Minder zwerfafval in De Wolden en Hoogeveen


Van blikjes en flesjes op straat tot aan stukken rubber en hout in de bermen, voor Peter Berendse uit Ruinen is zwerfafval een grote bron van ergernis. Hoe zorg je voor een schonere leefomgeving? En hoe stimuleer je de bewoners om de omgeving schoon te houden? Zijn antwoord op dit vraagstuk: “ga ploggen!”

Twee vliegen in een klap

Ploggen is een fitnesstrend die vanuit Zweden is komen overwaaien. Het is een aanvullende beweging tijdens het joggen waarbij je - naast het rennen - bukt om afval op te rapen. Berendse: “De activiteit heeft dus een sportieve kant, maar ook een ‘groene’ kant waarmee je het milieu op korte en lange termijn helpt. Je zorgt namelijk direct voor een schonere omgeving door troep op te ruimen en stimuleert anderen om de omgeving schoon te houden. Als een plek vol met troep ligt, gaat de gedachte vaak rond dat het minder erg is om er afval bij te gooien. Wanneer de omgeving schoon is, doen mensen ook meer moeite om deze schoon te houden. Hoewel bewoners wel enige schroom hebben om andermans rommel op te ruimen, kunnen we met het ploggen een goed voorbeeld geven van een gezamenlijke actie die daar geen onderscheid in maakt.”

Debuut in De Wolden en Hoogeveen

Verschillende gemeenten in Nederland organiseren activiteiten rondom het ploggen. Omdat er in Drenthe nog weinig werd gedaan met het ploggen, nam Berendse contact op met gemeente De Wolden. Die reageerde positief en uiteindelijk haakte ook de gemeente Hoogeveen aan. Beide gemeenten ondersteunen het ploggen met name door de benodigde materialen te faciliteren. Zo verzorgen ze werkhandschoenen, afvalzakken, prikstokken en veiligheidshesjes. “Aan het eind van de rit helpen de gemeenten ook met ophalen van het afval.”

Loopgroepen

Na toezegging van de gemeenten, besloot Berendse loopgroepen te benaderen om mee te doen met het ploggen. “Ik ben begonnen met het benaderen van loopgroepen in De Wolden en in Hoogeveen die ik zo snel op het internet vond. Bijna alle groepen reageerden positief en hadden veel belangstelling. Deze groepen waren vaak al bezig met intervaltrainingen waarbij het rennen afgewisseld werd met het bukken. Het ploggen past dus prima in de trainingsavonden.”

Inmiddels zijn niet alleen loopgroepen maar ook wandelgroepen en individuele sporters aangehaakt bij zijn ploginitiatief. “De individuele sporters die ook graag willen ploggen, kan ik dan koppelen aan een van de groepen die meedoen. Er ontstaat daardoor een win-win situatie, waarbij de groepen nieuwe leden kunnen werven.”

Zo groot mogelijke actieradius

“Als het gaat om de looproutes kiest iedere groep daar in principe zelf voor, maar uiteindelijk willen alle groepen zo veel mogelijk afval verzamelen. Op 18 maart organiseer ik daarom een informatieavond om de routes iets meer met elkaar af te stemmen zodat er geen overlap plaatsvindt en we een zo groot mogelijke actieradius krijgen. Al is het natuurlijk een goed teken als je weinig afval tegenkomt in de natuur.”

“In de eerste week van april staan de eerste ‘lopen’ gepland. Als dat een succes is, gaan we het nog een keer in de laatste week van september doen.”

Ben je woonachtig in De Wolden of Hoogeveen en wil je jouw loopgroep, wandelgroep, sportvereniging of school aanmelden voor het ploggen? Of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar: ploggenindrenthe@gmail.com. Individueel aanmelden kan natuurlijk ook!
In de mail graag ook de volgende gegevens vermelden: contactpersoon, aantal deelnemers, welke dag tussen 1 en 7 april jullie gaan lopen en het contactadres i.v.m. aanleveren van de materialen en het ophalen van het verzamelde zwerfafval.


Locatie

De Wolden en Hoogeveen

DiT is

peter_berendse_pf

Peter Berendse