augustus 2020 werd het nieuwe zonnepark officieel geopend door gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Ook wethouders Kirsten Ipema en Jeroen Westendorp van gemeente Noordenveld waren aanwezig om het glas te heffen op het verzette werk en dit mooie initiatief.

In februari 2019 trapte Arjan Lucius de eerste editie af van zijn inmiddels succesvolle concept ‘Junior Energiecoach’. Dit deed hij samen met 100 deelnemende gezinnen uit de gemeenten Noordenveld en Groningen. Het is een spel dat de kennis en bewustwording over energie bij gezinnen op een leuke en speelse manier vergroot. Op 8 februari dit jaar ging de derde editie van start met ruim 370 gemotiveerde gezinnen uit diverse gemeenten.

Yannick Wassmer stond aan de wieg van Drenthe in Transitie. Samen met collega’s richtte hij het platform op en hij bleef er drie jaar nauw bij betrokken. In 2016 nam hij afscheid van de provincie Drenthe als werkgever. Na een periode van drie jaar studeren en werken in Zweden, is hij weer terug in Noord-Nederland. Al die tijd opereerde Yannick op het snijvlak van duurzaamheid en leiderschap. Een gesprek met een inspirerende voorvechter voor duurzaamheid.

Bij het ultieme zomergevoel, hoort voor velen een zonnige barbecue. De tuintafel gedekt met grote schalen vlees, vis, groente en natuurlijk allerlei andere hapjes, een koelkast gevuld met koele dorstlessers, en familie en vrienden die aanschuiven maken het feest compleet. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Duurzaam barbecueën is daar een mooie toevoeging op. Maar waar let je dan op? We zochten het voor je uit.

In de prijzenkast van voetbalvereniging Witteveense Boys ’87 staan met name bekers die op het veld verdiend zijn door de voetballers. Sinds een paar maanden staat er een wat ongewone bokaal tussen: de prijs voor de duurzaamste sportvereniging van Drenthe 2019. Hoewel het geen echte cup is maar een glazen trofee, is de club er niet minder trots op. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden in het kader van het project Drenthe Sport Duurzaam van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Hierbij worden Drentse sportverenigingen ondersteund bij het verduurzamen van hun clubgebouw of -terrein. Clubvoorzitter Roel Seele vertelt hoe deze klinkende overwinning van de Witteveense Boys tot stand kwam.

Drenten scheiden steeds beter hun afval. Maar zoals het oude gezegde al zegt: voorkomen is beter dan genezen! Afval dat niet bestaat, hoeft namelijk ook niet gerecycled te worden. DiT deelde enkele maanden geleden al tips hoe je je plastic afval kan reduceren (lees ze hier). In deze blog laten we zien dat je ook op andere manieren je afval kunt beperken!

De tuin is populair! Nu we gedwongen thuis zitten, blijkt hoe fijn het is om af en toe buiten te kunnen zijn. Toch heeft lang niet iedereen een (grote) tuin. Maar gelukkig zijn er tal van manieren om wel een fijne, plantrijke woonomgeving te realiseren bij jou in de buurt.

Afval scheiden wordt steeds normaler. Waarschijnlijk leveren we in Drenthe allemaal ons papier, glas, groen en PMD-afval apart in. Ook bedrijven voelen steeds meer de noodzaak om afval te scheiden en hergebruiken. “Het is zonde om al die grondstoffen na een keer gebruiken weg te gooien…” En het mooie is: het kan ook steeds efficiënter!

Je huis duurzamer maken is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor de portemonnee is het op de lange termijn zeer voordelig! De enige drempel voor veel mensen: op de korte termijn is het vaak een flinke investering... Gelukkig zijn hier in Drenthe veel regelingen voor. Wat is er allemaal mogelijk? Je leest het in dit blog.

Vroeger leefden mensen in Drenthe in plaggenhutten waarvan de daken bedekt waren door zoden gras. Tegenwoordig komen begroeide daken weer steeds vaker voor. Want wat blijkt? Er zijn allerlei duurzame voordelen verbonden aan een begroeid dak.

Een schoon huis is heerlijk. Toch is schoonmaken niet altijd even ‘schoon’: het kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu. Terwijl er veel duurzamere alternatieven bestaan! Hierbij enkele duurzame schoonmaaktips die je direct kunt toepassen.

Energiebesparing. Het is niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor de portemonnee. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen inzicht willen hebben in hun energieverbruik. Immers: inzicht in verbruik is de eerste stap richting nog meer besparen.

Jessica en Maurits Tepper hebben in de kop van Drenthe een natuurinclusieve kringloopboerderij. Als kringloopboerderij halen ze bij voorkeur geen extra voerdings- of meststoffen van buiten hun bedrijf. En krijgt de natuur de ruimte. Ze willen vooral laten zien dat het kán. Hoe? Bekijk de video of lees verder.

Vorig jaar bereikten we in Nederland een mijlpaal op de weg naar een duurzame toekomst. 2019 was namelijk het eerste jaar dat er meer energie uit duurzame bronnen werd opgewekt dan uit de fossiele brandstof steenkool. Hoe staat het met de duurzame doelstellingen in Drenthe? Hoeveel hernieuwbare energie wordt hier geproduceerd? En voor welke uitdagingen komen we te staan?

Duurzame oplossingen; in de huidige coronacrisis zoekt de hele wereld ernaar. In Drenthe wordt al jaren gewerkt aan duurzame oplossingen in de bestrijding tegen ongewilde virussen en bacteriën door ‘Watter’. En in de huidige crisis proberen zij de wereld te helpen.

Sinds twee weken rijden we allemaal 100 km p/u overdag. Deze maatregel is met gemengde reacties ontvangen. De één vindt het ‘wel prima’ terwijl de ander bang is dat de reistijd veel langer wordt door de klimaatmaatregel. Waarom werd deze maatregel eigenlijk ingevoerd? En levert het eigenlijk op?

Natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw en duurzaamheid: het zijn volgens Jessica Tepper van natuurboerderij Eytemaheert al gauw containerbegrippen die men zichzelf met een beetje creatieve interpretatie toe kan eigenen. De werkelijke betekenis van deze begrippen wordt daardoor steeds onduidelijker. Niet gek dus dat boeren die willen verduurzamen niet weten waar ze moeten beginnen. Op natuurboerderij Eytemaheert in Leutingewolde hebben ze hun weg inmiddels goed gevonden.

Wist jij dat in elke kilo zand van Europese stranden gemiddeld 250 stukjes plastic zitten? Helaas nemen deze cijfers steeds verder toe. Hoewel een deel overal vandaan kan komen omdat het hier is aangespoeld, kunnen we er met elkaar wél voor zorgen dat er minder van ons eigen plastic in de natuur, de zee en andere wateren terecht komt.

Vanwege het toenemend consumptisme en de hogere productie van typische melk- en vleesveerassen, is de Groninger blaarkopkoe steeds meer uit ons landschap verdwenen. Nu we steeds milieubewuster worden, neemt de populariteit van de blaarkopkoe opnieuw toe. Dit vanwege hun sterke genen, hun dubbeldoel en de duurzame en hoogwaardige kwaliteit.

Tijdens het elfde Duurzaam Bouwen Congres stond de geleidelijke energietransitie, op weg naar 2040, centraal. Bovendien toonden in Assen bijna alle genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 volop circulaire aspecten.

Op dinsdag 28 januari kwamen de deelnemers van het Koploperproject uit de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo bijeen op vakantiepark Het Land van Bartje om de uitkomsten van hun nulmeting met elkaar te delen. Deze waren op sommige punten voorspelbaar en op andere punten verrassend. Hoe de middag verliep? Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de geslaagde en inspirerende middag.

Delen, lenen, repareren en recyclen. Het zijn werkwoorden die oplossingen bieden in een tijd waarin de wereldbevolking nog elke dag groeit en waarin we steeds meer consumeren. Inherent aan deze groei is de toenemende vraag naar grondstoffen. De voorraad neemt echter af. Tijd dus om in beweging te komen. Het doel? Een Nederlandse economie die 100% circulair is in 2050!

Het klimaat vraagt om duurzame aanpassingen en innovaties voor toekomstige generaties. We worden ons steeds bewuster en voelen de urgentie van aanpassing en verandering. Ook bedrijven en organisaties zien deze beweging en stellen nieuwe eisen aan eigen bedrijfsvoering en product- en dienstverlening. Maar waar begin je en hoe zet je mooie plannen om in concrete acties en structurele verbeteringen?