Besparen op energie? Steeds meer inzicht mogelijk!


Energiebesparing. Het is niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor de portemonnee. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen inzicht willen hebben in hun energieverbruik. Immers: inzicht in verbruik is de eerste stap richting nog meer besparen.

Een groeiend aantal mensen bespaart al door bijvoorbeeld korter te douchen, de thermostaat een graadje lager te zetten en energiezuinige lampen te gebruiken. De ‘quick wins’. Maar wat kun je doen om echt inzicht in je verbruik te krijgen? En wat kun je hier vervolgens mee?

Energieverbruikmanagers

Met een energieverbruikmanager krijg je meer inzicht in jouw verbruik van gas en elektriciteit. Er zijn veel verschillende vormen van verbruikmanagers. Zo zijn er gratis applicaties die je inzicht geven, betaalde apps die uitgebreid inzicht verschaffen, of er zijn apparaten die je als een thermostaat installeert en die nauwkeurig direct je verbruik registreren. Deze informatie kun je vervolgens meteen inzien.

We behandelen hier een paar opties en zetten wat voordelen op een rij.

Gratis apps

Wanneer je een slimme meter hebt, dan krijg je waarschijnlijk iedere maand al inzicht in je energieverbruik. Het is mogelijk om met een gratis applicatie, bijvoorbeeld www.mijnwoning.nl, dagelijks een update te krijgen. Zo zie je sneller wanneer je meer gas of elektriciteit verbruikt. En vaak kun je ook je verbruik afzetten tegen een voorgaande periode (dag, week, maand). Ben je bijvoorbeeld een verwarming vergeten uit te zetten? Dan zie je dat nu de volgende dag direct terug! Gratis applicaties zijn het perfecte instapmodel voor mensen die iets meer inzicht willen hebben in het verbruik van hun gas en elektriciteit.

Betaalde applicaties

Er zijn ook veel uitgebreide apps te verkrijgen die gericht zijn op energiebesparing. Vaak tegen een (kleine) vergoeding. Deze apps geven vaak nog gedetailleerder inzicht in het verbruik dan de gratis varianten, en geven daarnaast gerichte tips om energie te besparen. Ook is het soms mogelijk om een eigen dashboard in te (laten) richten, zodat je het energieverbruik van je huis altijd mooi overzichtelijk hebt. Veel werkgevers hebben ook budgetten om hun werknemers te helpen verduurzamen, en doen soms mee aan dit soort programma’s. Wie weet biedt jouw werkgever ook een energiebespaar-app aan.

Fysieke verbruiksmanagers

Net zoals een thermostaat in huis reguleert en registreert hoe warm het is, zo kan een fysieke verbruiksmanager in huis meteen en live inzicht geven in het energieverbruik. Dit inzicht maakt het eenvoudiger om bijvoorbeeld sluipverbruik op te sporen (apparaten die als ze uitstaan toch nog stroom gebruiken, zoals koffiezetapparaten, computers, wasmachines en radio’s/stereo’s). Bijkomend voordeel: hoe nauwkeuriger je inzicht krijgt in je energieverbruik, hoe sneller je ook ziet hoeveel je bespaart! En dat is natuurlijk altijd leuk om te zien.

Wil je zelf energie besparen? Dat kan al heel eenvoudig met enkele handige tips.

En wil je zelf aan de slag met een energieverbruikmanager? Neem dan eens een kijkje op https://www.energieverbruiksmanagers.nl/ van Milieu Centraal. Op deze website vind je een onafhankelijk overzicht van energieverbruikmanagers.