Cumapol zet Emmen op de kaart


Wereldwijd zijn de reacties niets dan lovend. Cumapol uit Emmen heeft een wereldprimeur te pakken: 100% biologische PET. Na een ontwikkelingsfase van vier jaar mocht directeur Marco Brons op 23 maart zijn product presenteren op eigen bodem bij het Biobased Business Event in Emmen. De DIT redactie sprak hem over biobased PET, snoeiafval en de internationale vervolgstappen van Cumapol.

Om 9 uur ’s ochtends bellen we naar een 0316-nummer, regio Montferland (Gld). Hier staat DuFor Resins, het zusterbedrijf van Cumapol. Cumapol zelf staat op Drentse bodem op het Emmtec Industry & Business Park in Emmen. Brons is iets vertraagd, hij is nog even in het lab. Wanneer we hem vragen naar de reacties op zijn nieuwste product, antwoordt hij rustig en –  na een beetje porren – met gepaste trots: “Er zijn veel reacties vanuit de rest van de wereld, heel positief allemaal. We hebben in Nederland eigenlijk maar één klant en zijn verder Europa breed gericht. We praten dan ook met de echt grote bedrijven, zoals Coca-Cola, Danone en Nestlé.”

Het bedrijf, gespecialiseerd in custom made polyesters (polyesters op maat), is al vier jaar bezig met het ontwikkelingsproces van 100 % biologische PET. “Er zijn een aantal problemen met het recyclen van reguliere PET (Polyethyleentereftalaat). Standaard frisdrankflessen gaan prima, maar allerlei andere verpakkingen, waaronder slabakjes en vers vleeswaren plastic, hebben vaak ook nog een kleurtje. Deze materialen kun je niet zomaar recyclen, omdat de kleur er in blijft zitten.” Cumapol heeft een proces van chemisch recyclen ontwikkeld, waardoor ook deze verpakkingen (deels) her te gebruiken zijn.

Maar hoe zit het dan met de biologische PET? “Hiervoor gebruiken we derde generatie biomassa, deze is niet in concurrentie met de voedselketen. Denk hierbij aan snoeiafval, afvalhout, dat soort zaken. Dat is slechts één van de grondstoffen hoor, want het proces is heel breed; we kunnen allerlei andere stromen biomassa en restkunststoffen gebruiken. Vervolgens wordt er van dat hout via een proces een soort ruwe olie gemaakt, welke gebruikt kan worden om PET te maken.” Cumapol werkt hiervoor samen met het Groningse BioBTX. “Zij leveren de grondstoffen, wij maken er PET van.”

“Wij streven er naar ons proces zo energiezuinig mogelijk te maken. Daarin kijken we naar warmtehuishouding en het herwinnen van de warmte uit het proces en te gebruiken voor een ander deel van het proces,” stelt Brons. “De opbrengst van ons nieuwe proces is 10-20%. Dit is relatief laag en heeft heel veel bijstromen, maar die bijstromen kunnen weer dienen als brandstof waarmee we ons eigen proces van brandstof kunnen voorzien. Onder duurzaamheid verstaan wij dat we een product produceren waarvan de grondstoffen onbeperkt zijn. Met olie heb je natuurlijk beperkingen; over een paar jaar zal het schaars worden en op geraken. Echte biomassa groeit zo snel dat je daar continu gebruik van kunt maken.”

De eerstvolgende stap van Cumapol is om samen met BioBTX een pilot opstarten in de tweede helft van dit jaar. Het streven is om in 2016 grotere hoeveelheden BioPET te kunnen produceren, zodat bruikbare artikelen gemaakt kunnen worden. De 100% biologische frisdrankfles is niet ver weg.


Locatie

Emmen

Over de auteur

marcobrons_kl-001

Marco Brons