Drenthe: de groene spiegel van Nederland


Drenthe bruist van de ideeën. BioBoxx BV – uitgeroepen tot Duurzaamste Drentse Bedrijf van 2015 – is hier een onmiskenbaar voorbeeld van. Hun idee: Bedijfsmatig Groenafval en eventueel GFT-afval verzamelen in dozen, gemaakt van oud papier. Beter voor het milieu, de mens en de portemonnee.

Hans Govers en Rick Jakobs van BioBoxx BV gloeien van de energie. ‘’Duurzaamheid is zo optimaal omgaan met grondstoffen van moeder aarde. De Bioboxx levert hier een wezenlijke bijdrage aan. Het beperkt namelijk het verbruik van fossiele brandstoffen.’’ De doos is Vergistbaar  en afbreekbaar, reduceert spoelwaterverbruik en behoeft minder transportkosten en bespaart energie. Hiermee is het een milieuvriendelijker alternatief voor de welbekende containerbakken.

Beide heren lichten de belangrijkste voordelen met plezier toe: ‘’Onze dozen staan symbool voor een geheel duurzaam concept. Een concept van reductie. Dat wil zeggen: door gebruik van gerecycled papier en slim ontwerp – de dozen zijn opvouwbaar – zorgt de doos voor minder transportbewegingen en bespaart het watergebruik. Een afvalcontainer wordt gereinigd met water, bij de BioBoxx is dat niet nodig. In de toekomst willen wij ook met andere organische componenten deze dozen bouwen.”

(links) Hans Govers en (rechts) Rick Jakobs

Govers en Jakobs leggen uit welke ambitie het bedrijf heeft en hoe zij aankijken tegen de energietransitie in de provincie. “Drenthe is een fantastische groene spiegel voor de rest van Nederland. Kennis, innovatieve drang en productie kunnen we heel goed in de regio houden. Dat komt tot uiting in de samenwerking die wij hebben met Stenden University en Smurfit Kappa als producent en kennisinstelling werken we samen aan het gebruik van biobased materialen in onze doos. De kennis en kracht die in onze regio aanwezig zijn, moeten we behouden. Maar, daarvoor moet je samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen en producenten in Drenthe wel omarmen.’’

Beide heren zijn daarom heel enthousiast over initiatieven zoals het platform Drenthe in Transitie. ‘’Het platform moet echt de deeltjesversneller zijn van andere goede initiatieven. Voor ons gaat het om de BioBoxx zichtbaar te maken en in te brengen in de Drentse en landelijke gemeenschap,” benadrukken ze. “Wij hebben behoefte aan een bedrijf, gemeente of provincie die zegt: wij gaan voor meer energie met behulp van groen afval, maar ook voor een besparing op energie, en een reductie van CO2 uitstoot. Daarom zouden we bedrijven, instellingen en scholen willen oproepen mee te doen aan een campagne om zoveel mogelijk groen afval in te zamelen.”

Wilt u meewerken aan oproep van BioBoxx voor de campagne om groen afval in te zamelen? Neem gerust contact op met de DIT-redactie. Wij werken graag mee aan dergelijke initiatieven.

(photocredits cover foto: The Open University)


Locatie

Hoogeveen

Over de auteur

Hansgovers

Hans Govers

CEO Bioboxx