“Op de eerste plaats scheelt het gewoon veel geld”


Verduurzamen en ervoor zorgen dat nul op de meter komt te staan kan soms verslavend werken. Het begint misschien met een kleine investering, maar het kan steeds groter en ingewikkelder worden. Ook dhr. Ten Hof – tot 2009 werkzaam in zijn eigen landbouwbedrijf – begon klein, maar maakte zijn boerderij door de jaren heen steeds duurzamer.

Ten Hof is al lange tijd bezig met het stukje bij beetje verduurzamen van zijn boerderij in Eexterveen. In 2009 werd hij wegens ziekte volledig afgekeurd en kon hij niet meer aan het werk in zijn eigen bedrijf. Volgens hem heeft die gebeurtenis bijgedragen aan alle duurzame investeringen: “Ik had opeens meer vrije tijd en kon meer bezig zijn met dat soort zaken.”

Een duurzame boerderij

“Het duurzame aspect is voor mij een leuke bijkomstigheid, maar op de eerste plaats scheelt het gewoon veel geld.”

Het aantal aanpassingen aan de boerderij zijn niet meer op een hand te tellen, maar het maakt wel dat de boerderij nu zo goed als energieneutraal is.

Ten Hof: “Ik ben ongeveer dertig jaar geleden begonnen met de isolatie van de boerderij. Een jaar of tien geleden heb ik de voegen van de boerderij laten vervangen en de muren laten impregneren. Het impregneren verhoogt de thermische weerstand van de muren wat ervoor zorgt dat ze de warmte vasthouden. Al het glas is vervangen voor Thermopane HR ++ glas. Daarnaast heb ik in 2012 tweeëndertig zonnepanelen laten plaatsen die ik in 2014 heb aangevuld met nog eens acht panelen en een zonnestroomboiler. In 2017 heb ik een doorstroomverwarmer laten plaatsen die het water verwarmt. Een deel van de boerderij wordt verwarmd door een palletkachel wat zorgt voor nog minder energieverbruik. Dit alles maakt dat ik per jaar ongeveer 300 kWh aan stroom verbruik. Ter vergelijking: een gemiddeld tweepersoonshuishouden verbruikt ongeveer 3.000 kWh op jaarbasis.”

Reden om te investeren?

De grootste reden voor Ten Hof is toch wel de besparing in de portefeuille: “Het duurzame aspect is voor mij een leuke bijkomstigheid, maar op de eerste plaats scheelt het gewoon veel geld.”

Ben je geïnteresseerd en wil je leren van de ervaringen en de kennis van dhr. Ten Hof? Dat kan! Iedereen mag gerust eens komen kijken in Eexterveen. Stuur bij interesse een mailtje naar redactie@ditenergie.nl, dan zorgen wij voor het verdere contact.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Aa en Hunze

DiT is

dhr._ten_hof

dhr. Ten Hof