Duurzame tips: minder afval produceren


Drenten scheiden steeds beter hun afval. Maar zoals het oude gezegde al zegt: voorkomen is beter dan genezen! Afval dat niet bestaat, hoeft namelijk ook niet gerecycled te worden. DiT deelde enkele maanden geleden al tips hoe je je plastic afval kan reduceren (lees ze hier). In deze blog laten we zien dat je ook op andere manieren je afval kunt beperken!

Tip 1: Koop slim boodschappen

Jaarlijks gooien we tientallen kilo’s eten weg. Per persoon! Dit is natuurlijk zonde. Zorg ervoor dat je altijd een boodschappenlijstje bij je hebt wanneer je boodschappen gaat doen. Zo kom je thuis met datgene wat je gebruikt. Het kan ook helpen om niet met honger boodschappen te doen. En aanbiedingen (2+2 gratis) kunnen er soms ook voor zorgen dat we te veel boodschappen doen. Wanneer je van tevoren weet wat je nodig hebt, dan blijft er minder over, en gooi je minder weg.

BONUSTIP: een voordeelverpakking is niet alleen goedkoper, maar gebruikt ook minder verpakkingsmateriaal dan een kleine verpakking. Zo heb je ook minder verpakkingsafval.

Tip 2: Vermijd wegwerpproducten

Wegwerpproducten gebruiken we veel, maar ze zijn ontzettend vervuilend! Zonde eigenlijk, want er zijn eigenlijk altijd wel duurzamere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan het boterhamzakje of aluminiumfolie voor je brood. Een broodtrommel is een veel duurzamer (en op de lange termijn ook goedkoper) alternatief! Ook oplaadbare batterijen hebben deze voordelen ten opzichte van hun eenmalig te gebruiken broertjes. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle wegwerpproducten, zoals bijvoorbeeld (plastic) bekers, borden, poncho’s, tasjes, en zelfs maandverband (een duurzaam alternatief: ‘organicup’).

Tip 3: First in, first out

Wie ooit in de horeca of de supermarkt heeft gewerkt, kent het: first in, first out. Oftewel: zet alles op volgorde van aankoopdatum/houdbaarheidsdatum. Zo zorg je er allereerst voor dat alles bij elkaar komt te liggen (zodat je bijvoorbeeld niet meerdere plekken in huis hebt waar batterijen liggen. Daarnaast gaat eten bijvoorbeeld minder snel over datum, omdat je de data weet (want hier kijk je nu af en toe op).

BONUSTIP: de houdbaarheidsdatum is vaak: ten minste houdbaar tot. Ruik en proef altijd eerst even voordat je iets weggooit, want veel producten zijn na die datum ook nog prima te eten/drinken.

Tip 4: Een tweede leven geven

Wanneer je iets weggooit, hoeft dit nog niet te betekenen dat het product aan het einde van zijn leven is. We hebben een betere of nieuwe gekregen, of gebruiken het oude nooit. Wanneer je de oude producten naar een kringloop brengt, blijven ze ‘in de kringloop’. Geen afval, geen recycling, maar gewoon goede producten die nog jaren mee kunnen. Lever ze dus altijd hier in wanneer ze nog steeds erken. Andersom geldt ook: wanneer je op zoek bent naar een specifiek product, dan is Marktplaats of een kringloop vaak een voordelige manier om deze te vinden.

Tip 5: Repareren kun je leren

Wanneer iets kapotgaat (bijvoorbeeld een afstandsbediening) dan gooien we die vaak weg. Een nieuwe kopen voelt gemakkelijker. Toch zijn veel producten vaak eenvoudig te repareren. Online zijn talloze filmpjes te vinden met ‘easy hacks’ voor het repareren van talloze apparaten. Wanneer het je zelf niet lukt, dan lukt het vaak een vakman wel! Een handige klusjesman in de buurt kan vaak uitkomst bieden. Er zijn zelfs in veel buurthuizen speciale reparatiecafé’s, waar een klusjesman (of vrouw) een dag zit en waar mensen langs kunnen komen met hun kapotte apparatuur.

Wanneer je dan toch afval hebt: scheid het op de juiste manier! Papier, klein chemisch, PMD, groen, grof… Tegenwoordig kunnen we bijna alles apart inleveren. En dit is ook belangrijk! Op deze manier verdwijnt het namelijk niet op de grote (vervuilende) bult, maar worden grondstoffen hergebruikt voor nieuwe producten.

LOCATIE

Assen, Drenthe

INITIATIEF VAN

Robin de Vries, tuinman

LEES OOK