Met deze 5 tips zet jij de eerste stappen naar een circulair leven


Delen, lenen, repareren en recyclen. Het zijn werkwoorden die oplossingen bieden in een tijd waarin de wereldbevolking nog elke dag groeit en waarin we steeds meer consumeren. Inherent aan deze groei is de toenemende vraag naar grondstoffen die we onder andere gebruiken voor het produceren van voedsel, onderdak, kleding, vervoer en apparaten. De voorraad van deze grondstoffen neemt echter af. Tijd dus om in beweging te komen. Het doel? Een Nederlandse economie die 100% circulair is in 2050!

In een circulaire economie gaan we beter, efficiënter en duurzamer met onze spullen om. Op deze manier kan de productie van nieuwe goederen gereduceerd worden. Bovendien ontstaat in deze economie geen afval, omdat we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken.

Voor een goed werkende circulaire economie zorg je samen

Om tot een circulaire economie te komen kan niet alleen naar de overheid en het bedrijfsleven gekeken worden. De consument heeft ook een belangrijke rol. Door te delen, lenen, repareren, recyclen en te kiezen voor duurzame producten kan iedereen zijn steentje bijdragen. Draag ook bij aan een gezonde planeet en een sterke circulaire economie en start vandaag nog met deze 5 tips:

1. Liever repareren dan vervangen

Onderhoud je kleding en apparaten goed, zo gaan ze minder snel stuk. Gaat er toch iets kapot? Vaak is het slechts een onderdeel dat kapot is, kijk daarom eerst of het te repareren is. Is de garantietermijn verlopen en ben je zelf niet zo handig? Ga dan bijvoorbeeld naar een repaircafé. Energieslurpende apparaten kun je overigens beter wél vervangen voor een nieuw en zuiniger apparaat.

2. Wees creatief en upcycle

Oftewel: maak van iets ouds iets nieuws. Er zijn allerlei manieren om oude spullen een nieuw leven te geven. Dus wees creatief en zoek inspiratie op internet. Maak bijvoorbeeld van een oude broek een tas of kussen, of maak van je oude lattenbodem een nieuw tafeltje of krukje.

3. Recycle je apparaten en elektronica

Zorg dat apparaten en elektronica niet bij het restafval belanden. Kapotte of oude apparaten bevatten vaak onderdelen die gerecycled kunnen worden. Breng ze daarom naar een inleverpunt. Bij grotere machines zoals koelkasten en wasmachines kun je ze zelfs vaak meegeven aan de leverancier die je nieuwe machine komt brengen.

4. Delen is het nieuwe hebben

Als je een nieuw product denkt nodig te hebben, bedenk dan eerst of je deze tijdelijk of slechts een paar keer nodig hebt. Als dat het geval is kun je beter kijken of je het kunt delen of lenen. Van gereedschap, kleding en speelgoed tot deelauto’s en logeeradressen. Door sociale netwerken, buurtapps en vele platforms wordt dit steeds eenvoudiger. Hoe meer spullen je deelt, ruilt en verkoopt hoe minder er weggegooid wordt en nieuw geproduceerd hoeft te worden. Toch kopen? Koop dan bewust. Kijk bijvoorbeeld of producten duurzaam geproduceerd zijn en of ze een circulaire verpakking hebben.

5. Scheid je afval

Dat gescheiden afval weer op één hoop wordt gegooid is een fabel. Voorwaarde is wél dat afval goed wordt gescheiden. Wees dus zorgvuldig, want schijn bedriegt soms. Gooi bijvoorbeeld geen drankkarton of pizzadoos (van bezorgpizza) bij het oud papier, geen kapotte glazen of gloeilampen in de glasbak en gooi je kattengrit niet in de GFT-bak, deze horen alle drie in de restafvalbak.

Meer tips? Op milieucentraal.nl vind je meer informatie en tips.