Permacultuur in Drenthe


De tegenwoordige manier van het verbouwen van voedsel kan veel duurzamer worden ingericht, zo vindt Jos van Loon, directeur van leefgemeenschap ‘De Gouden Zon’. Een permacultuur is hier volgens Jos een goed voorbeeld van. Een permacultuur houdt zichzelf in stand en heeft veerkracht waarbij – net als in een ecosysteem – de drie natuurkrachten (zon, water en wind) slim worden ingezet. "Je hebt minder afval en nauwelijks uitstoot en kan op deze manier heerlijk voedsel verbouwen.”

Jos vangt samen met zijn vrouw al zeventien jaar lang mensen met een psychische stoornis of mensen met een beperking op in hun zorgboerderij. Het stel kwam vier jaar geleden in aanraking met het concept permacultuur en hadden meteen het gevoel dat deze denkwijze perfect bij hun leefgemeenschap zou passen.

Als dagbesteding mogen de bewoners – samen met begeleiders en vrijwilligers – werken in de tuinen van De Gouden Zon en helpen zij mee aan een plan om uiteindelijk volledig zelfvoorzienend te zijn. Jos: “We hebben geen dogma en er is ook geen verplichting om mee te helpen, de mensen die meehelpen die vinden het gewoon leuk en raken enthousiast van dieren en de natuur.”

Een permacultuur

"De hedendaags manier van landbouwbedrijven werkt veelal volgens de monocultuur. Dit principe leeft volgens de regel dat een bepaalde plantensoort telkens op hetzelfde stuk grond verbouwd wordt. Bekende tropische voorbeelden hiervan zijn oliepalmplantages, theeplantages en bananenplantages. In Nederland is er in de landbouw een monocultuur van maïs. Doordat er telkens op hetzelfde stuk grond hetzelfde gewas wordt verbouwd, vindt er geen vruchtwisseling plaats. Dit zal uiteindelijk de bodemvruchtbaarheid uitputten indien er niet bemest wordt. Ook is de grond in een monocultuur kwetsbaarder voor bepaalde pesticide. Hierbij moeten dan weer olie-intensieve producten als kunstmest, pesticiden en herbiciden worden ingezet."

"Hierdoor ontstaat er een natuurlijke kringloop met nauwelijks tot geen CO2-uitstoot"

Een permacultuur richt zich meer op een kringloop waarbij alles gericht is op een langdurige instandhouding. De grond raakt niet uitgeput omdat er niet meer geplant wordt dan nodig is. Ook worden bepaalde rassen bij elkaar geplaatst omdat deze elkaar aanvullen. Jos: “Alles in de permacultuur plant je met een reden. Zo kunnen bepaalde aspecten elkaar versterken waardoor er geen pesticide nodig is. Er is geen afval bij ons, al het groenafval komt bij ons terecht op de composthoop en kan vervolgens weer gebruikt worden om de grond te bevruchten. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke kringloop met nauwelijks tot geen CO2-uitstoot.”

Een vijftien jarenplan

Dat er verder gekeken wordt dan alleen het heden is duidelijk na het zien van een grote plattegrond. Hierop staat het huidige terrein in toekomstige vorm. Vol met groenleven zoals onder andere een vijver waar kikkers de insecten uit de tuin weghouden, tuinen waar eten verbouwd wordt en velden waar koeien, geiten en kippen gehouden worden. Er is over ieder aspect nagedacht, alles heeft een functie in de ‘Permatuin’.

“Een vereiste voor het toekomstplan is dat het realistisch moet zijn en tegelijkertijd een plek moet zijn waar zoveel mogelijk aspecten van de permacultuur in voorkomen. Het kan wel tien tot vijftien jaar duren voordat alles echt gerealiseerd is. Samen met de bewoners en vrijwilligers bouwen we het langzaam op. Het mooie is dat iedereen op één lijn zit en wij met z’n allen hier een plekje creëren die de aarde een stukje beter maakt.”

Een deel van deze tuin is al gerealiseerd, het voedsel bijvoorbeeld wordt al gegeten en smaakt, naar horen zeggen heerlijk. “Uiteraard zonder het gebruik van enige vorm van gif”, sluit Jos zijn verhaal af.

Lijkt het jou wat om je eigen voedsel op een duurzame manier te verbouwen? Kijk dan op http://www.permacultuurnederland.org voor tips om zelf een permatuin te beginnen.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Borger-Odoorn

DiT is

jos_van_loon

Jos van Loon

Directeur leefgemeenschap De Gouden Zon