Een naam om te onthouden: Jaron Tichelaar


Vorige maand werd Jaron Tichelaar uitgeroepen tot Jong Hoogevener van het Jaar 2018. De 17-jarige inwoner van Noordscheschut mocht de prijs in ontvangst nemen omdat hij zich op allerlei manieren inzet voor duurzaamheid en een betere wereld. Een kroon op zijn werk, maar als we Jaron mogen geloven is dit pas het begin.

Het begon allemaal in 2017 toen Jaron geïnteresseerd raakte in duurzaamheid tijdens een projectweek over het onderwerp op school, welke in samenwerking met de gemeente Hoogeveen werd georganiseerd. “Na presentaties van mensen werkzaam bij zowel bedrijven als de overheid werd het mij snel duidelijk wat het probleem is en waar we op dit moment mee bezig zijn, maar vooral ook waar we niet mee bezig zijn. Toen dacht ik, daar ga ik zelf dan wat aan doen!”

De start van een groene expeditie

Niet lang daarna ging Jaron zijn eerste uitdaging aan. “Tijdens de projectweek was ik met mijn groepje bezig aan een concept over duurzame energieopwekking uit een waterkrachtcentrale. Ik zag er wel een toekomst in en wilde daarom op eigen initiatief daadwerkelijk een project opstarten. Ik kreeg het idee om in Lathen - een gemeente in Duitsland waar ik mensen heb leren kennen via mijn sport volleybal – dat te doen en ging daar in gesprek met verschillende instanties, bedrijven en zelfs met de burgemeester. Ver kwam ik helaas niet, de politiek bleek daar anders over de plannen te denken dan ikzelf.”

Drenthe in Transitie, Noordscheschut, Jaron Tichelaar, RSG Wolfsbos, gemeente Hoogeveen, de Groene Driehoek, statiegeld, waterkracht, Jong Hoogevener, zonnewal, A28, Lathen, prinsjesdag, Vereniging Nederlandse Gemeenten

Alhoewel het project op niets uitliep, gaf deze tegenvaller Jaron alsnog volop inspiratie. “Ook al ben ik jong, er wordt wel naar me geluisterd. Ik werd door lokale instanties uitgenodigd, serieus genomen en aangehoord. Dat was voor mij de trigger om ermee door te gaan.”

De ‘zonnewal’ in Hoogeveen

Jaron heeft inmiddels de ‘duurzame smaak’ te pakken en is bezig met verschillende projecten, waaronder het opzetten van een zonnepark in Hoogeveen. “Het idee is om zonnepanelen te plaatsen op de geluidswal langs de snelweg bij de A28. Ik heb net de initiatieffase doorlopen met een projectontwikkelaar, samen met de gemeente zijn nu we bezig met het professionaliseren en concretiseren van de plannen. Uiteindelijk willen we de ‘zonnewal’ met de omwonenden gaan vormgeven. We willen de wijk ingaan en de bewoners laten meedenken. Ik hoop dat de omwonenden dan zeggen: wat een goed en leuk idee, daar gaan we met z’n allen voor!”

Statiegeld

Naast projecten die zich bezighouden met groene energie, zet Jaron zich ook op andere fronten in. Het starten van een statiegeldpetitie is er een van. “Ik vind dat de statiegeldregeling zoals we die nu hebben, moet worden uitgebreid omdat ik het een toepasselijke manier vind om de economie meer circulair te krijgen. Het kost de consument in principe niks extra’s en de kleine plastic flesjes passen volgens mij al in de recyclingapparaten. Ik zie het probleem dus niet zo en denk dat bij zo’n regel als deze vooral de politieke wil ontbreekt. Met mijn petitie wil ik daarom een duidelijk signaal afgeven.”

Samen sta je sterker

Jaron heeft grootse plannen voor een duurzame toekomst, en dat krijgen ook steeds meer bestuurders door. “Vorig jaar ben ik uitgenodigd om Prinsjesdag bij te wonen in Den Haag. Als afgevaardigde van de provincie Drenthe was ik aanwezig bij de hele plechtigheid. Ik was welkom in de Prinsjeszaal vooraf en mocht daarna mee dineren. Ik zat daar als jonkie tussen al die volwassenen, dat vond ik heel mooi om mee te maken. Een aantal weken geleden heb ik ook mogen spreken voor Drentse bestuurders tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ik was als enige niet-bestuurder uitgenodigd om mijn praatje te doen. Ik deelde mijn visie, ging met de bestuurders de discussie aan en mocht scherpe vragen stellen. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven kijken naar de mogelijkheden en verbindingen te zoeken. Proberen het draagvlak te vinden en er vervolgens samen voor te gaan, want samen sta je sterker.”


Locatie

Hoogeveen

DiT is

jaron_tichelaar

Jaron Tichelaar

Jong Hoogevener van het Jaar 2018