Lichtend voorbeeld: Gentia Lokkers


In 2014 werd ATB Nederland uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Drenthe. Volgens directeuren Erik en Gentia Lokkers is duurzaamheid “zuinig omgaan met wat je hebt”. De DIT-redactie bezocht Gentia op het bedrijf in Wapserveen en vroeg naar haar aanpak en motieven van duurzaam ondernemen.

Toen ATB Nederland vorig jaar de prijs ontving was Gentia met stomheid geslagen. “Het heeft ervoor gezorgd dat we ons nog meer bewust zijn van hoe duurzaam we eigenlijk al bezig waren en dat we onszelf best eens op de schouder mogen kloppen.” Ondanks dat ze zelf daar niet zo van houdt vindt ze dat schouderklopje wel belangrijk. “Het is een erkenning en steun in de rug. Je bent dan toch een ambassadeur van de provincie.”

ATB Nederland is gespecialiseerd in afvalwaterzuivering en industriële procestechniek en levert onder andere doseerinstallaties, pompen, roerwerken, ontwaterings- en desinfectie oplossingen. Het palet aan techniek zorgt in veel gevallen voor grondstof, waterbesparingen en het gebruik van minder chemicaliën voor de procestechniek in Nederland en ver daarbuiten.

Het bedrijf begon als Alltech Technisch Bureau in 1988 in Nieuwegein. Acht jaar later namen Erik en Gentia het over en verhuisden in 1998 terug naar Drenthe. Daar kreeg het bedrijf de naam ATB Nederland. Met vier man sterk werken ze al vanaf het begin volgens het credo ‘techniek met een menselijk gezicht’. “Kort gezegd: klanten, leveranciers en personeel behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Ook dat is duurzaamheid, de menselijke maat.”

"Je zorgt ervoor dat de life cycle van je producten zo lang mogelijk is"

Naast de duurzame techniek die ATB levert en onderhoudt, is er meer: “Je zorgt ervoor dat de life cycle van je producten zo lang mogelijk is. Zo hebben wij bijvoorbeeld een filtervoedingspomp uit 1979 in beheer die 24/7 draait en we vinden we het een sport om alles tegen zo laag mogelijke kosten zo lang mogelijk probleemloos te laten draaien”.

Installaties die, om wat voor reden dan ook, niet meer gebruikt worden, geven ze een tweede leven bij nieuwe klanten. Ook bij de bouw en inrichting van het kantoor is er nagedacht over besparingen: “We hergebruiken veel en het kantoor is energiezuinig gebouwd. Ook hebben we kortgeleden twee nieuwe zuinige auto’s aangeschaft”.

Gentia kan maar moeilijk stil zitten. Naast haar rol als directeur van ATB Nederland lobbyt ze uit eigen beweging voor het MKB in Den Haag. Ook is ze nauw betrokken bij Westerveld op Glas; een initiatief om met behulp van gebundelde krachten uit het dorp glasvezel te realiseren. “Zo’n initiatief is typisch Drents. Zo help je elkaar en krijg je er ook iets voor terug. Naoburschap staat hier hoog in het vaandel.”

Over de toekomst is ze duidelijk. “Drenthe zou zich meer moeten profileren als duurzame provincie.” Innovatieve bedrijven zouden volgens haar efficiënter moeten samenwerken om producten op elkaar te laten aansluiten. “De bereidwilligheid onder de bedrijven is er zeker, maar ook de economie moet nog een ommezwaai maken.” Volgens Gentia is duurzaamheid eigenlijk gewoon een beetje ouderwetse zuinigheid. “Dat geldt voor mensen, voor middelen, eigenlijk voor alles. Je moet gewoon zuinig omgaan met wat je hebt om uiteindelijk de wereld een beetje beter achter te laten dan dat je hem aantrof.”

(photocredits: joysaphine)


Locatie

Westerveld

Over de auteur

gentia

Gentia Lokkers

Directeur ATB Nederland