Bouwbedrijf Broekman: voorloper in energieneutraal bouwen


Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek is specialist in het bouwen van en verbouwen naar energiezuinige en energieneutrale woningen. Het familiebedrijf, dat al sinds 1964 bestaat, werd tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event in 2019 verkozen tot het meest duurzame bedrijf van Drenthe 2019. We spraken Hilco Broekman, inmiddels tweede generatie Broekman, over hoe het bedrijf een steentje bijdraagt aan de energietransitie.

Negen jaar geleden begon Bouwbedrijf Broekman aan een project voor de bouw van koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord. De woningen zijn energiezuinig of energieneutraal en volgen een vast concept. “We maken voor elke woning gebruik van isolatiemateriaal met hoge isolatiewaarden. Daarnaast wordt er apparatuur aangesloten die zorgt voor de opwekking van energie, of in ieder geval zorgt voor een laag energiegebruik. Je kunt hierbij denken aan een warmtepomp, een balansventilatie met een warmteterugwinning, aan zonnepanelen en aan een zonnecollector met zonneboiler.”

Drenthe in Transitie, Hilco Broekman, Bouwbedrijf Broekman, koloniewoning, Het Duurzaam Drenthe Event, Nijensleek, Westerveld, Frederiksoord, Wilhelminaoord, energieneutraal, Solenco, IBEX, waterstof

Zelfvoorzienende woningen

Inmiddels zijn er 34 koloniewoningen gebouwd en zijn er nog een aantal in ontwikkeling. Twee woningen in het bijzonder zullen een ander traject doorlopen: deze twee koloniewoningen krijgen namelijk geen nutsaansluitingen; ze worden niet aangesloten op de riolering, het gas, water en het stroomnet.

Eenvoudig is het niet, stelt Broekman. “We willen geen aggregaat achter de hand of gebruikmaken van een pelletkachel, maar passen innovatieve systemen toe om de woning zelfvoorzienend te maken. Voor de (drink)watervoorziening maken we gebruik van een systeem dat het opgevangen hemelwater zuivert tot grijs- en drinkwater. De riolering wordt opgelost door een IBA-systeem, dit is een septictank-systeem.

Het opslaan van energie

Een groter obstakel is de opslag van energie. In de wintermaanden is de energiebehoefte groter dan de opbrengst van de zonnepanelen. “Er moet dus een bepaalde hoeveelheid energie worden opgeslagen. We onderzoeken nu de ‘powerbox’ van Solenco: een systeem dat waterstof als energiedrager gebruikt waarbij elektriciteit tot waterstof wordt omgezet en andersom. Of dit systeem het meest efficiënt is, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Alles is nog heel nieuw en de kosten zijn op dit moment ook hoog waardoor niet alles altijd rendabel is. Het is dus allemaal nog werk in uitvoering.”

"We willen geen aggregaat achter de hand of gebruikmaken van een pelletkachel, maar passen innovatieve systemen toe om de woning zelfvoorzienend te maken."

Duurzaam zonder extra kosten, het kan!

Volgens Bouwbedrijf Broekman moeten we naar een woningmarkt toe waarbij er zo weinig mogelijk energie en grondstoffen worden verbruikt, maar die toch van alle gemakken voorzien is. “Ik ben ervan overtuigd dat dit zonder extra kosten kan. Dit betekent wel dat onze kennis moet toenemen. Zo houden wij bijvoorbeeld de energiebehoefte en het energieaanbod (van de panelen) van de koloniewoningen bij om inzicht te krijgen in waar er nog problemen liggen.”

Traditionele bouw is niet van deze tijd

“We moeten anders durven denken, van de traditionele bouw af durven. Wij bouwen daarom vanaf nu alleen volgens het concept van de koloniewoningen of het IBEX-concept. Als er nu een opdrachtgever bij ons komt aankloppen en een traditioneel gebouwde woning wil, dan wijzen we die af. In deze tijd, waarin we midden in de energietransitie zitten, doen we daar niet meer aan.”