Draag bij aan biodiversiteit met je eigen Tuiny Forest


Ja, je leest het goed: Tuiny Forest. Oftewel een minibos in jouw tuin. Of je nu in een vrijstaand, twee-onder-een-kap of rijtjeshuis woont. In een dorp, nieuwbouwwijk of in een stad. Met 6m2 ruimte in je tuin, plant jij in november binnen een halve dag je eigen inheemse minibos. Dat zélfs voor een luie tuinder goed te doen is. Zie je het al voor je? In dit blog lees je over de voordelen van een Tuiny Forest en kom je erachter of het ook iets voor jou is.

Ruim een derde van alle Nederlandse tuinen bestaat uit tegels. De een kiest hiervoor omdat het mooi is, de ander omdat het makkelijk en (grotendeels) onderhoudsvrij is. Wat de reden ook is, feit is wel dat tegels niet helpen om de toenemende hittestress, wateroverlast en gevolgen van droogte in dichtbebouwde gebieden tegen te gaan. Bovendien kan een groot aantal wilde diertjes, insecten en planten voor hun voortbestaan in deze gebieden wel wat vruchtbare grond en leefgebieden gebruiken. Met de ambitie om mens en natuur te verbinden, tuinen groener te krijgen en het bodemleven rijker, bedacht IVN de Tuiny Forest.

Gras is toch ook groen?

Elke tegel die ruimte maakt voor groen is er een. Gras houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Een gazon aanleggen, helpt dus al om overbelasting van het riool bij hevige hoosbuien te voorkomen. En daarmee dus ook dat straten, kelders en huizen onderlopen. Met bomen en planten doe je nog een stapje extra. Naast dat ze het grondwater opzuigen, verkoelen ze bij extreme hitte en bieden ze in de zomer schaduw om verdorring van planten en uitdroging van de bodem tegen te gaan. Niet alleen fijn voor ons, maar ook voor het leven in je tuin.

Bruisend met gifvrije en inheemse bomen en planten

En als we het dan over leven in je tuin hebben. Dan doelen we op de biodiversiteit. Dit is de hoeveelheid verschillende dieren, insecten en planten in je tuin. In het Tuiny Forest pakket zitten gifvrije inheemse bomen en planten. Dit zijn wilde bomen en planten die uit Nederland afkomstig zijn en dus afgestemd zijn op onze natuur en ons klimaat. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bestuivers aan zoals bijen, hommels, vlinders en vogels, maar ook andere insecten en diertjes zoals wormen ­– deze houden de grond voor je bomen en planten vruchtbaar door dood materiaal te recyclen en de bodem luchtig te houden.

Een groot aantal wilde diertjes, insecten en planten kan voor hun voortbestaan in dichtbebouwde gebieden wel wat vruchtbare grond en leefgebieden gebruiken.

Aan de slag met groene vingers of twee linkerhanden

Vind je het heerlijk om met je vingers in de aarde te zitten en met de snoeischaar in de weer te zijn? Of kijk je het liefst zo min mogelijk om naar het onderhoud van je tuin? Met een Tuiny Forest kan iedereen uit de voeten. In het Tuiny Forest pakket zitten vijf boompjes, vijf heesters, een zakje zaden met inheemse kruiden en een organische bodemverbeteraar om je bos een goede start te geven. Met het handige bijgeleverde stappenplan onder de arm, plant jij met je schep, gieter en wat stro om je bodem te bedekken nog op de dag van de bezorging jouw eigen microbos.

En het onderhoud dan?

Qua onderhoud vraagt een Tuiny Forest weinig aandacht. In het begin geef je vaak wat water zodat ze goed aanslaan, daarna is dit nauwelijks meer nodig. Omdat je in je tuin waarschijnlijk niet zit te wachten op een boom van vele meters hoog, zit in het pakket een soortenmix die goed te snoeien is. Voor het snoeien krijg je simpele instructies en een handige snoeikalender. Zo groeit jouw Tuiny Forest zo hoog en zo wild als jij mooi vindt; je bepaalt immers zelf hoeveel je bijstuurt. Zo kiest de een ervoor om het bosje zijn eigen gang te laten gaan, waardoor sommige bomen en planten domineren en anderen kleiner blijven of zelfs verdwijnen. Een ander kiest ervoor om vaker bij te snoeien en bijvoorbeeld heesters of kruiden te verplanten naar een plek waar ze meer ruimte krijgen.

Met het handige bijgeleverde stappenplan onder de arm, plant jij met je schep, gieter en wat stro om je bodem te bedekken nog op de dag van de bezorging jouw eigen microbos.

800 Tuiny Forests beschikbaar

En? Is een Tuiny Forest ook iets voor jou? In samenwerking met groene plantenwinkel Sprinklr en met ondersteuning van de ASN Bank werden er in 2019 al 600 Tuiny Forests geplant. Dit jaar zijn er maar liefst 800 pakketten beschikbaar. Vraag via de website van Sprinklr of IVN een pakket aan. Dan plant je in november een aantal stokjes en zaden in de grond en geniet je aankomend voorjaar al van jouw eigen minibos dat steeds levendiger en kleurrijker wordt!

Meer over Tuiny Forests lees je op de website van IVN. Wil je meer weten over (biologisch) tuinieren? Neem dan ook eens een kijkje op sprinklr.co , hier vind je onder andere leuke blogs en handige tuinier- en verzorgingstips.