5 tips om duurzaam te bouwen


Volgens Maarten Konijn - architect bij architectenbureau Mannen in de Ruimte - is het belangrijk om bij het bouwen van een nieuwe woning al vanaf de eerste schets na te denken over de duurzaamheidsfactor van de woning. “Duurzaamheid is voor ons niet alleen een sausje die pas aan het eind van het traject wordt toegevoegd.”

Maarten Konijn en Pieter van het Kaar hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie bouwkunde in Delft, waarna ze beiden hun eigen weg insloegen. Zo werkte Pieter na zijn studie bij een groot architectenbureau in Finland en werkte Maarten bij bureaus in Utrecht en Groningen. Toch bleef bij beide heren de behoefte om ooit een eigen architectenbureau op te zetten en dus richtten ze in 2011 ‘Mannen in de Ruimte’ op. Om zich te onderscheiden in de drukke markt ontwikkelden Maarten en Pieter een eigen stijl, waarbij de focus ligt op duurzaam ontwerpen.

Een duurzaam ontwerp

“Wij proberen vanaf de eerste schets het duurzame aspect mee te nemen. Door de juiste gebouwvorm en strategische plaatsing van ramen zet je al een enorme stap naar een energie-efficiënt gebouw.  Daarnaast kun je met de keuze van de juiste bouwmaterialen een groot verschil maken in de impact die het bouwen heeft. Wij gaan daarom zoveel mogelijk uit van biobased materialen, niet alleen voor de gevelbekleding maar voor de hele constructie.”

Drenthe in Transitie, Mannen in de Ruimte, Ter Aar, Maarten Konijn, duurzaam, Pieter van het Kaar, circulair


Om toekomstige bouwers een stukje op weg te helpen deelt Maarten enkele tips:

Tip 1: Houd bij het ontwerpen de baan van de zon in gedachten

“In de winter wil je optimaal gebruikmaken van de warmte van de zon om zo de energierekening te verlagen. ‘s Zomers wil je juist de zon zo veel mogelijk buiten houden om de koelte in huis te behouden. Het plaatsen van de ramen op de zonkant en het ontwerpen van de juiste zonwering helpt bij het ontvangen van winterzon en het buiten houden van de warme zomerzon.”

Drenthe in Transitie, Mannen in de Ruimte, Ter Aar, Maarten Konijn, duurzaam, Pieter van het Kaar, circulair


Tip 2: Zorg voor circulaire gebouwdetails

“In de bouw worden veel materialen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het gebruik van veel verschillende materialen bij de aanleg van een nieuw gebouw lijkt in het begin misschien prima, maar het is niet houdbaar voor de lange termijn. Als het gebouw aan het einde van de levensduur gesloopt wordt, zijn de materialen waardeloos en belanden ze snel op de vuilstort. Dat is zonde, niet alleen van het geld maar ook van de aangewende bronnen. Wij maken onze details het liefst demontabel en maken gebruik van hernieuwbare materialen, bijvoorbeeld door toepassing van (in elkaar geschroefde) houten wanden, vloeren en gevels waarbij geen beton of specie nodig is.”

Drenthe in Transitie, Mannen in de Ruimte, Ter Aar, Maarten Konijn, duurzaam, Pieter van het Kaar, circulair


“Een recent voorbeeld is een vrijstaande woning in Ter Aar. In verband met de natte omgeving van de polder was een houten gevel grenzend aan het maaiveld niet verstandig. Het moest steenachtig worden. We hebben richting de klant een 'circulaire' versie van het metselwerk voorgesteld: droog gestapelde schanskorfmuren waarbij de stenen – afkomstig uit de sloop van de oude woning – worden hergebruikt.”

Tip 3: Kies voor duurzame bouwmaterialen

“Naast houtskelet, houtvezelisolatie en cellulose is er vrijwel voor elk niet-duurzaam product en producttoepassing wel een alternatief. We zijn erg enthousiast over Cross Laminated Timber (CLT) als alternatief voor vloeren van beton. Andere producten zijn kalkhennep, schapenwol en schuimbeton (niet circulair maar wel een beter alternatief). Laat je door leveranciers adviseren over de toepassing ervan.”

Tip 4: Kies voor een plaatselijke aannemer

“Neem iemand aan met goede referenties en zorg ervoor dat deze aannemer bekend is met duurzaam bouwen, maar ook uit de buurt komt (dit laatste advies komt voort uit onze bouwervaring met een aannemer die niet uit de buurt kwam). We zijn ervan overtuigd dat een plaatselijke aannemer wel drie keer nadenkt voordat hij de klus verknalt of slecht werk aflevert, hij heeft immers een reputatie hoog te houden in de omgeving. Dit speelt ook een rol na de oplevering: een aannemer uit de buurt wimpelt een kinderziekte, klacht of reparatieverzoek minder snel af, dit ligt volgens ons anders bij een aannemer die verder weg gevestigd is.”

Tip 5: Maak van het bouwproces een feestje

“Ga op excursie naar voorbeeldgebouwen om te zien wat er mogelijk is en laat je inspireren en voorlichten door de initiatiefnemers. Maak een blog over de bouw, dat inspireert anderen en is voor jezelf een leuke herinnering.”

Heb jij wat aan de tips of heb je zelf ervaring met het bouwen van een duurzame woning? Laat je tips achter op onze Facebookpagina! Kijk voor meer informatie over Mannen in de Ruimte op www.manneninderuimte.nl.

Fotocredit banner: Istock
Fotocredit artikel: Maarten Konijn


DiT is

maarten_konijn

Maarten Konijn

Architect Mannen in de Ruimte