De woning van de toekomst is groen én gemakkelijk


We houden ons steeds meer bezig met duurzaam bouwen. Maar, zo goedkoop mogelijk wonen en tegelijkertijd zo min mogelijk het milieu belasten: hoe doe je dat? Margreet Kors vond er samen met Jan van Schip uit Westerland een oplossing voor.

Het idee voor Easy Living Green kregen ze op een tijdelijke expositie van kleine huizen die experimenteel waren gebouwd op het Java-eiland in Amsterdam. Margreet: “We kregen een aantal mooie concepten te zien, maar kwamen tot de conclusie dat we het zelf anders wilden doen. Behalve duurzaam moest ons concept ook modulair en simpel zijn. Het was dus aan ons om iets te bedenken dat daaraan tegemoet kwam.”

Drenthe in Transitie, Margreet Kors, Jan van Schip, Easy Living Green, Buyten, circulair, modulair, biobased, Westerland, Amsterdam, RC-waarde, duurzaamheid, tiny house, isolatie, Lievingerveld, Beilen

Circulair en modulair

“Dat de woningen circulair moesten zijn, was vanzelfsprekend. Het opnieuw gebruiken van materialen na afschrijving van het eindproduct draagt immers bij aan een beter milieu. We keken daarom bij het kiezen van de materialen naar de aspecten duurzaamheid en circulariteit en hebben aan onze leveranciers de eis gesteld dat de materialen biobased moeten zijn of volledig hergebruikt kunnen worden.

Bij de keuze voor een modulair systeem speelde vooral het kostenaspect een grote rol. Jan ontwikkelde een slimme staalframe met standaardmaten; een soort basis voor de blokken die met panelen in elkaar worden gezet. Deze modules, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn gestandaardiseerd en kunnen op veel manieren aan elkaar worden gekoppeld. Je kunt dus zelf de positionering van de modules kiezen ten opzichte van elkaar en de invulling van de binnen- en buitenwanden. Zo zijn gebouwen gemakkelijk uit te breiden met nieuwe modules, omdat ze perfect op elkaar aansluiten. Met deze gedachte kunnen de modules ook weer gemakkelijk uit elkaar worden gehaald om ze elders opnieuw in te zetten.

De woningen van Easy Living Green hebben tevens een hoge RC-waarde (Resistance Construction waarde) en weten daardoor een laag energieverbruik te realiseren. Deze waarde, die informatie geeft over de warmteweerstand van een complete constructie, geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. Bij ons liggen deze waarden een stuk hoger dan de norm van het bouwbesluit.”

Drenthe in Transitie, Margreet Kors, Jan van Schip, Easy Living Green, Buyten, circulair, modulair, biobased, Westerland, Amsterdam, RC-waarde, duurzaamheid, tiny house, isolatie, Lievingerveld, Beilen

Klein maar fijn

“We haken met ons concept eveneens in op de trend van ‘tiny houses’. Die zullen de komende tijd alleen maar aantrekkelijker worden. Gezien de economische ontwikkelingen verwacht ik dat jonge mensen vooral klein (lees goedkoop) willen beginnen, met de mogelijkheid om uit te breiden wanneer de situatie daar om vraagt. Ook voor oudere generaties kan het een uitkomst bieden, die willen graag zorgelozer wonen zonder onderhoud. We adviseren vooral om de woonwensen goed in kaart te brengen, zo kan comfort en duurzaamheid prima samengaan. Als een soort lego-set stel je dan al naar gelang je eigen woning samen.”

Benieuwd hoe een woning van Easy Living Green eruit ziet? In Orvelte is de eerst woning van 72m2 al te bezichtigen en in Noord-Holland zijn een aantal in voorbereiding. Ook zijn Jan en Margreet nu bezig een eigen woning te bouwen volgens het Easy Living Green concept op een kavel in Lievingerveld (Beilen) die wordt opgebouwd uit gestapelde modules. Op een andere kavel gaan Jan en Margreet aan de slag met de aanleg van een aantal betaalbare, vrijstaande starterswoningen waar bewoners de mogelijkheid hebben om op termijn de woning uit te bouwen.

Fotocredit banner & artikel: Easy Living Green


DiT is

margreetkors

Margreet Kors