Een duurzaam ‘Bakkie Koffie’ op een magische locatie


Het is de plek waar de beren ooit verbleven, voedsel voor de dieren binnenkwam en waar olifantenpoep werd opgehaald voor bemesting van tuinen: het oude dierenpark in Emmen. Dat inmiddels nieuw leven heeft gevonden in bijzondere initiatieven, zoals ‘Emmens Bakkie Koffie’. In deze duurzame koffiebranderij kunnen mensen met een afstand volop groeien. Wat Bakkie Koffie zo duurzaam maakt? Bekijk de video of lees verder, want ondernemend begeleider Ruben Haak liet het ons met veel enthousiasme en trots zien.

‘Met afstand de beste koffie’ is de slogan van Bakkie Koffie. En niet voor niks. Want deze sociale onderneming gaat voor een inclusieve wereld. Ruben Haak is zelf ondernemend begeleider en bestuurslid van Toolbox – waar Bakkie Koffie onderdeel van is. Ruben: “Wij branden eerlijke 100% biologische koffie op ambachtelijke manier en creëren daarmee lokaal werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of samenleving. En doordat we op verschillende manieren aan recycling doen, ondersteunen we de circulaire economie.”

Rondleiding door Ruben Haak:

Duurzaam bakkie koffie voor iedereen

Steeds vaker kijkt de consument uit naar biologische en fairtrade producten. Ook bij Bakkie Koffie zien ze de waarde hiervan in. Ruben: “Samen met Gilly’s koffie startten we twee jaar geleden Bakkie Koffie. Al snel besloten we volledig over te stappen op biologische en fairtrade bonen. Wij vinden het belangrijk dat we op een eerlijke en duurzame manier met de natuur en onze medemens omgaan. Het zou voor iedereen het nieuwe normaal moeten zijn. Daarom rekenen we de iets hogere inkoopprijs niet door aan onze klanten.”

Recycling in DNA

Wat Bakkie Koffie motiveert om duurzaam te zijn, vindt Ruben lastig te beantwoorden. “Misschien is het antwoord wel heel makkelijk: het zit in ons DNA. Wij vinden dat je restmaterialen niet zomaar weg kunt donderen. Wij zien hierin allerlei mooie dingen die we ervan kunnen maken en die weer besparend zijn voor het milieu, de wereld en de portemonnee.”

“Het zit hem ook in de simpele dingen, zoals onze koffiebekers die we van huis hebben meegenomen. Dat vinden we heel gewoon.”

“Neem onze schorten: deze zijn hier bij Toolbox in het atelier gemaakt van onze oude koffiezakken. Of ons Frankenstein koffiezetautomaat dat we zelf maakten van oude onderdelen. Maar het zit hem ook in de simpele dingen, zoals onze koffiebekers die we van huis hebben meegenomen. Dat vinden we heel gewoon.”

100% organische afvalstroom

“Maar wat eigenlijk nóg mooier is, is dat wij koffiedik niet weggooien maar juist gebruiken,” vertelt Ruben. Koffiedik is een 100% organische afvalstroom. Bakkie Koffie haalt dit op bij verschillende bedrijven en zet dit in voor de groei van hun sier-, kruiden- en moestuin. Ook de vliesjes die overblijven na het branden van de bonen gebruiken ze voor hun groeigrond.”

Voedingsbodem voor oesterzwammen

Binnenkort start een project met Terra, waar Bakkie Koffie samen met studenten een oesterzwammenkwekerij starten en onderhouden. Ruben: “We gebruiken koffiedik dan als voedingsbodem voor de oesterzwammen. Dit wordt een heel gaaf project waarbij wij met een groep deelnemers, de studenten assisteren en waarbij we veel van elkaar kunnen leren.”

Samenwerken met educatieve partners

Ruben zou in de toekomst graag meer willen samenwerken met educatieve partners om zo ook de duurzaamheid op lange termijn te vergroten. Ruben: “Wat ik heel gaaf zou vinden, is om bijvoorbeeld schoolkinderen koffiedik in te laten zamelen en er een educatief tintje aan te geven. Koffiedik kun je namelijk ook in je eigen grond gebruiken. Zo maken kinderen hun ouders ook weer bewuster. Op deze manier ben je dubbel duurzaam.”

Koffiedik kun je ook in je eigen grond gebruiken.

Van olifantenpoep naar koffiedik

Bij Bakkie Koffie zitten nog veel meer ideeën voor de toekomst in het vat. Zo vertelt Ruben dat bedrijven en particulieren vroeger olifantenpoep ophaalden bij de oude dierentuin. Hiermee bemestten ze hun grond en tuinen. In de toekomst hopen ze dat mensen met ditzelfde doel het ingezamelde koffiedik komen ophalen.

Duurzame inclusieve samenleving

Duurzaamheid gaat bij Bakkie Koffie verder dan natuur en milieu: “Naast de duurzame ontwikkeling voor moeder natuur, helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en maatschappij. Daarin zijn we gespecialiseerd. En dat combineren we met het branden, verwerken en verkopen van koffie. Wij hoeven qua omzet niet per definitie altijd de hoofdprijs te halen. Ik kan me wel voorstellen dat ondernemers die graag duurzaam willen zijn, geneigd zijn om een stapje terug te doen als de omzet niet rendabel is.”

De oproep van Ruben

“Ik zeg altijd: doe maar duurzaam, dan doe je gewoon genoeg. Als we elkaar blijven opzoeken om nieuwe mogelijkheden en oplossingen te vinden, dan weet ik zeker dat we een steeds grotere mate van duurzaamheid bereiken. Zo wordt duurzaam vanzelf het nieuwe gewoon.”

Meer over Bakkie Koffie vind je op www.bakkie-koffie.nl. Wil je meer weten over Toolbox? Neem dan een kijkje op www.toolboxemmen.nl

Nieuwsgierig geworden naar de smaak en het aroma van een Emmens Bakkie Koffie? De bonen bestel je via de website. Óf neem eens een kijkje bij hun eigen koffiecorner ‘de Smederij’ – dat het pand in Emmen deelt met Nozem Barbers & Tattoo.


Locatie

Emmen

DiT is

Ruben Haak

Als we elkaar blijven opzoeken om nieuwe mogelijkheden en oplossingen te vinden, dan weet ik zeker dat we een steeds grotere mate van duurzaamheid bereiken. Zo wordt duurzaam vanzelf het nieuwe gewoon.