Bicicletteria: uit de auto en op de fiets


Aan het Mercuriusplein in Assen is Bicicletteria gevestigd. Bicicletteria is een rijwielspecialist en onderdeel van Daat Drenthe, een instelling die gespecialiseerd is in arbeidsintegratie voor mensen die, vanwege psychische problemen, een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We spreken met Frans Jansen, bedrijfsleider van de rijwielzaak.

Bicicletteria heeft heel wat te bieden voor de fietsers in Assen en omstreken. Zo kan men er gratis hun fiets stallen, gebruik maken van bagagekluizen en het is mogelijk om gratis je elektrische fiets op te laden. Daarnaast verkoopt Bicicletteria nieuwe en gebruikte fietsen en hebben ze een reparatie- en onderhoudsservice. Kortom, er wordt hoog ingezet om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen.

"Met het project proberen we werknemers te stimuleren om de auto te laten staan"

Dat duurzaamheid en milieubewustzijn twee belangrijke kernwaarden zijn, wordt duidelijk wanneer we een kijkje nemen in de grote werkruimte. Voor in het winkelgedeelte valt direct een knalgroene fiets op. Frans legt uit: "Dit project is een samenwerking met de gemeente Assen. Het project heet ‘Stap op en probeer’ en biedt werknemers de kans om een week lang een e-bike te proberen. Met het project proberen we werknemers te stimuleren om de auto te laten staan en te kiezen voor een duurzamer en gezonder alternatief: de fiets."

Hergebruik van onderdelen

Verderop in de rijwielzaak worden gebruikte fietsen weer opgeknapt. De onderdelen die echt niet meer te repareren zijn, worden vervangen. De versleten onderdelen worden bewaard in grote bakken die uitpuilen met roestig ijzer, verpakkingen en oude fietsbanden. Frans: "Alle onderdelen die we hier niet meer kunnen gebruiken gaan naar een gespecialiseerd bedrijf in Beilen. Dit bedrijf scheidt de producten als papier, metaal en rubber zodat er bij ons weer andere producten van gemaakt kunnen worden."

Verantwoord reinigen door middel van microbacteriën

"Hierdoor kunnen de oliën en vetten onmogelijk in het riool terechtkomen"

In weer een andere ruimte staat het pronkstuk van Bicicletteria: de bio-reiniger. Sinds maart 2016 reinigt de rijwielzaak de fietsen op een biologische, milieuvriendelijke en verantwoorde manier. De biologische reiniger combineert snel en effectief reinigen met een minimum aan afval. De bio reiniger bevat een speciaal ontwikkelde reinigingsvloeistof en een bio-filter, die bestaat uit een filterdoek met microbacteriën. De vetten en oliën die van de fiets afkomen, worden opgegeten door deze microbacteriën. Er blijft alleen nog zand over in de speciale filter. Hierdoor kunnen de oliën en vetten onmogelijk in het riool terechtkomen, iets wat met een traditionele manier van reinigen wel kan gebeuren. "Deze techniek wordt al vaker gebruikt bij het reinigen van auto’s, maar nog niet bij het reinigen van fietsen. Mensen die hier komen vinden het interessant om te zien en zijn erg positief over deze reiniger," sluit Frans met zichtbare trots zijn verhaal af.


Locatie

Assen

DiT is

frans_jansen_0

Frans Jansen

Bedrijfsleider Bicicletteria