Dag van de Duurzaamheid: jong geleerd is oud gedaan


“Wist je dat een gemiddelde kledingkast in Nederland maar liefst 50 ongedragen kledingstukken heeft?” Zo begint het boek ‘De wereld van kleding’ dat op 9 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid, op verschillende scholen door heel het land wordt voorgelezen. Om ook kinderen en jongeren bewust te maken van hun invloed op het milieu en de natuur, worden duurzaamheidsthema’s als kleding recyclen en afval scheiden op deze dag extra onder de aandacht gebracht. Ook het Duurzaamheidscentrum Assen doet mee aan deze dag. We spraken erover met Maurice Hummel van gemeente Assen.

Kom je weleens in Assen, dan herken je het gebouw misschien wel: het Duurzaamheidscentrum Assen. Een opvallende verschijning op een centrale locatie, gelegen naast het Asserbos. Hier brengen ze op een speelse en uitdagende manier mens en duurzaamheid samen. Maurice organiseerde hier de afgelopen vier jaar op de Dag van de Duurzaamheid een voorleesactie voor basisscholen. Maurice: “Normaal gesproken worden de voorleesacties op scholen gedaan, maar omdat dit ook heel goed bij ons als duurzaamheidscentrum past en we er de omgeving voor hebben, vinden we het leuk om scholen juist bij ons uit te nodigen.”

Wethouder Mirjam Pauwels las in 2019 voor uit het voorleesboek over plastic

Foto: Wethouder Mirjam Pauwels las in 2019 voor uit het voorleesboek over plastic.

Voorgelezen door een wethouder

Vanwege corona kan de geplande voorleesochtend dit jaar helaas niet doorgaan. Gelukkig kan ook het programma gerecycled worden en staat hij voor volgend jaar gewoon weer op de planning. Wethouder Bob Bergsma zou dit jaar voorlezen uit het voorleesboek dat is geschreven door de Duurzame PABO. “In gesprek gaan met een wethouder is voor de meeste kinderen helemaal nieuw. Ze weten vaak niet wie het is en wat hij of zij doet. Als de wethouder dan vertelt dat hij/zij een soort minister van de stad Assen is, dan is het ineens heel spannend en belangrijk voor de kinderen.”

Ze weten vaak niet wie het is en wat hij of zij doet. Als de wethouder dan vertelt dat hij/zij een soort minister is van de stad Assen, dan is het ineens heel spannend en belangrijk voor de kinderen.

Zelf duurzaam aan de slag

Na het voorlezen zou de wethouder met de kinderen in gesprek gaan over het thema ‘de wereld van kleding’. Waarna de kinderen vervolgens uiteen zouden gaan om het thema verder te onderzoeken in een workshop. Zo stond een workshop over upcycling op het programma. Tijdens deze workshop zouden de kinderen van natuurlijke materialen en oud textiel iets nieuws leren maken. “Wat we met de workshops willen bereiken, is het besef bij kinderen dat het hergebruiken van grondstoffen erg belangrijk is. Dus dat als je een versleten broek hebt, je die niet direct in de grijze container gooit en dat het dan weg is. Maar dat je dat goed kunt inzamelen of er een nieuwe bestemming aan kunt geven.”

Kinderen als vliegwiel

Jong geleerd is oud gedaan. Voor de duurzame samenleving van morgen is bewustzijn en educatie voor jonge kinderen over dit onderwerp van groot belang, ziet ook Maurice: “Kinderen pikken dingen zoals afval scheiden heel snel op en zijn er vaak ook enthousiast over. Na een ochtend bij ons zijn ze vaak trots op wat ze hebben gedaan en laten thuis graag zien waar ze mee bezig zijn geweest. Zo werken ze vaak eigenlijk ook als een vliegwiel naar hun ouders en opa’s en oma’s.”

Kinderen pikken dingen zoals afval scheiden heel snel op en zijn er vaak ook enthousiast over.

Meedoen aan de voorleesactie

De Dag van de Duurzaamheid is op verschillende manieren in te vullen. Zo kun je als basisschool, middelbare school, kinderopvanglocatie, bibliotheek of kinderboerderij meedoen met de voorleesactie. Hoewel deze niet meer fysiek beschikbaar is, is deze nog wel gratis te downloaden. Je kunt als school ook zélf een activiteit omtrent duurzaamheid bedenken. Op dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl worden alle activiteiten van scholen zichtbaar gemaakt en is te zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Daarnaast kun je hier volop inspiratie opdoen.

Ook op een laagdrempelige manier samen met je kind of je klas ontdekken wat duurzaamheid is en op welke manieren je duurzamer kunt leven? Bezoek dan eens het Duurzaamheidscentrum Assen of ga naar duurzaamheidscentrum.nl om de mogelijkheden te bekijken.