De zonnebank op zonne-energie


“Ik had nooit gedacht dat een zonnestudio iets voor mij zou zijn,” bij Rutger Slim kun je sinds 2014 kunstmatig zonnen op energie van de echte zon. Naast duurzaamheid zet Rutger in op goede voorlichting, een persoonlijke benadering en het gebruik van natuurlijke producten. De redactie sprak met Rutger over zijn motivatie en de start van ‘Zonnestudio Rietlanden’.

Hoe het allemaal begon

“Tijdens mijn eerste ervaringen met een zonnebank miste ik voorlichting en begeleiding. Hoelang mag ik eronder, hoe vaak, moet ik me insmeren en hoe sterk mag de zonnebank zijn? Ik had geen idee. Een zoektocht naar een zonnestudio in Emmen die mij die voorlichting wel kon geven volgde, maar zonder succes.”

Rutger besloot om een zonnestudio starten en volgde samen met zijn vrouw een cursus om erkend zonneconsulent te worden. De kinderen waren het huis uit, dus er was ruimte genoeg om de studio aan huis te beginnen. “In 2012 hebben we 18 zonnepanelen voor privégebruik laten plaatsen. Ik vind het belangrijk om zo zuinig mogelijk met het milieu om te gaan en ben er altijd mee bezig. In 2015, toen de zonnestudio een jaar draaide, kwam er nog een schans met 16 panelen bij. Samen goed voor 7440 Wattpiek.” Doordat Rutger in de zomer een grote buffer opbouwt, is dit vermogen genoeg om het huishouden en de zonnestudio in energie van te voorzien. “De energie die we in de zomerperiode overhouden, gaat terug naar het net waarbij we het in de winter weer terug halen.”

Het energieverbruik van zonnebanken

“Ik heb twee verschillende zonnebanken in mijn studio en merk in het energieverbruik best een verschil”

“Ik heb twee verschillende zonnebanken in mijn studio en ik merk in het energieverbruik best een verschil tussen beide. De sterkste bank, de Hapro X5 heeft een vermogen van 6000 watt, de HaproX3 heeft een vermogen van 3000 watt. Dit heeft te maken met de TL-buizen die erin zitten. In Nederland bestaat er een wettelijk maximum voor de sterkte van een zonnebank. De sterkere zonnebanken kun je vergelijken met de zon aan de Middellandse Zee tijdens het middaguur. Maar het verschil in bruining tussen de sterkste zonnebanken en de rest is veel kleiner dan weleens gesuggereerd wordt.”

Zonnen met mate is gezond

“Het is niet waar dat de zonnebank slecht voor je is. Het Uv-licht van de zonnebank heeft dezelfde samenstelling als echt zonlicht. Wat wel waar is, is dat overdaad schaadt. Dat geldt overigens voor zowel de zon als de zonnebank. Teveel Uv-licht is niet goed, maar te weinig ook niet; we hebben het immers nodig om belangrijke vitamine D aan te maken. In Nederland staat in de winter de zon daarvoor te laag, dus het kan geen kwaad om deze vitamine aan te vullen onder de zonnebank. Het is niet zo dat ik het hele jaar met een uitzonderlijk gebruinde huid door het leven ga, maar een klein kleurtje en wat extra vitamine D vind ik fijn,” vertelt Rutger. De misverstanden over de zonnebank hebben volgens hem te maken met het foutieve gebruik ervan en een gebrek aan goede voorlichting. Zijn advies: “Ga niet te vaak onder de zonnebank, niet te lang en bouw het netjes op.”

Duurzaamheid in de zonnebankwereld

“Voor zover ik weet is duurzaamheid nog niet echt ingetreden in de zonnebankwereld. En – op de zonnepanelen na – waren wij dat in het begin ook niet echt,” bekent Rutger. Maar, daar gaat volgens hem nu verandering in komen. “Ik kwam erachter dat de meeste crèmes die je gebruikt voor het zonnen ingrediënten bevatten die je eigenlijk niet in je huid wilt hebben. Mijn volgende stap is het aanbieden van goede crèmes met natuurlijke ingrediënten die naast goed voor je huid ook nog eens beter zijn voor het milieu!”

Naast de voorlichting die hij geeft over zonnen schrijft Rutger geregeld blogs over het onderwerp, deze kun je lezen op de website van Zonnestudio Rietlanden.


Locatie

Emmen

DIT is

profielfoto_rutger_slim_gebruiken

Rutger Slim