5 duurzame kerstcadeautips


Kerst staat voor de deur en massaal kopen we cadeaus voor de mensen van wie we houden. Dit jaar misschien nog wel meer dan vorige jaren; om een extra hart onder de riem te steken of om te laten weten dat we er voor elkaar zijn en we elkaar waarderen. Maar hoe doe je dit als je het juist wat duurzamer aan wilt pakken? We geven vijf duurzame kerstcadeautips.

1. Duurzame oplossingen voor dagelijkse disposables

Bewust en onbewust gebruiken we nog dagelijks vervuilende wegwerpartikelen. Een leuk cadeau is dan ook om een duurzaam alternatief te geven. Denk bijvoorbeeld aan wasbare wattenschijfjes van bamboe, scrub gemaakt van koffie, een herbruikbare waterfles of to-go koffie/-theebeker van duurzaam materiaal of een boterhamzakje gemaakt van bijenwas.

2. Vintage is niet langer stoffig, maar juist van deze tijd

Waar vintage vroeger een stoffig imago had, is het nu juist hip en trendy. Van kleding, schoenen en tassen, tot meubels en accessoires. Het is soms even zoeken, maar er zitten pareltjes bij. En niet voor niets. Steeds vaker maken merken nieuwe spullen met een ‘vintage-look’. Deze zijn vaak een stuk duurder, dan in dat leuke vintagewinkeltje of via dat online tweedehands-platform.

Ook als het niet om de vintage uitstraling gaat, is tweedehands een goede uitkomst. Denk aan kinderspullen die vaak kort worden gebruikt en er nog prima uitzien of meubels waar altijd netjes mee om is gegaan. Wil je iets van elektronica cadeau doen, dan is refurbished een duurzamere én goedkopere optie.

3. Geven is beleven

Hoewel we van materialistische cadeaus vaak blij worden, is dit meestal slechts voor korte duur. Een belevenis daarentegen is ook van korte duur, maar blijft ons vaak wel jaren of misschien wel ons hele leven bij. Een cadeau om niet te vergeten dus.

Een workshop zoals fotografie, je eigen plantenterrarium maken of een duurzame kookworkshop is niet alleen leerzaam, maar ook leuk om te doen. Heb je wat meer geduld, dan is een belevenis voor het aankomende voorjaar ook leuk om te geven. Bijvoorbeeld een natuurtocht met gids, blokarten op het strand of mountainbiken in een mooi bos.

4. Bekijk je alternatieven

Heb je al een leuk cadeau in gedachten? Zoek eerst eens of er een duurzaam alternatief bestaat. Is het bijvoorbeeld gemaakt van plastic? Misschien is er ook een variant van gerecycled plastic, hout of ander natuurlijk materiaal. Of heb je iets lekkers in gedachten? Koop dan lokaal, biologisch en/of fairtrade. Ga je voor een kledingstuk, ga dan na of het eerlijk, duurzaam en/of verantwoord is gemaakt.

5. Meer is niet altijd beter

De zee aan cadeautjes onder de kerstboom: hoe meer, hoe beter. Zo lijkt het soms. Maar in de meeste gevallen is meer niet ‘beter’. Het zijn de kleine cadeautjes, die je op weg naar de uitgang nog even ‘erbij’ koopt, die niet nodig zijn. En die daardoor maar kort gebruikt worden. Omdat het kapot gaat, bedoeld is voor eenmalig gebruik of omdat we er simpelweg op uitgekeken zijn. Investeer dus liever in een duurzamer cadeau dat misschien iets duurder lijkt, maar wel jaren langer meegaat.

Nog een laatste tip op de valreep: maak van je cadeauverpakking een creatieve explosie! Bijvoorbeeld van oude tijdschriften of stripboeken, lapjes stof van oude kleding of theedoeken, een (omgekeerde) jutezak, restjes behang of van de tekeningen van je kinderen. Strikje van garen erom. Een takje van je Dennenboom ertussen en klaar is je duurzame cadeauverpakking.