7 tips om duurzamer met je kleding om te gaan


Welke trui trek jij aan op 'Warmetruiendag'? Als heel Nederland op 5 februari een extra warme trui aantrekt en 1 graad lager stookt, besparen we met z'n allen 6% energie en 6,3 miljoen kilo CO2! Maar hoe eerlijk en duurzaam is jouw trui eigenlijk? En hoe kun jij bijdragen aan het veranderen van een van de meest vervuilende industrieën ter wereld?

Leestijd: 2 minuten

Een kledingstuk dat vandaag ontworpen wordt, kan nog geen twee weken later voor een prikkie in onze kledingkast liggen en daar net zo snel weer in of uit verdwijnen. Ook wel bekend als fast fashion. De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en heeft met de opkomst van deze fast fashion een nóg grotere impact op ons milieu. Dit komt door verschillende factoren verspreid over het hele productieproces.

Daar komt bij dat slechts 1% van alle kleding eerlijk wordt geproduceerd. In alle andere gevallen worden arbeiders uitgebuit en werken ze vaak onder ongezonde en/of onveilige omstandigheden. Gelukkig is er een tegenbeweging in opmars: slow fashion. Deze kleding wordt ecologisch, biologisch, duurzaam en tegen eerlijke prijzen geproduceerd.

7 duurzame tips die je helpen bewuste kledingkeuzes te maken

Om de kledingindustrie drastisch en in positieve zin te veranderen zijn niet alleen de fabrikanten, modeontwerpers en retailers aan de beurt. Ook wij als consumenten hebben hier grote invloed op: door ons (koop)gedrag aan te passen. De onderstaande 7 tips helpen jou bewuster met je kleding om te gaan en een verantwoorde kledingkeuze te maken.

1. Koop minder

Op Milieu Centraal staat dat Nederlanders ieder jaar gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen kopen. Een eerste grote stap is dus: minder kopen. Kijk eens goed in je kledingkast en zorg dat je goede basics hebt. Deze zijn tijdloos en kun je makkelijk in verschillende outfits combineren of opleuken met accessoires. Kom je in verleiding om toch weer iets nieuws te kopen? Bedenk eerst of je iets soortgelijks toevallig al in je kast hebt hangen en of je het wel écht nodig hebt.

2. Doe een labelcheck

Het label ‘duurzaamheid’ wordt tegenwoordig gauw geclaimd. Maar vaak gaat het om onderdelen in het proces die verduurzaamd zijn. Op de website van Dutch Sustainable Fashion Week maken ze de volgende verdeling:

  1. Zo laag mogelijke milieu-impact: dit betekent dat er zo weinig mogelijk giftige afvalstoffen vrijkomen bij de productie.
  2. Organisch: kleding is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal met natuurlijke oorsprong en is op milieuvriendelijke manier behandeld.
  3. Fairtrade: gemaakt door mensen die onder gezonde, eerlijke en veilige omstandigheden werken.
  4. Veganistisch: een diervriendelijke productie van kleding.
  5. Lokaal: de productie vindt dicht bij huis plaats dus geeft bij transport minder CO2-uitstoot.
  6. Gerecycled: minder vervuiling door hergebruik van (rest)afval tot een nieuw kledingstuk.
  7. Handmade: het kledingstuk is met aandacht voor vakmanschap gemaakt.
  8. Transparantie: het merk is transparant over het productieproces.
  9. Donatie aan goede doelen: bij aankoop van een kledingstuk wordt een goed doel gesteund.

Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van je nieuwe trui als je geen tijd hebt om er zelf diep in te duiken? Om je te helpen een bewuste keuze te maken, kun je letten op keurmerken. Dit kunnen verschillende keurmerken zijn en kom je vaak tegen op de hangkaartjes of waslabels aan een kledingstuk. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft je snel en gemakkelijk inzicht in de verschillende kledingkeurmerken. Bekendere keurmerken zijn bijvoorbeeld Fairtrade, Global Organic Textile Standard (GOTS), Made-By en die van de Fair Wear Foundation.

3. Verdiep je in het materiaal van je kleding

De productie van kleding gaat altijd ten koste van het milieu, maar de impact en de wijze waarop verschilt per kledingmateriaal. Zo wordt voor katoen bijvoorbeeld ontzettend veel water gebruikt, terwijl in die gebieden vaak al schaarste is. Bamboe is daarentegen makkelijker te verbouwen en helpt zelfs tegen het broeikaseffect doordat het CO2 uit de lucht opneemt. Minder positief is dat er steeds vaker gewone bossen gekapt worden om ruimte te maken voor bamboe. Milieu Centraal zette de impact van een groot aantal kledingmaterialen in een handige tabel zodat je jouw favoriete materialen gemakkelijk kunt vergelijken.

4. Voorkom een miskoop

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: een miskoop. De een omdat dat Hawaï-shirt op vakantie toch leuker stond dan thuis, de ander omdat rekening werd gehouden met een maatje minder of de werking van een stof. Maar ook kleding dat na 3 keer wassen zijn vorm is verloren, kan een vervelende miskoop blijken waardoor het shirt in de kast beland. Koop dus kleding die lekker zit, die je op meerdere manieren kunt combineren en ga niet direct voor de goedkoopste oplossing, maar kijk eerst kritisch naar de kwaliteit van de stof. Zo voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt.

5. Houd je kleding mooi

Je kunt kleding van de mooiste en beste stof kopen en deze toch verpesten. Zorg dus dat je weet hoe je met de verschillende materialen om moet gaan. Een paar algemene tips: haal je kleding direct uit de wasmachine als deze klaar is, dit voorkomt kreuken. Zitten er geen vlekken in je kleding? Vaak is even stomen in de badkamer tijdens het douchen of uithangen in een open raam al voldoende om geurtjes op te lossen. Gebruik niet te veel wasmiddel, was op een lage temperatuur en keer je kleding binnenstebuiten. Gaat je kleding toch kapot? Kijk dan eerst of je het kunt (laten) repareren.

6. Nieuwe liefde

Ben je uitgekeken op een kledingstuk of zitten er ongewilde gaten in? Bedenk dan voor je het wegdoet of je het nieuw leven in kunt blazen. Maak bijvoorbeeld van een lange broek een korte broek of van een t-shirt een croptop. Ook een nieuw kleurtje doet soms wonderen. Wil je nog creatiever aan de slag? Denk dan eens in accessoires. Zo kun je van reepjes stof, een armband of haarband maken. Ook kun je van een oud T-shirt gemakkelijk een tas maken of bijvoorbeeld een nieuw kussensloop.

7. Recycle

Kom je toch tot de conclusie dat die oude jeans niet meer gaat passen of die jas van drie jaar geleden niet meer jouw smaak is, doneer je kleding dan aan iemand in nood of gooi het in de textielbak zodat het gerecycled kan worden. Wil je er liever iets voor terug? Organiseer eens een ruilfeestje met vrienden of probeer het te verkopen tijdens een rommelmarkt of via internet.

Meer weten? Neem ook eens een kijkje op www.dsfw.nl daar lees je welke duurzamere stoffen er allemaal zijn en zie je hoe bekendere duurzame merken scoren op het gebied van duurzaamheid. Op de love your clothes website van Milieu Centraal lees je meer interessante blogs over duurzaam met je kleding omgaan.

Meedoen aan 'Warmetruiendag'? Je leest er meer over op www.warmetruiendag.nl


Locatie

Drenthe

Om de kledingindustrie te veranderen zijn niet alleen de fabrikanten, modeontwerpers en retailers aan de beurt. Ook wij als consumenten hebben hier grote invloed op: door ons (koop)gedrag aan te passen.