De finale van Drenthe Woont Circulair: wat een topdag!


Woensdag 27 november was dé finale van Drenthe Woont Circulair in De Nieuwe Kolk in Assen. Drenthe Woont Circulair is een samenwerkingsverband van alle acht Drentse corporaties. Zij zijn ervan overtuigd dat circulair wonen de nieuwe standaard voor woningbouw wordt. Met elkaar hebben zij de ambitie om in 2040 in Drenthe 100% circulair te bouwen en renoveren.

Ruim 200 gasten zaten er in de zaal en op het hoogtepunt keken 80 mensen mee via de livestream. Tien consortia presenteerden aan de vak- en kinderjury hun visie op circulair bouwen en wonen. De inzet: een plek in de Drentse Proeftuin om samen met de acht Drentse corporaties hun visie écht te realiseren.

Geen makkelijke keuze

De tien consortia gaven een zeer gevarieerd beeld. Volgens de jury was de selectie van de zes winnaars dan ook geen makkelijke keuze. "Dit was geen klassieke prijsvraag. Wat we honoreren, moet nog gerealiseerd worden. Daarom geven we entreetickets weg voor de Drentse Proeftuin. En keken we naar wat de moeite waard is om te laten groeien. Daarbij zochten we naar iets wat er nog niet is: iets totaal nieuws, radicaals of verfrissend." Woorden van Thomas Rau, juryvoorzitter.

En de winnaars zijn...

De zes consortia die samen met de corporaties gaan bouwen, zijn:

  1. Circulair Toekomst Consortium
  2. Dit is Thoes
  3. Het Consortium
  4. Trias Argentariae
  5. Drenthe woont natuurlijk circulair
  6. 3 CIRCLES

Bij deze consortia zijn zo'n 25 bedrijven aangesloten.

Benieuwd naar het verloop van de finaledag? Bekijk de aftermovie!

Hoe nu verder?

De komende tijd worden de consortia gekoppeld aan de corporaties. Nog voor de kerst zijn deze matches bekend. En in januari wordt gestart met het ontwerpproces voor de circulaire woningen.

Geen afvallers

In totaal leverden 31 consortia een visiedocument in. Hierbij zijn 175 bedrijven uit Drenthe en daarbuiten betrokken. Drenthe Woont Circulair houdt alle partijen graag betrokken. Het idee is om twee keer per jaar een event te organiseren om zo kennis en ervaringen met elkaar te delen. De stappen die de bouwteams maken worden volop gedeeld via LinkedIn en de website van Drenthe Woont Circulair.

Een paar interessante data

  • 19 december 2019: bekendmaking matches
  • 16 januari 2020: 1e Drentse Proeftuin

Lees meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Drenthe Woont Circulair via de website: drenthewoontcirculair.nl


Plaats

Assen

We zochten naar iets wat er nog niet is: iets totaal nieuws, radicaals of verfrissend. - Thomas Rau, juryvoorzitter