Terugblik op Hét Duurzaam Drenthe Event 2019


“Het is inspirerend en mooi om te zien hoe bedrijven in Drenthe blijven innoveren en verduurzamen”, sprak gedeputeerde Tjisse Stelpstra tijdens de opening van Hét Duurzaam Drenthe Event 2019. Op vrijdag 8 maart kwamen we met ruim tweehonderd belangstellenden bij elkaar voor de zevende editie van het event. Dit jaar stond het event in het teken van ‘de winst van duurzaamheid’: voordeel voor mens, milieu en de Drentse economie.

Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek – specialist in energiezuinig en energieneutraal bouwen – werd tijdens het event uitgeroepen tot Hét Duurzame Drentse Bedrijf van 2019. Broekman bouwt sinds 2011 energieneutrale koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord en blijft innoveren en verduurzamen. Naast de koloniewoningen die al gebouwd zijn, worden er op dit moment twee speciale koloniewoningen zonder nutsaansluitingen ontwikkeld. Deze zijn geheel zelfvoorzienend. Zo wordt het hemelwater opgevangen en gezuiverd tot drinkwater, het riool wordt geregeld door een IBAsysteem (individuele Behandeling van Afvalwater) en de zelf opgewekte energie wordt opgeslagen doormiddel van waterstof. Met deze pilotwoningen verwacht Broekman baanbrekend te zijn in de energieopslag.

Publieksprijs

Naast de prijs voor het meest duurzame bedrijf wordt er jaarlijks ook een publiekprijs uitgereikt. Dit jaar nam Akkerbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn de publieksprijs in ontvangst. Naast het voedsel, dat ze op duurzame wijze produceren, staat het bedrijf midden in de samenleving. Ze werken middels precisielandbouw en stimuleren daarnaast de leefomgeving van vogels, bijen en vlinders. Daarnaast zijn de voorloper in het opwekken en opslaan van zonne-energie.

Gastspekers

Dit jaar mochten we genieten van twee bijzondere gastsprekers: Volkert Engelsman, directeur en mede-oprichter van Eosta en Sacha de Boer, fotograaf en voormalig nieuwslezeres. Engelsman sprak over een nieuwe winstdefinitie. Want: hoe definieer je winst en kunnen we van winst spreken als dit ten koste gaat van mens en planeet? De Boer liet aan de hand van haar foto’s de noodzaak om in actie te komen tegen klimaatverandering zien.

Net als vorig jaar wist de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II de dag samen te vatten in een bijzonder gedicht. .