Winnaars en Duurzame Dates 2015


Op 12 februari werd voor de derde keer de Duurzame Dates georganiseerd. Op initiatief van het IVN, de Kamer van Koophandel en de provincie Drenthe kwamen geïnteresseerden en deelnemers bijeen op het Provinciehuis. Het werd een nuttige dag vol met inspirerende pitches, toespraken, netwerkmomenten en dolgelukkige winnaars

Naast het ‘daten’ draait het bij de Duurzame Dates natuurlijk ook om de winnaars. Wie mag zich de duurzaamste school van Drenthe noemen en wie gaat er met de prijs voor duurzaamste bedrijf vandoor? Na een inspirerende dag vol presentaties en ‘dates’ werd ‘afvalmanager’ Bioboxx BV uit Hoogeveen, uitgeroepen tot het Duurzaamste Drentse Bedrijf van 2015. Basisschool PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld en een combinatie van het Nassaucollege en Drenthe College in Assen werden uitgeroepen tot duurzaamste scholen in Drenthe.

Winnaars

Bioboxx BV maakt kartonnen dozen om organisch afval in te scheiden en eenvoudig te vervoeren en te verwerken. De jury was unaniem in haar oordeel en stelde vast dat Bioboxx in alle opzichten voldoet aan de beoordelingscriteria en daarom de winnaar is van de bedrijfsinzendingen Duurzame Dates 2015.

Van de basisscholen is PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld de winnaar. De jury vond vooral hun afvalproject krachtig door de eenvoud ervan. De leerlingen krijgen hun dagelijkse afval, zoals melkverpakkingen, weer mee terug naar huis. Het project stimuleert hiermee een belangrijke gedragsverandering; leerlingen eten op school gezonder en produceren nu veel minder afval. Ook zorgt het project voor een besparing op kosten voor containerhuur.

De combinatie van Drenthe College en Dr. Nassau College werd uitgeroepen tot de duurzaamste middelbare school 2015. De scholen verdienen de titel omdat ze gezamenlijk duurzaamheidsadviezen gaan geven aan bedrijven. Derdejaars leerlingen van het Dr. Nassaucollege gaan met eerstejaars leerlingen van het Drenthe college projecten uitvoeren. De jury vond het heel origineel om jongeren al zo vroeg in hun schoolloopbaan te koppelen aan ondernemers.

Inspiratie

Ellen van Acht, directeur van KUUB en Duurzame Bouwvrouw 2014 gaf voorafgaand aan de uitreiking een betoog met een duidelijke boodschap voor de Drentse transitie: “we moeten haast maken met z’n allen en een duidelijke focus kiezen.” Een boodschap die we zeker ter harte nemen!

Ook Christian Zuidema, Universitair Docent Ruimtelijke Planning aan de Rijks Universiteit in Groningen en Docent van het Jaar 2013, inspireerde de aanwezigen. Hij hield een aanstekelijke presentatie over duurzaamheid op scholen. “Benut wat er is, voeg toe wat zin heeft!” was zijn credo.

Duurzame dates

Op de Dateplaza presenteerden Drentse duurzame denkers en doeners hun groene initiatieven. Er werd geleerd, geïnspireerd en nieuw contact gelegd voor toekomstige samenwerking. Gedeputeerde Henk van de Boer noemde dit de kracht van de bijeenkomst. “De aanwezigen zitten vol ideeën en energie. Die ‘besmetten’ elkaar op een hele positieve manier. Ondernemers ontmoeten elkaar, leggen makkelijk contact en zien producten en noviteiten uit andere sectoren van de markt. De Drentse Duurzame Dates leveren organisaties hiermee een schat aan contacten op,” aldus Van de Boer.

Hebben de woorden ‘meeting’ en besmetting dezelfde oorsprong? DIT blijft ontmoetingen faciliteren en zal de winnende initiatieven op de voet volgen.