‘Oplossing CO2-vervuiling is meer dan alleen windenergie en zonnepanelen’


Je hebt het vast en zeker weleens voorbij zien komen, de letters FSC. Mogelijk op een pak a4-tjes, op een kleurpotlood of op de website van een bouwgigant. Heb jij jezelf op dat moment ook afgevraagd waar dat FSC-logo precies voor staat? We spreken met meubelmaker André Hardenbol en Mark Kemna van FSC Nederland.

Het FSC-certificaat (Forest Stewardship Council) laat zien dat het hout op een duurzame manier verkregen is. Er is bijvoorbeeld rekening gehouden met de lokale bevolking en diersoorten bij de kap van bomen. Ook moet er nagedacht worden over de wijze van kappen. In FSC-bossen gaat dit volgens bepaalde regels, zo wordt een bos opgedeeld in vakken en elk jaar worden er in een ander vak bomen gekapt. Vervolgens wordt zo’n vak dertig jaar met rust gelaten. Het resultaat: duurzamer en milieuvriendelijker verkregen hout.

Hout als duurzame bouwstof

"Je moet de boel een beetje netjes houden en goed achterlaten"

André Hardenbol is eigenaar van meubelmakerij ‘Het andere hout’. Hij kiest ervoor voornamelijk FSC-hout te gebruiken. Andre: “Je hebt een verantwoordelijkheid voor deze wereld. Je moet de boel een beetje netjes houden en goed achterlaten.” André is al lange tijd bezig op het gebied van houtbewerking en is in 2014 begonnen als zelfstandig ondernemer. “Duurzaam heeft voor mij een dubbele betekenis, ik wil dat het goed is voor het milieu maar ik wil ook dat een product lang meegaat. Met beide kanten houd ik rekening bij mijn producten,” aldus André

FSC en duurzaamheid

Mark van FSC Nederland zegt dat ze een duidelijke relatie hebben met klimaatbeheersing en duurzaamheid. Mark: “15% Van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt omdat bossen, waarin veel CO2 zit opgeslagen, verdwijnen door ongecontroleerde houtkap. FSC-bosbeheer zorgt ervoor dat bossen gebruikt worden, maar wel in stand blijven. Slechts enkele bomen worden weggehaald en verkocht als FSC-hout. Het FSC-hout heeft een grotere economische waarde voor de lokale bevolking die zo minder snel geneigd is het bos kaal te kappen en te gebruiken voor oliepalm- of sojaplantages”.

Recent onderzoek toont aan dat FSC-hout in vergelijking met materialen als staal, beton, kunststof een heel CO2-vriendelijk bouwmateriaal is. Hout uit een goed beheerd bos groeit vanzelf en neemt zelfs CO2 op tijdens die groei.

In de samenleving

Of een onderwerp als duurzaam hout leeft in onze samenleving? André merkt dit (nog) niet: “Ik heb niet het idee dat mijn klanten veel interesse in duurzaamheid hebben, dat verbaast mij ergens wel.” Mark meent dat er bij CO2-vervuiling en uitstoot eerder wordt gedacht in oplossingen als windenergie en zonnepanelen. “Er zou meer gedacht kunnen worden over het gebruik van duurzame bouwmaterialen in het verminderen van de wereldwijze uitstoot,” vindt Mark.

Volgens FSC Nederland is 40% van al het hout dat momenteel verkocht wordt in Nederlandse afkomstig uit FSC-bossen. Er is dus nog een grote stap te zetten om de resterende 60% ook te verduurzamen.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

andrehardenbol

André Hardenbol