Tips voor het ‘zomerklaar’ maken van je tuin: na de eerste voorjaarspracht


In de lente sta ik te trappelen om in de tuin te wroeten. Maar in de zomer wil ik vooral genieten. Met de voetjes omhoog in de hangmat, dan hoor je mij niet klagen… Maar voor het zover is moet ik ook na de eerste voorjaarsbloeiers nog wel even aan de bak!

Lees ook het eerste deel van dit tweeluik over het zomerklaar maken van je tuin terug.

Na de voorjaarspracht van vroegbloeiers komt er altijd een soort kantelpunt. Een flink aantal planten zijn tegen eind mei, begin juni al op zijn retour. Een zware regenbui geeft vervolgens vaak de natrap. Het is altijd even slikken, maar als de vrouwenmantel is uitgebloeid gaat de snoeischaar erin. Daar blijft het niet bij, er is meer werk aan de winkel! Ik verwijder de lelijke bladeren en ik knip sommige uitgebloeide planten tot 5 centimeter boven te grond af. Ook snoei ik nu – begin juni – de klimop en scheer ik mijn hagen.

Uitgetrokken plantenresten (alleen niet van ongewenste wortelonkruiden) veeg ik onder het denkbeeldige tapijt door ze te verstoppen tussen het groen her en der. Hier kan het ter plaatse composteren, en zorgt het voor bedekking en voeding. Twee weken later, als het weer een beetje meewerkt, kunnen we fris uitlopend groen weer verwelkomen en laten sommige voorjaarsbloeiers een tweede keer hun pracht zien.

Ook mijn tuin is niet gevrijwaard van planten die ik niet echt waardeer. Zevenblad, en nog erger de Haagwinde bloeien en groeien soms zo weelderig dat ze me verplichten een keuze te maken: of ik krijg er een dagtaak bij om het in toom te houden of ik moet het accepteren. Ik kies voor de gulden middenweg. Op sommige plekken haal ik steevast alles weg (de aanhouder wint). Op andere plekken plant is extra planten die de concurrentie aankunnen. Bijvoorbeeld de Persicaria (duizendknoop) met felrode of zachtroze bloemaren, niet te verwarren met de Japanse duizendknoop, is sterk genoeg hiervoor.

Soms kun je onkruid best laten staan

Sommige onkruiden kunnen een prima aanvulling zijn op je beplantingsplan. Zevenblad bijvoorbeeld bloeit prachtig! Op sommige plekken in mijn tuin accepteer ik daarom de groeikracht van Moeder Natuur. Veel insecten, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren zijn in hun voortbestaan afhankelijk van stukken groen waar wat minder op de centimeter ‘getuinierd’ wordt. Ik geniet volop van de vogels, vlinders, bijen, egels, kikkers en ga zo maar door.

Mijn natuurlijke manier van tuinieren brengt wel het risico met zich mee dat de tuin het stempel van achterstallig onderhoud, verwaarlozing en wild krijgt. Gelukkig is er een trucje waarmee je vrij makkelijk enige structuur kunt aanbrengen in je tuin. Deze deel ik graag met jullie!

Kijk naar een museum. Wat mooi is zit in een lijstje!

En die lijstjes, die kun je in je tuin prima zelf namaken in de vorm van een paadje en een heg. Een tuin zonder enige vorm van bestrating is niet altijd praktisch, maar meer dan een pad en een terras is vaak niet nodig.

Zorg ervoor dat de tegels en hagen altijd mooi schoon zijn en vrij van ongewenst groen. Regelmatig vegen heeft als voordeel dat onkruiden minder de kans krijgen zich te vestigen. Hagen kunnen niet alleen een grens aangeven, of beschutting voor de vogels, ze geven dus ook structuur aan een tuin. Is het pad schoon en is de heg mooi strak geschoren? Dan wordt de weelderige wildernis daarbinnen als minder storend ervaren.

Tuinieren moet je niet in je eentje willen doen. Dieren en diverse plantensoorten helpen graag een handje mee. Hang om ze te bedanken nestkasten op en koester een paar ‘rommelhoekjes’ in de tuin.

Je tuin zomerklaar?

Een belangrijk element bij het tuinieren is de acceptatie van het feit dat Moeder Natuur soms andere plannen heeft en dat de weergoden ons niet altijd even gunstig zijn gestemd. Vergeet dus vooral niet vanuit je luie tuinstoel te genieten van de kleine geluksmomenten in je tuin. Hoe groener je tuin, hoe groter en mooier deze momenten.

Als ecologisch hovenier gebruik ik geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de tuin. Daarbij houd ik altijd de nadelige gevolgen van het gebruik van deze middelen op de aanwezige flora en fauna in de particuliere tuin in mijn achterhoofd. Alles wat ik in mijn tuin spuit komt voor een deel in het grond- en oppervlaktewater terecht. Deze middelen ‘verdwijnen’ niet. Ze vermengen, veranderen en verplaatsen.  Van dit water zijn wij, mens en dier allemaal afhankelijk. Het is de bron van ons drinkwater! Wat wij er niet instoppen, hoeven de drinkwaterbedrijven er niet uit te halen.

Het is een win-win situatie…

Cindy de Jonge-Stegink

Cin-inhetgroen


DiT is

Cindy de Jonge