Wist Je DIT? Duurzaam eieren koken


In de rubriek ‘Wist Je DIT’ gaan we op zoek naar antwoorden op vragen uit onze DIT-community. Pasen is alweer voorbij, maar eieren koken doen we het hele jaar door. We doen onderzoek naar de efficiënte manieren om een ei te koken, want heel veel kleine duurzame stappen hebben uiteindelijk een groot effect. Een uitgebreide zoektocht op internet levert ons de volgende antwoorden op:

Eieren koken in de pan
Een ei koken, we doen het allemaal wel eens. Makkelijk zat en niet heel slecht voor het milieu, zou je zeggen, toch zijn er blijkbaar diverse manieren om je ei duurzamer te koken.

We nemen de proef op de som en proberen een van de gevonden tips uit. De tip is er op gericht te besparen op gas dan wel elektriciteit. Nog voor we water gaan koken gaat het ei de pan in. Er moet precies zo veel water in de pan dat het ei net ondergedompeld is. Het deksel moet op de pan om het kookproces te versnellen en zodra het water kookt, zetten we de warmtebron uit. We laten de eieren in het water en laten de pan, met deksel afgesloten, staan. Na zes minuten zou het ei precies goed moeten zijn voor de liefhebbers van een zachtgekookt ei. We zijn benieuwd! Na zes minuten wachten, hebben we – inderdaad – een mooi zachtgekookt ei.

Kook je op gas? Dan kun je extra besparen. Zet de pit niet voluit open, door de pit half open te zetten duurt het ietsjes langer voor het water kookt maar verbruik je uiteindelijk tot de helft minder gas.

Eierkoker
Een andere manier om een ei te koken is door middel van een eierkoker. Dit is een apparaat waar meestal rond de zeven eieren per keer in kunnen. Een klein laagje water onder in de eierkoker zorgt voor stoom die de eieren kookt. Er zijn twee voordelen in het gebruik van een eierkoker. Ten eerste heb je weinig water nodig, ten tweede schakelen de meeste eierkokers automatisch uit als de eieren klaar zijn.

Om echt te kunnen zeggen wat de meest duurzame manier is om een ei te koken, vroegen we het Ad van Wijk, hoogleraar aan de Technische Universiteit in Delft. Van Wijk: “We gaan ervan uit dat het ongeveer vijf minuten duurt voor het water op een gasfornuis kookt. Het verbruik is dan ongeveer 0,027 m3 gas. Een eierkoker heeft gemiddeld een verbruik van 350 Watt. Het duurt ongeveer 7 minuten voor je een zachtgekookt ei hebt in een eierkoker. Om te weten wat het minst verbruikt rekenen we alles om naar dezelfde eenheid. De uitkomst is 855 kJ gas en 370 kJ elektriciteit. Het beste rendement is dus elektriciteit.”

Volgens de consumentenbond is elektrisch koken echter minder zuinig. Bij het opwekken van de elektriciteit gaat er namelijk veel energie verloren.

Hoogleraar Han Slootwijk van de  Technische Universiteit Eindhoven weet deze tegenstrijdige adviezen op een simpele wijze te verenigen. Volgens hem is de eierkoker het meest duurzaam, mits je gebruik maakt van groene stroom.

En zo zie je dat zelfs een zachtgekookt eitje onderdeel kan zijn van de energietransitie.


Locatie

Assen