Actueel

Bij kwalitaria de Bikbar kwamen ze erachter dat er voor het scheiden van hun plastic afval weinig geregeld was. Tijd voor actie vonden Janiek Arends en eigenaar Peter Boonstra. Samen startten zij toen ‘Plastic Ambassadeurs’. Inmiddels hebben ruim 30 enthousiaste ondernemers zich al aangesloten en zijn zij klaar voor een volgende grote stap: van het vervoeren van 50.000 flessen per container naar meer dan 500.000 flessen per container. Hoe ze dit doen? Janiek liet het ons zien.

Woensdag 27 november was dé finale van Drenthe Woont Circulair in De Nieuwe Kolk in Assen. Drenthe Woont Circulair is een samenwerkingsverband van alle acht Drentse corporaties. Zij zijn ervan overtuigd dat circulair wonen de nieuwe standaard voor woningbouw wordt. Met elkaar hebben zij de ambitie om in 2040 in Drenthe 100% circulair te bouwen en renoveren.

Op 1 oktober 2018 opende Marja haar duurzame kapsalon ‘New Look by Nature’ in Emmen. Inmiddels heeft Marja drie extra kapsters kunnen aannemen en trekt zij met haar concept dagelijks nieuwe klanten aan uit heel Noord-Nederland. Hoe zij dit doet en of dit uit kan? Marja vertelt over haar motivatie en over de voordelen voor haar als ondernemer.

Gebruik maken van 100% groene lokale stroom en tegelijk duurzame initiatieven en projecten in je dorp steunen? Energiecoöperatie de Broekstreek in Midden-Drenthe laat in samenwerking met energieleverancier Energie VanOns zien dat dit kan.

Overweegt u zelf een duurzaam huis te bouwen of wilt u uw huis verduurzamen? Naar aanleiding van de ervaringen die Henk Bulder opdeed tijdens het bouwen van zijn ideale huis met de nieuwste water- en energiebesparende voorzieningen geeft hij deze 9 tips.

Op 10 oktober was de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Gemeente Tynaarlo organiseerde daarom een inspiratieavond voor inwoners en andere belangstellenden over dit thema.

Inspiratie opdoen, vragen stellen, of gewoon eens ervaren hoe bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis voelt. Dat kan tijdens de Duurzame Huizen Route en daarom gaan duizenden mensen deze dagen op pad om een bezoek te brengen bij de bewoners van een duurzaam huis. Voor veel mensen is het oriënteren tijdens de Duurzame Huizen Route het startpunt om ook zelf de woning aan te pakken.

In het Drentse Erica is Van Geel Orchideeën gevestigd. Daar kweken ze orchideeën en chrysanten die ze leveren aan landen over de hele wereld. Deze worden geproduceerd op een zeer duurzame manier en onder de beste omstandigheden voor plant, mens en milieu.

Het is een tijdje stil geweest rondom ‘Het Duurzaamste huis van Drenthe’. In 2016 informeerden we je met regelmaat over de voortgang van de bouw van dit huis met de nieuwste water- en energiebesparende oplossingen. Inmiddels is het al ruim twee jaar in gebruik en zijn we benieuwd wat we van Henk en Jessica Bulder kunnen leren.

De vraag naar duurzame energiealternatieven neemt toe. In de buurt van Emmen wordt daarom gewerkt aan een revolutionaire nieuwe energievoorziening, de GZI Next: Regionale Energie Hub. Wat is het? En wat zijn de voordelen van dit nieuwe initiatief? We praten met Harry Eshuis, vanuit de NAM betrokken bij dit project.

Het nieuw te bouwen Zonnepark de Lichtkiem kan flink bijdragen aan de doelstelling van de gemeente Assen om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken.

Verslag van het TransFuture Festival, hét evenement over duurzaamheid in Noord-Nederland.

Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek is specialist in het bouwen van en verbouwen naar energiezuinige en energieneutrale woningen. Het familiebedrijf, dat al sinds 1964 bestaat, werd tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event verkozen tot het meest duurzame bedrijf van Drenthe 2019. We spraken Hilco Broekman, inmiddels tweede generatie Broekman, over hoe het bedrijf een steentje bijdraagt aan de energietransitie.

In de lente sta ik te trappelen om in de tuin te wroeten. Maar in de zomer wil ik vooral genieten. Met de voetjes omhoog in de hangmat, dan hoor je mij niet klagen… Maar voor het zover is moet ik ook na de eerste voorjaarsbloeiers nog wel even aan de bak!

Of ik als ecologisch hovenier tips kan geven voor het ‘zomerklaar’ maken van je tuin? Mijn mondhoeken krullen omhoog. Leuke term, word ik blij van. Met de bekendere term ‘winterklaar maken’ heb ik minder. Een tuin mag namelijk best een beetje rommelig de kou en nattigheid in.

Op vrijdag 8 maart kwamen we met ruim tweehonderd belangstellenden bij elkaar voor de zevende editie van het Hét Duurzaam Drenthe Event, die dit jaar in het teken stond van ‘de winst van duurzaamheid’. Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek werd gekozen tot het meest duurzame bedrijf van Drenthe, de publieksprijs ging naar akkerbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn.

De provincie Drenthe spant zich in voor de overgang van fossiele naar duurzame energie. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke ordening en Klimaat & Energie, blikt in een tweeluik met ons terug op de stappen die gezet zijn, en kijkt hij vooruit op de uitdagingen en kansen in de Drentse energietransitie.

De provincie Drenthe spant zich in voor de overgang van fossiele naar duurzame energie. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke ordening en Klimaat & Energie, blikt in een tweeluik met ons terug op de stappen die gezet zijn, en kijkt hij vooruit op vooruit op de uitdagingen en kansen in de Drentse energietransitie.

Er lopen kinderen in de straten

“Het is inspirerend en mooi om te zien hoe bedrijven in Drenthe blijven innoveren en verduurzamen”, sprak gedeputeerde Tjisse Stelpstra tijdens de opening van Hét Duurzaam Drenthe Event 2019. Op vrijdag 8 maart kwamen we met ruim tweehonderd belangstellenden bij elkaar voor de zevende editie van het event. Dit jaar stond het event in het teken van ‘de winst van duurzaamheid’: voordeel voor mens, milieu en de Drentse economie.

Van blikjes en flesjes op straat tot aan stukken rubber en hout in de bermen, voor Peter Berendse uit Ruinen is zwerfafval een grote bron van ergernis. Hoe zorg je voor een schonere leefomgeving? En hoe stimuleer je de bewoners om de omgeving schoon te houden? Zijn antwoord op dit vraagstuk: “ga ploggen!”
Wist je dat we in Europa per persoon gemiddeld 17.7 kilo elektronisch afval per jaar weggooien? Om daar een einde aan te maken, en elektronisch afval (E-waste) weer terug te brengen in de kringloop gaan zo’n 20 basisscholen basisscholen in Assen in Noordenveld dit voorjaar de strijd aan om zo veel mogelijk E-waste te verzamelen.

De overheid en het bedrijfsleven in Emmen hebben onlangs een handtekening gezet onder een contract voor een investering van bijna een half miljoen euro per jaar om de duurzame chemie in Emmen te stimuleren. De overeenkomst markeert een mijlpaal in de unieke samenwerking tussen de verschillende partijen in de regio.
Het nieuws doet al enige tijd de rond in de provincie: in Nijstad-Oost in gemeente Hoogeveen komt de allereerste waterstofwoonwijk in Nederland. Lokale en nationale media noemen het initiatief een primeur, uniek en pionierswerk. Niet zonder reden, want hoewel het bedrijfsleven waterstofgas al gebruikt als duurzame energiebron geldt dit niet voor huishoudens. Wij spraken met Kees Boer, projectleider van Nijstad-Oost.
Vorige maand werd Jaron Tichelaar uitgeroepen tot Jong Hoogevener van het Jaar 2018. De 17-jarige inwoner van Noordscheschut mocht de prijs in ontvangst nemen omdat hij zich op allerlei manieren inzet voor duurzaamheid en een betere wereld. Een kroon op zijn werk, maar als we Jaron mogen geloven is dit pas het begin.
De energietransitie is een vraagstuk voor volwassenen en in hoeverre moeten we kinderen eigenaar maken van het probleem? Mathijs ter Bork ontwikkelt educatieve projecten rondom duurzaamheid en energie, en brengt op een laagdrempelige manier de energietransitie bij Drentse scholen in de klas. “Burgerschapsvorming zou meer kunnen gaan over hoe we met de aarde omgaan.”
Anita en Hans Marskamp zijn de oprichters van Country Smile’s Groene Varkens in Loon (gemeente Assen), waar ze het vlees van hun varkens – die grotendeels leven op het groente- en fruitafval uit de buurt – lokaal verkopen. Nu zijn Anita en Hans aan het onderzoeken of ze het concept Herenboeren in Assen kunnen realiseren. Op Drenthe In Transitie vertelt Anita in haar column over de stappen die ze nemen.

Groep 6 van obs Sprinkels in Meppel is behoorlijk op de hoogte van de energietransitie. We gingen met de leerlingen in gesprek over het verschil tussen groene en grijze energie. Daarnaast hebben ze nog een paar goede tips om zelf energie te besparen!
We zijn met gedeputeerde Tjisse Stelpstra in Den Haag waar hij vanuit het IPO (Interprovinciaal Overleg) aanwezig is bij het klimaattafeloverleg over elektriciteit.
Tijdens de kerstperiode wordt de Drentsche Hoofdvaart van Asserwijk tot aan de Norgervaart rijkelijk versierd met kerstornamenten en kerstverlichting. We spraken met Gerty Leeuwerik, voorzitter van buurtvereniging Kloosterveen, die met de vereniging jaarlijks de kerstverlichting verzorgt.
Als we stoppen met het gebruik van aardgas, dan heb je niet alleen minder last van aardbevingen, maar ook minder CO2-emissies in de lucht. Samen met EnergieKansen en ThuysGas brachten we een bezoek aan de producenten van groen gas in Drenthe. “De boodschap is niet dat van het gas afgaan. We gaan van het aardgas af en stappen over op het groene gas.”
Wie zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te leggen, kan nu toch gebruik maken van ‘eigen’ zonnestroom. Door middel van een unieke crowdfunding kan je profiteren van de zonne-energie die wordt opgewekt op het 'Zonnedak Bloemen' van het bedrijf Biovender, waar plek is voor 1650 zonnepanelen. De eerste 200 huishoudens hebben zich inmiddels aangemeld.
Van het isoleren van woningen tot aan het plaatsen van zonnepanelen of warmtepompen: de afgelopen jaren zag Arjen Lucius het aantal duurzaamheidsprojecten en -initiatieven flink groeien. Het betroffen vooral technische maatregelen om energie te besparen, maatregelen waar een ‘prijskaartje’ aan hangt dat veel mensen vaak afschrikt. Het bracht Arjen ertoe om zijn eigen initiatief te starten: Junior Energiecoach. Een spel dat kinderen samen met hun ouders kunnen spelen en de kennis en bewustwording over energie vergroot.
Het energieaanbod in Nederland wordt slechts mondjesmaat groener. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Waar het stroomaanbod voor consumenten langzaam duurzamer wordt, krijgen zakelijke afnemers daarentegen nog volop grijze stroom geleverd. Mooi nieuws: in de consumentenranking kleurt de noordelijke leverancier Energie VanOns donkergroen.
Met een stevige duurzaamheidsamibitie schreef het OV-bureau Groningen Drenthe een aanbesteding uit voor het busvervoer in de provincies. Vervoersmaatschappij Qbuzz deed mee en ging er met de winst vandoor. We spreken met Wilko Mol, directeur van het OV-bureau, over de noordelijke energietransitie en de rol die het OV-bureau daarin wil pakken.
Van een paar klanten naar bijna 60 leden. Bestuurslid Tom Verloop is niet ontevreden over de resultaten die Energie Coöperatie duurzaam Assen in de afgelopen twee jaar heeft geboekt. We praten bij over wat er in de tussentijd is gebeurd, het reilen en zeilen van een energiecoöperatie in je vrije tijd en de uitdaging van lokale sociale impact.
Over een paar weken vieren we Sinterklaas. Voor veel ouders levert dat stress op. Cadeautjes zoeken, geld uitgeven en die decembermaand is al zo duur. Daarnaast komen ook nog de morele bezwaren. Is het nog wel van deze tijd allemaal nieuwe spullen te blijven kopen? Het is een doorn in het oog van Elif Algu van Brand Social Impact bureau ‘Branding A Better World’. Zij bedacht Recycle Sint, een speelgoedruilmarkt. En met succes: inmiddels organiseren de komende weken meer dan vijftig lokale initiatiefnemers in heel Nederland hun eigen Recycle Sint.
Een leuk, duurzaam leven voor iedereen! Dat is het motto van Leef Circulair, het dochter-vader initiatief van Sophie en Rogier: “Als iedereen elke dag weer een stapje in de goede richting zet, dan kunnen we steeds meer positieve impact maken.”
We houden ons steeds meer bezig met duurzaam bouwen. Maar, zo goedkoop mogelijk wonen en tegelijkertijd zo min mogelijk het milieu belasten: hoe doe je dat? Margreet Kors vond er samen met Jan van Schip uit Westerland een oplossing voor.
Als eerste in de wereld wist Cumapol 100% biologische PET te ontwikkelen. Welke duurzame innovaties heeft het polyesterbedrijf uit Emmen nog meer in de pijplijn zitten?
Fosfaat is een zeer vruchtbare soort mest en belangrijk voor de productie van voedsel. Maar waarom maken we geen gebruik van de fosfaat uit onze eigen menselijke urine, vraagt Anita Marskamp zich af. Want, de wereldwijde fosfaat raakt toch op? En wat doen we als de landbouwgronden uitgeput raken als de wereldpopulatie groeit? Anita neemt het vraagstuk onder de loep en installeerde een eigen composttoilet. In dit blog neemt ze jullie mee in haar bevindingen.
Grietje Loof deed in 2017 mee aan het 100-100-100 project, waarin 100 gezinnen in 100 dagen naar een 100% afvalvrij leven toewerkten. Ze hield voor Drenthe In Transitie een blog hierover bij. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en Grietje doet nog steeds hard haar best om zo weinig mogelijk afval te produceren. Om anderen ook te helpen zette ze haar eigen label ‘Groen Grietje’ op en maakt op bestelling duurzame fruitnetjes, broodzakken en duurzame verpakkingen.
Op 10 oktober vieren we de jubileumeditie van Dag van de Duurzaamheid! Een dag in het leven geroepen door stichting Urgenda. We blikken met directeur Marjan Minnesma terug op de afgelopen tien jaar.
De R zit in de maand en de herfst heeft zijn intrede gedaan. De dikke truien en donzen dekbedden mogen weer van stal- eh uit de kast. Daarnaast is het natuurlijk fijn om in huis een aangenaam klimaat te hebben, als het even kan zonder een al te hoge energierekening en met zo weinig mogelijk warmteverspilling. Dat kan door je huis te isoleren, maar niet iedereen kan financieel investeren in grote aanpassingen als dubbelglas of isolatie, of mag het niet vanwege het wonen in een huurhuis. Niet getreurd, ook dan zijn er opties.
Als getogen Assenaar voelde ik toch enige trots toen eerder deze maand de Drentse provinciehoofdstad tijdens een landelijke leerkring in het middelpunt van de belangstelling stond, al heb ik er zelf geen enkel steentje aan bijgedragen. Ik was aanwezig bij een leerkring over energie en duurzaamheidseducatie. Deze leerkring wordt geleid door Ciska Buijze, teamleider van het Duurzaamheidscentrum Assen. Samen met Anette Oosterhoff, programmamanager van ‘Energie van Assen’, gaf ze een kijkje in de keuken achter het opkomende succes van het Duurzaamheidscentrum, dat enkele jaren geleden een prachtig nieuw onderkomen in het Asserbos mocht betrekken. Sindsdien hebben al velen – jong en oud – deze geweldige plek bezocht en er kennis gemaakt met laagdrempelige, actieve, uitdagende, leerzame en vooral heel leuke duurzame activiteiten en oplossingen. Een geweldig voorbeeld van duurzaamheidsonderwijs in transitie!
Zoals ik in mijn vorige blog ‘De milieu-impact van de kledingindustrie’ al schreef, doe ik hard mijn best om zo milieubewust mogelijk te leven. Helaas ben ik gek op nieuwe kleding en shoppen, een behoorlijk milieuvervuilende hobby. Na de oproep van CollAction besloot ik deze slechte gewoonte te tackelen en deed van 21 juni tot en met 21 september mee aan de ‘Slow Fashion Summer’. Ik deel hier mijn ervaringen met jullie.
In mijn dagelijks leven probeer ik zo milieubewust mogelijk te leven. Ik gebruik weinig plastic, kruip onder een dekentje wanneer ik het koud heb, gooi nooit eten weg en eet geen vlees en weinig zuivel. Helaas heb ik wel twee vrij (mild uitgedrukt) milieuvervuilende hobby’s: shoppen en reizen. Vliegen is een van de meest belastende activiteiten die je kan ondernemen. Ik hoop dat ze snel CO2-neutraal vliegen gaan uitvinden, want ik ben er nog niet klaar voor om deze passie op te geven. Dit is misschien hypocriet en doet al mijn andere goede intenties te niet, maar ik doe mijn best.
“We zijn niet alleen bezig met onze eigen energietransitie, maar geven anderen de kans dat ook te do
Als dijkgraaf bij een waterschap, en specifiek waterschap Hunze en Aa’s, heb je een prachtbaan. Als waterschap zorgen we ervoor dat je veilig kunt wonen, werken en recreëren in ons gebied. Onze dijken en kaden – zo’n 700 kilometer – zorgen ervoor dat je droge voeten houdt. Daarnaast zorgen wij ervoor dat er voldoende en schoon water beschikbaar is. Natuurlijk hoort het werken aan de energietransitie ook bij ons takenpakket.
Deze winter vindt de EnergieStrijd van Urgenda weer plaats. Tijdens het stookseizoen in de maanden december, januari en februari gaan zorgorganisaties met elkaar de strijd aan om de laagste energierekening. Een wedstrijd die niet alleen financieel interessant is, maar zorgorganisaties ook handvatten biedt om verder te verduurzamen.
Het was vier jaar geleden. Ik schrok van het bericht. Niet dat ik ervan stond te kijken. Nee, ik had het natuurlijk al vaker gehoord. Maar nu stond het er wel erg nadrukkelijk: Als er wereldwijd niet snel iets verandert in het klimaatbeleid, gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren. Het staat geschreven in het klimaatrapport van VN-organisatie IPCC. Ik schrok niet van het eerste deel van de tekst. Dat is al lang bekend. Maar ik had toch het idee dat we steeds bewuster worden en dat we het tij nog altijd kunnen keren. Hier stond echter dat die tijd, de tijd om het tij te keren, de tijd dat we nog een kans maken om het allemaal weer goed te maken, nu wel heel snel nadert.