Transfuture Festival


Hoe bereiden we ons voor op de transitie naar duurzaamheid? Deze vraag stond centraal op het TransFuture Festival. Dit duurzame festival stond in het teken van duurzame initiatieven in Noord-Nederland. In verschillende tenten deelden ondernemers en particulieren hun initiatieven. Lees hier over mooie inzichten vanuit deze inspirerende dag.

Het terrein van EnTranCe (Energy Transition Centre) is vandaag omgetoverd tot een festivalterrein. Het middelpunt van het gebied is de Energy Barn (een duurzame schuur met muren van stro en een dak vol zonnepanelen). Daar omheen verspreid staan standjes met verantwoorde snacks en tenten waarin groene initiatieven worden gepresenteerd. Je voelt aan alles dat duurzaamheid leeft op dit bruisende festival.

Een frisse start

De dag start in een goedgevulde Energy Barn met een lezing van Manon Janssen, voorzitter van de Nederlandse ‘Energietafel’. Deze commissie buigt zich samen met de Nederlandse industrie over het Klimaatakkoord: hoe gaat Nederland de gestelde doelen realiseren? Haar opvatting: “Niet zeuren, gewoon doen! We moeten gewoon aan de slag met duurzaamheid, en niet te lang er over praten. Alleen dan komen we er achter wat werkt en hoe we verder komen.” Uit de zaal klinkt echter een kritische vraag: “Wij als Nederland, en dan helemaal als Noord-Nederland, hebben toch een onwerkelijk kleine invloed op het totaalklimaat?” Manon beaamt dit. “Dat klopt. Maar juist daar begint het, bij kleine initiatieven…”

“Veel kleinschalige initiatieven zorgen uiteindelijk voor grootschalig draagvlak.”

Veel nieuwe energie

Deze gedachte is goed merkbaar op het evenement. Tientallen kleinere en grote lokale initiatieven presenteren zichzelf en inspireren elkaar. Er wordt met frisse energie samengewerkt aan duurzaamheid. Een onderdeel van het festival waar dat des te meer blijkt: bij de studentenpresentaties. Tientallen onderzoeken op het gebied van duurzaamheid worden gepresenteerd in mooi-aangeklede tenten. Van scheikundige analyses van toepassingen van biogas tot een duurzame modeshow met kleding gemaakt van hergebruikte grondstoffen.

Ondernemers op de innovatiemarkt

Ook ondernemers gaan het gesprek aan tijdens het festival op de Innovatiemarkt. Gemeentes en wijken presenteren hier innovatieve ideeën hoe zij uiteindelijk CO2-neutraal kunnen worden. Onder de partijen staat ook kunstenaar Martin Borchert: “Dit soort evenementen zijn zeer waardevol. Je doet namelijk altijd inspiratie op. Ik sta hier met mijn eigen project ‘Gate Tower Clio’. Ik wil graag het bekende kunstwerk langs de A28, die met die vlammen op de bovenkant (een ode aan de gaswinning) verbouwen. Het is tijd voor nieuwe energie. Het moet een ode aan duurzaamheid worden (met windgedreven lampen in plaats van de vlammen).”

Drentse invloeden

Een van de mogelijke nieuwe energiebronnen waar tijdens het evenement veel over wordt gesproken, is waterstof. Het Noord-Nederlandse waterstofonderzoeksplatform Hydrogreenn verzorgt vandaag een symposium met een vijftal sprekers. Onder de initiatieven zijn ook twee Drentse projecten. Allereerst is het Willem Hazenberg die meer vertelt over de unieke Hoogeveense wijk Nijstad-Oost, de eerste waterstofwijk van Nederland. Lees hier meer over deze wijk. Daarna is het Harry Eshuis van GZI Next: Regionale Energie Hub die vertelt over de te ontwikkelen energiehub in de buurt van Emmen. Hier kun je er meer over lezen. Ook wordt er meer verteld over de industriële toepassing van waterstof in Chemiepark Delfzijl, het onderzoek naar een waterstofproductie-unit op industriële schaal bij EnTranCe en de Groene WaterstofBooster (een platform dat regionale waterstofinitiatieven stimuleert en (financieel) ondersteunt).

Zon in huis

Een festival over duurzaamheid is niet compleet zonder zonne-energie. Het Top Dutch Solar Racing Team presenteert hun splinternieuwe zongedreven auto, die later dit jaar in Australië mee zal doen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het is voor het eerst dat een Noord-Nederlandse machine meedoet aan dit prestigieuze event.

Blijf het gesprek voeren

De dag sluit af met een debat over duurzaamheid. Wie betaalt bijvoorbeeld de rekening van duurzaamheid? Is dat de industrie? Zijn dat de gemeenten? Of is het redelijk dat huishoudens het meeste moeten betalen voor de energietransitie? De discussie laat twee belangrijke zaken zien:

  1. De oplossing is nog niet in zicht, waardoor we voortdurend moeten blijven proberen, ontdekken en fouten maken om te leren.
  2. Het is ontzettend belangrijk om het debat te blijven aangaan. Vandaag op dit evenement, maar ook in de toekomst.

Want als er iets blijkt uit vandaag, dan is het wel het volgende: hoe kleinschalig een initiatief ook is… Uiteindelijk gaat het allemaal om grootschalig draagvlak. En dat is een mooi streven.

Meer lezen over duurzame initiatieven in de regio? Lees over andere initiatieven.

Wil je meer weten over dit initiatief of heb je andere vragen? Neem contact op.