Rondje langs… gemeente Hoogeveen


De DIT-redactie reist dwars door provincie, op zoek naar vernieuwende en inspirerende visies en initiatieven die bijdragen aan de Drentse energietransitie. Dit keer gaan we bij beleidsmakers op de koffie voor een kort gesprek over de energietransitie in hun gemeente. In deze etappe bezoeken we gemeente Hoogeveen waar we spreken met wethouder Gert Vos en beleidsmedewerker Suze Gerritsma.

Welke zaken spelen er in Hoogeveen op het gebied van energietransitie?

“We hebben een aantal koplopers in de gemeente. Bijvoorbeeld Green Planet, een milieuvriendelijk tankstation. Ook hebben we de duurzaamste school, PCBS De Mozaïek, en het duurzaamste bedrijf van Drenthe: Bioboxx b.v. Daar zijn we zeker trots op, en ondanks de nuchterheid en bescheidenheid van Hoogeveen willen we deze koplopers  goed in beeld zetten.

Gert Vos

Waar we ook trots op zijn, is dat we als één van de eerste gemeenten een klimaatmonitor hebben opgesteld. We hebben de ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2020, en als je zulke hoge ambities hebt moet je ook gaan meten. Dan kom je halverwege de rit erachter of je ze wel of niet gaat halen, in plaats van dat je aan het einde moet constateren dat het niks is geworden. Hierdoor maak je dingen inzichtelijk en bespreekbaar, en kan je ook zeggen wat er eventueel anders moet. Heel voorzichtig is de conclusie: het wordt niet gehaald.”

De wethouder gaat verder: “Je ziet dat je ingehaald wordt door de praktijk waar dingen gebeuren die je niet tot nauwelijks in de hand hebt.” Hij noemt het voorbeeld van de A37, waar tegenwoordig 130 kilometer per uur gereden mag worden. “Daar gaat je CO2 uitstoot, daar kan ik als wethouder niks aan doen.”

En nu?

“We stellen onszelf nu de vraag: ‘Is datgene waar we nu op sturen nog wel het juiste ambitieniveau? We hebben in mei een themaraad voor de raad over duurzaamheid gehouden. Ik vind dat naast de politieke bewustwording ook de individuele bewustwording van Hoogeveen groter kan op het gebied van duurzaamheid. Waar we achter komen is dat de grootste winst te behalen valt bij bedrijven, en daar hebben we er nogal wat van in deze gemeente. We proberen slimme verbindingen te leggen in de samenleving en het gesprek aan te gaan met verschillende lokale partijen.”

Zijn er specifiek voor deze gemeente struikelblokken waar jullie tegenaan lopen?

“Voor zowel de gemeente als de inwoners is het struikelblok gewoon geld. Je ziet dat er een energiearmoede is ontstaan, dat mensen naast hun huurrekening ook de energierekening niet meer kunnen betalen. Er ontstaat een urgentie; kunnen we minder gaan gebruiken en kunnen we goedkoper duurzaam opwekken?"

“Je krijgt mensen niet zo snel aan de duurzame energie omdat het een investering is. Duurzaamheid is hetzelfde als de verkoop van auto’s of keukens; je moet mensen verleiden om het te gaan doen. De koplopers hebben we al bereikt met onze subsidieregeling en energielening via Zon Zoekt Drent. Maar de late-followers, hoe verleid je die? Onze mooie ambities worden begrensd door onze portemonnee. Hoe sterk wint idealisme het nog van realisme van de financiën?”

Welke plannen heeft gemeente Hoogeveen om de energietransitie verder te stimuleren?

“Ik vind dat je moreel verplicht bent om de aarde die je in bruikleen hebt, fatsoenlijk achter te laten voor de generaties die er nu al zijn en die na je komen. Dat is een hoge opdracht,” vertelt de wethouder. “Ik ben ook wethouder van Jeugdzaken en Onderwijs, en één van mijn speerpunten is: Hoe zorgen we ervoor dat kinderen in Hoogeveen duurzaam opgroeien? Als je de kinderen te pakken hebt, heb je scholen, sportverenigingen, ouders en grootouders.”

“Een mooi voorbeeld hiervan is AC-duurzaam,  een kennispunt dat het Alfa college heeft ingericht om het onderwijs en bedrijfsleven te verbinden op het gebied van energie en duurzaamheid.  Studenten van diverse opleidingen werken aan projecten van ondernemers uit de regio.  Een ander voorbeeld van een project is dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs van het Roelof van Echten College in een praktijkopdracht de aanleg van een turbine waarmee waterkracht opgewekt kan worden uit de nieuwe brugsluis in Hoogeveen hebben onderzocht.”

(photo credits banner: Frans Post)

(photo credits Gert Vos: Gerrit Boer)


Locatie

Hoogeveen