De zonne-pionier van Odoorn


In Drenthe schuilen een heleboel mooie verhalen en plannen rondom duurzaamheid. Volgens agrarisch ondernemer Jan Reinier de Jong uit Odoorn moeten de mouwen echter opgestroopt worden om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Drie jaar geleden begon de verduurzaming van zijn bedrijf met de installatie van de eerste zonnepanelen. Na een weg van vallen en opstaan en de komst van een energieopslagsysteem, staat De Jong op het punt de Amsterdam Power EXchange (APX) markt te betreden waar hij zijn zelf-opgewekte stroom gaat verkopen. Een unicum in Nederland. De DIT redactie sprak met hem over zijn pionierswerk in de afgelopen jaren en de zonnige toekomst die hem hopelijk te wachten staat.

De Jong, akkerbouwer van beroep, is een actief Twitteraar en post dagelijks updates over zijn werkzaamheden op het land, lokale duurzame projecten en de resultaten van FC Groningen. Wie goed oplet, ziet af en toe ook een bericht over ‘project #Energieopslag’ voorbij komen. Doelbewust geheimzinnig, want naar buiten treden wil hij nog maar heel beperkt.

“We zitten midden in een subsidietraject. Hopelijk is er over twee weken duidelijkheid.”

Hoe het begon

Drie  jaar geleden startte De Jong met de aanleg van 216 zonnepanelen op het dak van zijn schuur. “Toen bleek dat we niet genoeg produceerden om in onze eigen stroombehoefte te voorzien. We waren dus niet energieneutraal, want we moesten nog steeds de dure stroom kopen.” Vervolgens werden er nog 141 panelen bijgelegd, hoewel De Jong wist dat dit teveel stroom zou opleveren voor de kleinverbuikeraansluiting. “Daardoor moesten we soms een deel van het systeem afschakelen, en dat is natuurlijk jammer. Daarover was de Jong niet tevreden en dus ging hij op zoek naar andere mogelijkheden. Via LTO kwam hij terecht bij Jules Energy, die een systeem ontwikkelde waarmee hij zijn eigen stroom kon gaan vermarkten met behulp van energieopslag in een accu. “De commercie opzoeken dus. Daar hadden wij wel oren naar.”

“Duurzaamheid en commercie gaan heel goed samen”

Inmiddels staat op het bedrijf een kleine testaccu, welke de gehele stroomproductie absorbeert en op een ander moment kan terug leveren. De Jong kan nu elke dag opnieuw zelf bepalen wanneer hij zijn stroom verkoopt, en op die manier de dure uren gaan benutten. “We willen toewerken naar een grootverbruikersaansluiting met een accu van 275 kilowatt, formaatje zeecontainer. Hier gaan we onze zonnestroom in opslaan en elke 24 uur opnieuw verkopen op basis van de APX.”

Maar is zijn eigen bedrijf dan ook nog energieneutraal? “Ja en nee. Ja want wij produceren meer stroom dan we nodig hebben, nee omdat we onze eigen stroom puur en alleen verkopen. De stroom die wij zelf verbruiken kopen we zo goedkoop mogelijk in.” Hiermee komen we aan bij de commerciële gedachte van de duurzame agrariër. “Duurzaamheid en commercie gaan heel goed samen. Misschien gebruik ik zelf wel atoomstroom, maar daar lig ik niet zo wakker van. Het gaat mij er om dat we duurzaam produceren en daar zoveel mogelijk geld voor krijgen. Met het nieuwe systeem verdubbelt de prijs van onze stroom.”

Energieopslag is de toekomst

Volgens De Jong leent de Nederlandse energiemarkt zich heel goed voor het opslagsysteem. Toch is hij op dit moment de enige in Nederland en België die energieopslag op deze manier benadert. Hierdoor heeft hij samen met Jules Energy enig pionierswerk moeten verrichten, waardoor het proces ook langer duurde dan gepland. “We kwamen erachter dat je geen aparte omvormer nodig hebt als je aan de slag gaat met zonnepanelen en een accu. Er zit namelijk al een omvormer gedeelte in de accu zelf, waardoor je minder omvorm verlies hebt. Dit hebben we helaas proefondervindelijk moeten vaststellen. In de nieuwe opstelling gaan we dat aanpassen.”

Volgens De Jong moet iedereen beginnen met energieopslag. Hij wil anderen informeren over zijn systeem en laten zien waar hij mee bezig is. “We nodigen dan ook graag mensen uit om hier te komen kijken. Niet alleen landbouwers, maar ook ondernemers,” zegt hij. Op het moment is de duurzame agrariër in gesprek met de provincie om een subsidietraject te starten waar meerdere ondernemers aan mee kunnen doen. “Ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn. Er wordt gesproken over het bouwen van zonneparken, maar als je ziet hoeveel lege bedrijfshal- en landbouwdaken er in Drenthe liggen, kunnen we beter daarmee beginnen. Asbest eraf, zonnepanelen erop en een accu erbij. Dan zijn we goed bezig.”

(photocredits banner: David van der Mark)
(photocredits foto Jan Roelof de Jong: PSDrenthe)


Nieuwsbrieven

Locatie

Borger-Odoorn

Over de auteur

janreinier

Jan Reinier de Jong

Agrarisch ondernemer