Plastic bedrijfsafval scheiden? De Plastic Ambassadeurs in Emmen maken het mogelijk - Reacties


Bij kwalitaria de Bikbar kwamen ze erachter dat er voor het scheiden van hun plastic afval weinig geregeld was. Tijd voor actie vonden Janiek Arends en eigenaar Peter Boonstra. Samen startten zij toen ‘Plastic Ambassadeurs’. Inmiddels hebben ruim 30 enthousiaste ondernemers zich al aangesloten en zijn zij klaar voor een volgende grote stap: van het vervoeren van 50.000 flessen per container naar meer dan 500.000 flessen per container. Hoe ze dit doen? Janiek liet het ons zien.

Het begon met een grote oranjefles

De Bikbar introduceerde ‘de grote oranjefles’. Kom je regelmatig in Emmen dan herken je hem misschien wel. Bij menig ondernemer in Emmen staan deze inzamelingsbakken voor plastic petflessen voor of in de zaak. Een zeer gewenste ontwikkeling voor zowel ondernemers als bijvoorbeeld scholen en verenigingen. Voorheen was er namelijk weinig tot niets geregeld voor het scheiden van plastic. Daar brachten de Plastic Ambassadeurs verandering in.

Een twaalf kuub container gevuld met lucht

Doordat de Plastic Ambassadeurs de plastic flessen van alle inzamelpunten verzamelt, kunnen deze in één keer afgevoerd worden in een container van twaalf kuub. Al gauw kwamen ze bij de Plastic Ambassadeurs tot de conclusie dat dit nóg efficiënter kan. De petflessen vragen namelijk veel ruimte in de afvalcontainer door de grote hoeveelheid lucht. In hun zoektocht kwamen ze terecht bij de Rabobank die hun een pers schonk. Nu kunnen ze ruim tien keer zoveel flessen in dezelfde afvalcontainer kwijt.

De kosten voor het afvoeren van bedrijfsafval kunnen hoog oplopen. Het is dus niet alleen veel beter voor het milieu en de wereld om ons heen, maar zeker ook voor de portemonnee.

Met de tuktuk naar de pers

De pers staat in een opslag- en verwerkingsruimte van de Plastic Ambassadeurs bij het Rensenpark in Emmen. Voor het transport van de afvalzakken met petflessen zochten de Plastic Ambassadeurs contact met Toolbox. Zij halen met hun elektrische tuktuk alle ingezamelde petflessen op bij de inzamelaars en brengen deze vervolgens naar het Rensenpark om ze daar te persen tot compacte balen. Als de container vol is, gaat deze naar de verwerker waar ze op een schone manier worden gerecycled zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Doe mee en recycle!

Door plastic te scheiden en te recyclen kan zwerfafval tot wel 90 procent gereduceerd worden. Janiek roept dan ook alle ondernemers op om afval te scheiden en mee te doen: “De kosten voor het afvoeren van bedrijfsafval kunnen hoog oplopen. Het is dus niet alleen veel beter voor het milieu en de wereld om ons heen, maar zeker ook voor de portemonnee.”

Ook benieuwd hoe je kunt besparen en tegelijkertijd mee kunt werken aan een schonere wereld met minder restafval? Ga naar de website van de Plastic Ambassadeurs voor meer informatie: www.plastic-ambassadeurs.nl


Plaats:

Emmen

Door plastic te scheiden en te recyclen kan zwerfafval tot wel 90 procent gereduceerd worden.