Lichtend voorbeeld: Duurzaam Balinge


Vorig jaar werd het burgerinitiatief ‘Duurzaam Balinge’ uitgeroepen tot Duurzaamste Drent van 2014. Het pittoreske Balinge ligt in de gemeente Midden-Drenthe en telt ongeveer 100 inwoners. Bijna iedere inwoner draagt op zijn of haar eigen manier bij aan een duurzamer Balinge. De DIT-redactie ging op de koffie bij Ger Nobels, oprichter en deelnemer van het eerste uur. In het eerste deel van dit tweeluik praten we met hem over de start van Duurzaam Balinge en de kracht van deze kleine gemeenschap.

“Het grote probleem voor veel mensen, is dat energie iets ontastbaars is,” stelt Nobels. “Stroom komt uit het stopcontact en met de thermostaat regel je de temperatuur van de CV. Eind van de maand krijgen ze een rekening die vaak automatisch betaald wordt. Ze zien daardoor niet hoe het eigenlijk zit. Bij een energie coöperatie ga je weer praten over energie, word je meer energie bewust en weet je daardoor waar je mee bezig bent.”

Nobels biedt in verschillende nabijgelegen gemeenten ondersteuning en advies bij de oprichting van een energie coöperatie. ”De energieprijs bij een coöperatie is lager dan die bij de grote energiebedrijven; mensen die willen overstappen beginnen het dan opeens over de prijs te hebben. Een goede ontwikkeling, want ze denken er over na!” meent Nobels. “We hebben geen groot aandeelhouders, dus de winst gaat weer terug in de coöperatie met de opdracht er iets duurzaams mee te doen. Bijvoorbeeld de installatie van groeipanelen of dubbelglas. We keren niet aan mensen uit, wel aan projecten. Als je er dan over gaat nadenken, kan er heel veel.”

Hoe het begon

Onafhankelijk van elkaar waren er verschillende technisch onderlegde Balingers bezig met de energie in hun huis efficiënter te gebruiken. “Net zoals twee anderen uit het dorp was ik mijn houtkachel aan het verbouwen zodat ik de warmte kon overbrengen naar onze radiatoren. Toen we er achter kwamen dat we hetzelfde wiel aan het uitvinden waren, zijn we om tafel gaan zitten. We hebben vervolgens gezamenlijk het systeem voor de zonneboiler uitgedacht.”

Uitreiking Duurzaamste Drent 2014


En toen..

Deelname aan het landelijk Klimaatstraatfeest in 2009 en de Bespaarschaapactie in 2012 heeft het initiatief met name een enorme boost gegeven, toen twee behoorlijke geldprijzen werden gewonnen. Het geld werd besteed aan openbare ledverlichting tussen Balinge en Mantinge en het organiseren van een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’. “Onze energiegroep organiseert allerlei activiteiten, van het bouwen van zonnepanelen en zonneboilers tot voorlichting en projecten op school waar kinderen het verschil tussen gloeilamp en spaarlamp geleerd wordt,” aldus Nobels.

Voorlichting op de basisschool in Balinge

En de energiegroep heeft nog veel meer producten en kennis klaarliggen die de leden graag willen delen, maar alleen krijgen ze het niet voor elkaar. Er is goed contact met de gemeente Midden-Drenthe, toch zou Nobels graag meer samenwerken met de lokale politiek. “Als zij een zaaltje en mensen regelen, kunnen wij weer dingen overdragen. We willen er wel het schopje bij kunnen geven dat het in beweging komt,” stelt Nobels. “Wij zijn op zoek naar mensen die het willen adopteren. We kunnen geen mensen werven.”

Op dit moment is Duurzaam Balinge in samenwerking met de Agrarische Natuur Vereniging bezig met de oprichting van energiecoöperatie De Broekstreek. “Het is de bedoeling dat we energie van NLD gaan verkopen en met de opbrengsten duurzame projecten gaan doen, waaronder het plaatsen van groeipanelen. ”

Lees binnenkort deel 2 van ons gesprek met Ger Nobels waarin hij vertelt over zijn eigen energiebesparing en visie op de energietransitie.


Locatie

Midden-Drenthe

Over de auteur

ger_nobels

Ger Nobels

Oprichter Duurzaam Balinge