6 snelle bespaartips voor de koude wintermaanden


De wintermaanden zijn weer aangebroken en dat betekent vaak een hogere energierekening. Hoe minder je verbruikt, hoe beter voor de portemonnee én het milieu. Maar wat doe je als je (nog) geen budget hebt voor drastisch aanpassingen om je huis te verduurzamen? Het Drents Energieloket maakte een lijst met tips waarmee je vandaag nog bespaart op je volgende energierekening. We selecteerden zes tips voor je.

1. Gebruik radiatorfolie

Hangt je radiator aan een buitenwand? Om warmteverlies tegen te gaan, loont het om (onzichtbare) radiatorfolie te bevestigen. De radiator werkt bovendien het beste als deze ruimte heeft. Hang er dus geen gordijnen voor en zet de bank niet voor de radiator. Wanneer de muur niet extra geïsoleerd is, levert radiatorfolie gemiddeld een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Woon je in een huis waar de isolatie wel goed is, dan bespaar je nog steeds de helft hiervan.

2. Vermijd de stand-by knop

Zet je apparaten echt uit als je ze niet gebruikt. Dit in plaats van dat je ze op stand-by zet. Maak het jezelf makkelijk door meerdere apparaten aan te sluiten op een stekkerblok met schakelaar. Het uitzetten van apparaten scheelt je op jaarbasis zo 100 euro per jaar (500 kWh).

3. Geloof de nachtelijke fabels niet

Het is een fabeltje dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Zet de kamerthermostaat al een uur voor je gaat slapen (of weggaat) 5 tot 7 graden lager en sluit de gordijnen: dan houd je veel warmte binnen.

4. Bespaar met je douchekop

De waterbesparende douchekop is een makkelijke energiebesparing waar je niets van merkt als je doucht, maar die je wel ziet op je energierekening. De ingebouwde doorstroombegrenzer beperkt de hoeveelheid water die door de douchekop stroomt. Doordat het water vaak wordt vermengd met lucht, merk je dus weinig verschil met een ‘normale’ douche.

5. Plaats tochtstrips

Sluiten deuren, ramen en kieren niet goed aan? Dan krijg je al snel een tochtig huis en dat is niet alleen oncomfortabel, maar verhoogt vaak ook de stookkosten doordat je de thermostaat sneller een graadje hoger zet. Plaats dus tochtstrips over naden en kieren. Laat kieren onder deuren in de woning wel open, deze zijn namelijk noodzakelijk voor goede ventilatie in huis.

6. Wees efficiënt met apparaten

Gebruik alle apparaten efficiënt zodat ze niet onnodig energie verbruiken. Laat de televisie bijvoorbeeld niet aan staan als niemand kijkt, zet je computer tijdens pauzes in slaap- of sluimerstand en draai pas een wasje als de trommel vol is.

Benieuwd naar het hele rijtje tips? Bekijk ze op de website van het Drents Energieloket.

Het Drents Energieloket helpt mensen bij het besparen op energiekosten en het energiezuinig maken van hun woning. Nieuwsgierig naar welke stappen jij kunt nemen en welke subsidieregelingen hiervoor mogelijk beschikbaar zijn? Ga naar de website, neem contact op of bezoek een van de energieloketten op locatie voor al je vragen. Wilt u naar een informatieavond waar u ook direct met bedrijven kunt spreken over eventuele maatregelen? Kijk dan ook op https://www.drentsenergieloket.nl/update/