Van duurzaam leven naar duurzaam ondernemen


Drie jaar geleden besloten we om onze woning te gaan verbouwen. Om wat kosten uit te sparen maakten we zelf de tekening, vroegen we zelf de vergunning aan en zochten we zelf uit wat de eisen waren. Al doende leerde ik veel over isolatiewaarden en werd mijn interesse gewekt voor het toepassen van een aantal energiebesparende maatregelen.

Als financiële man keek ik al gauw naar het rendement van mijn investering en onderzocht ik of de overheid ook maatregelen neemt om dit te stimuleren. Daar bleek een leuke regeling voor te zijn die ons net dat duwtje in de goede richting zou geven. Al met al is onze woning van een D naar een A label gegaan en zijn we daarbij aarzelend ook over gegaan tot aanschaf van zes zonnepanelen. Toen ook in de praktijk bleek dat de maatregelen zeer positief uitpakten, besloten we een volgende stap te zetten, namelijk het organiseren van een inkoopcollectief. Bij ons zijn er inmiddels 20 zonnepanelen geïnstalleerd en het resultaat mag er zijn: de buurt is veel duurzamer geworden. Een interesse was geboren!

Door het opdoen van kennis en enthousiasme over de mogelijkheden van duurzame energie, besloot ik mij hier ook beroepsmatig meer op te richten. Ik heb daarom een aantal meer technische opleidingen gevolgd op het gebied van duurzame energie. Maar hoe maak je als controller nu de sprong naar duurzame energie? Eigenlijk lag dit ook wel weer erg voor de hand. Bedrijven en particulieren kunnen namelijk best wat hulp gebruiken bij het doorgronden van alle (fiscale) regelingen en subsidies. Je wilt immers wel weten wat daarin de mogelijkheden zijn. Uiteraard is het prettig bij te dragen aan een beter milieu en een betere wereld maar ook wil je wel weten wat je eigen investering gaat opleveren.

(photocredits: Adam Bowie)


Locatie

Noordenveld

Over de auteur

martin_van_der_velde

Martin van der Velde

Financial controller, Controlling op Maat