Afval voor de Groene Varkens


Wat kan het toch lekker zijn, een speklapje bij de oer-Hollandse stamppot, of een plakje ham op de boterham. Vlees is bijna niet weg te denken in een gemiddeld Nederlands huishouden. “Door de grote vraag naar vlees wordt het steeds onduidelijk waar vlees vandaan komt en hoe dit geproduceerd is”, vindt Anita Marskamp, oprichter van ‘Country Smile’s Groene Varkens'. Ze vroeg zich af hoe dit ook anders kon en besloot zes jaar geleden haar eigen varkens te gaan houden.

Anita: “Ik had zoiets, ik moet dat spul uit de winkel niet meer. Je weet te weinig over het product. Welk voer heeft het dier bijvoorbeeld gehad? Er zijn bij die keuze twee opties: Of je wordt vegetariër of je gaat als veganist door het leven. Je kunt er ook voor kiezen biologisch vlees te eten, maar ook dat vind ik een industrie waar de dieren in grote slachthuizen eindigen. Ik verzon een andere optie: zelf doen!”

Varkens die van afval houden

Een heikel punt bij Anita was daarnaast de verspilling in de Nederlandse keukens als het gaat om eten. "Veel van het voedsel dat wij weggooien kan nog goed dienen als varkensvoer." Met deze gedachte deed Anita een lokale oproep om groente- en fruitafval bij haar in te leveren. “Vanaf de eerste week hebben mensen uit de buurt hun groenafval netjes bij ons gebracht. Zo bespaar ik op dit moment tachtig procent op het varkensvoer. Voer, zoals granen en maïs, die ook goed te eten zijn door mensen.”

“Na het gebleken enthousiasme voor het inleverpunt besloot ik ook scholen te benaderen. OBS de Heksenketel uit Marsdijk was meteen enthousiast. Zij hebben symbolisch een varken geadopteerd en komen elke week langs om - naast het doneren van hun groenafval - een wandeling te maken met varken Benjamin.”

Anita Markskamp, Drenthe in Transitie, Country Smile's Groene Varkens, afval, varken, OBS de Heksenketel, Assen, vlees

Lokaal vlees in Drenthe

Het is Anita’s bedoeling om het vlees van de varkens lokaal te verkopen. "Dit vlees komt niet in de supermarkten terecht. Door op deze manier varkens te houden voelt het gewoon beter om vlees te eten." Anita hoopt dan ook dat meer mensen op deze manier varkens gaan houden. Het is volgens Anita zo lucratief als je het zelf maakt.

Anita: “Bij ons kun je tegen een kleine vergoeding bijvoorbeeld een wandeling gaan maken met de varkens. Het meeste vlees is al gereserveerd vóórdat de varkens geslacht worden, dan blijkt ook dat mensen best wel wat meer willen betalen voor een eerlijk stukje vlees. Dit kan dus ook nog wat opbrengen. De uren aan werk reken ik niet mee, het gewoon mijn manier van leven. Je hoeft trouwens geen boer te zijn of een groot stuk grond te bezitten om varkens te houden. Zolang je de mogelijkheid hebt om af en toe te wandelen met de varkens en een plekje hebt waar ze lekker in de modder kunnen liggen dan zijn ze al snel tevreden.”

"Ik kan de mensen niet veranderen maar ik kan de afvalproductie en de herkomst van het vlees wel benadrukken"

“Ik zou ook graag mensen willen helpen die ook ‘groene varkens’ willen houden. Dan hoeven ze het wiel niet zelf uit te vinden.”

Bewustwording vanaf kinds af aan

Volgens Anita zijn de meeste kinderen (en volwassen) steeds minder bewust van wat zij dagelijks eten. Om hier verandering in te brengen laat Anita elke week basisschoolleerlingen op bezoek komen en kennismaken met de dieren. “Alle vragen die de leerlingen hebben zoals bijvoorbeeld: "gaat dit varken opgegeten worden?" kunnen gesteld worden.”

“Ik kan de mensen niet veranderen maar ik kan de afvalproductie en de herkomst van het vlees wel benadrukken. Door leerlingen uit te nodigen en de dieren een naam te geven gaat men anders denken over vlees en over hun eigen afval, dat nog best nuttig blijkt te zijn.”

Kijk voor meer informatie over Groene Varkens op www.countrysmile.nl

Fotocredit banner: Istock
Fotocreit artikel: De Groene Varkens


Locatie

Assen

DiT is

anitamarskamp

Anita Marskamp