Beperk met deze simpele 7 tips jouw bijdrage aan de plasticsoep!


Wist jij dat in elke kilo zand van Europese stranden gemiddeld 250 stukjes plastic zitten? Dit bleek in 2017 uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Op de stranden bij Den Haag kwam dit aantal zelfs neer op 500 stukjes. Helaas nemen deze cijfers steeds verder toe. Hoewel een deel overal vandaan kan komen omdat het hier is aangespoeld, kunnen we er met elkaar wél voor zorgen dat er minder van ons eigen plastic in de natuur, de zee en andere wateren terecht komt.

Plastic vergaat niet. Grote stukken vallen langzaam uit elkaar en vormen zich uiteindelijk tot amper zichtbare stukjes. Inmiddels is er geen plek meer op de wereld waar je geen plastic aantreft. Dit komt voornamelijk door zwerfafval, maar ook doordat microplastics verwerkt zitten in producten zoals kleding, verf en verzorgingsproducten. Wat jij kunt doen?

Ga aan de slag met deze 7 eenvoudige tips

1. Dorst? Blijf gehydrateerd met je eigen waterfles

Om goed gehydrateerd te blijven, is het advies om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Of je nu onderweg, op je werk of aan het sporten bent: neem je eigen herbruikbare waterfles mee. Koop dus geen waterflesjes die je na één of een paar keer gebruiken weggooit. Drink je veel koffie of thee op een dag? Koop dan bijvoorbeeld een herbruikbare thermofles.

2. Weg met het plastic boterhamzakje: ga voor bijenwas

De broodtrommel met postbode-elastiek zien we al een tijdje niet meer op de lunchtafel. Uit gemak grijpen we nu vaak naar het plastic boterhamzakje dat onderdeel is van het wegwerpplastic dat weer zorgt voor zo’n 40% van de plasticsoep. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. Een voorbeeld hiervan zijn de bijenwasdoekjes en -zakjes. Deze zijn gemaakt van 100% organische materialen. De zakjes zijn een duurzame vervanging voor plasticzakjes, huishoudfolie en aluminiumfolie. Met koud water en alcoholvrije zeep zijn ze makkelijk schoon te spoelen. Daarnaast zijn ze tot een jaar herbruikbaar en composteerbaar!

3. Van 25 plastic tasjes in de kast naar 1 opvouwbare in je tas

‘Doe er maar een tasje bij’ een zin die we tot vier jaar geleden nog doorgaans aan de kassa in de supermarkt hoorden. Tegenwoordig moeten we er gemiddeld 25 cent voor betalen, wat ons al bewuster van de keuze maakt: is het echt nodig? Nog beter is het om standaard een (opgevouwen of linnen) tasje bij je te hebben. Niet alleen handig voor je boodschappen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je de stad in gaat. Neem het zekere voor het onzekere en leg er ook een op je werk, in je auto en natuurlijk in je rug- of handtas.

4. Koop plasticvrij

Kijk bij al je aankopen eerst naar de verpakking, het afvalpotentieel en je opties. De hoeveelheid onnodige plastic verpakkingen stijgt de pan uit. Soms is een product twee of zelfs drie keer verpakt. Kies voor onverpakte producten en neem voor groenten en fruit een eigen netje mee. Kun je niet om verpakking heen? Kies dan voor karton of glas. Voorkom dat microplastics via het doucheputje in het riool belanden door verzorgingsproducten te kopen zonder plastic. Is je fles shampoo op? Koop dan een merk van gerecycled plastic, kijk of je de fles kunt navullen of probeer eens een shampoobar. Gebruik lucifers in plaats van aanstekers en koop geen wegwerpscheermesjes, maar kies voor een houder waarbij de mesjes vervangen kunnen worden.

5. Met het boodschappenlijstje koop je producten op maat

In deze tijd waarin we vaker druk en gehaast zijn, schiet het efficiënt boodschappen doen er snel bij in. Met een vooruitkijkende blik en het maken van een boodschappenlijstje op maat voorkom je niet alleen voedselverspilling, maar beperk je ook je hoeveelheid afval. Doe dus weekboodschappen en bedenk van tevoren wat je wanneer gaat eten. Eet je vaak rijst, pasta of aardappelen? Koop dan gelijk de grootverpakking in plaats van dat je twee of drie keer een dagportie koopt. Koop je daarentegen een grootverpakking melk terwijl je dit alleen gebruikt voor de pannenkoeken van die avond en drink je doorgaans weinig melk? Koop dan de kleinere variant. Nog een voor de hand liggende, maar vaak vergeten tip: controleer voordat je boodschappen gaat doen of er nog dingen op je lijstje staan die je nog in huis hebt!

6. Picknicken in het bos, een park of aan het water? Gooi je afval ‘in’ de vuilnisbak

Van picknicken op mooie dagen kunnen we als Nederlanders enorm genieten. We trekken er dan ook graag op uit. Maar let ook op wat je (per ongeluk) achterlaat. Gooi al je afval in de vuilnisbak; ook kauwgom, sigarettenpeuken en kleine stukjes verpakkingsplastic. Op deze mooie dagen zien we ook vaak dat openbare vuilnisbakken snel vol raken. Probeer je afval er dan niet alsnog in te proppen en zet geen tassen met afval naast de bak, maar wacht liever tot je een vuilnisbak tegenkomt waar je het wel in kwijt kunt of gooi het thuis weg.

7. Kijk om je heen en deel de verantwoordelijkheid

Als je al bewust met het milieu bezig bent, dan zal je niet zo snel je verpakking op straat gooien. Toch zijn er ook mensen die hier minder zorgvuldig in zijn en wel afval en plastics op straat gooien of ergens achterlaten. Ook komt het met een stevige wind voor dat bijvoorbeeld een vuilnisbak omwaait en het afval grotendeels is verwaaid voordat iemand erachter komt. Kijk daarom om je heen en raap ook af en toe afval op dat misschien niet van jou is. Zo maken we de wereld samen steeds een beetje schoner.

Meer weten over het ontstaan en tegengaan van plasticsoep? Op de website van de Plastic Soup Foundation lees je meer.