Hét Duurzaam Drenthe Event geeft stokje door


Ben je ondernemer in Drenthe en enigszins geïnteresseerd in duurzaamheid? Of werk je in een bedrijf of organisatie dat hiermee bezig is? Dan ben je vast bekend met ‘Hét Duurzaam Drenthe Event’. De afgelopen zeven jaar was dit dé plek om te netwerken, inspiratie op te doen en duurzame initiatieven en oplossingen te delen. Op 13 november vindt de laatste editie plaats. Met Kayleigh Aalderink, medeorganisator en beleidsadviseur bij de provincie, spreken we over de laatste editie en kijken we terug op het groot gegroeide event.

“Laten we beginnen. Een aanloop nemen. Plaats vinden en geven. Gedachten laten komen en gaan. Over de aarde, over overleven. Over toekomst, over medemensen.” Het is een citaat uit het gedicht dat Egbert Hovenkamp II in 2019 tijdens Het Duurzaam Drenthe Event voordroeg en dat menig bezoeker ontroerde. Een mooie weerspiegeling van zeven jaar Hét Duurzaam Drenthe Event. En tevens een van de bijzondere momenten die ook bij Kayleigh is blijven plakken.

Beginnen en een aanloop nemen

Kayleigh: “Toen het event in 2013 voor het eerst werd georganiseerd, was er wel aandacht voor duurzaamheid, maar stonden we nog wel echt aan het begin. Vooral de laatste jaren zagen we een enorme groei van bedrijven en particulieren die zich voor duurzaamheid interesseerden en hierin stappen maakten of zelfs met nieuwe innovatieve ideeën en oplossingen kwamen. Het event heeft hiertoe denk ik een hele mooie aanzet gegeven.”

Plaats vinden en geven

Een vast onderdeel van het event om duurzaamheid bij bedrijven te stimuleren was dateplaza – een soort marktplaats van duurzaam vraag en aanbod. Want: hoe groter het duurzame aanbod is, hoe meer passende keuzes hierin te maken zijn. Met de prijs voor ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf’ en de publieksprijs zette Hét Duurzaam Drenthe Event groene initiatieven uit de provincie in het voetlicht. Winnaars zoals VEPA, Greenwaste en ATB Nederland betraden dit podium, inspireerden anderen en plukten hier ook na het event nog de vruchten van.

Het event wordt breed gedragen, door een heel divers gezelschap. Het is niet alleen voor grote bedrijven, maar juist voor iedereen.

“Het is fantastisch om te zien dat er in Drenthe inmiddels ontzettend veel mooie dingen gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Het event wordt ook breed gedragen, door een heel divers gezelschap. Het is niet alleen voor grote bedrijven, maar juist voor iedereen,” vertelt Kayleigh. Dit brede draagvlak blijkt ook uit de verschillende oud-winnaars die ook na hun overwinning een bijdrage bleven leveren aan het event, bijvoorbeeld door te adviseren en zitting te nemen in de jury.

Gedachten laten komen en gaan

Naast dateplaza en de prijsuitreikingen werden de afgelopen jaren ter inspiratie ook workshops en lezingen gehouden door zowel kleinere als grotere sprekers. Kayleigh: “Een hoogtepunt was toch wel de lezing van Thomas Rau. Er kwam toen een recordaantal van ruim 200 deelnemers op af en we moesten zelfs een stop op de aanmeldingen zetten. Die middag heeft hij veel mensen geïnspireerd met zijn verhaal. Hij bracht echt iets in de zaal, dat kon je gewoon voelen. En dat werd na het event ook bevestigd door de enorme hoeveelheid aan positieve reacties die we kregen.”

Een online laatste event

Het laatste event is live te volgen op 13 november. Met gasten als Gerrit Hiemstra, Yannick Wassmer, Alex van Oost, Janwillem de Kam, Mark Tuit, Tjisse Stelpstra, Emil Bosloper en Egbert Hovenkamp II belooft het toch nog een mooie afsluiter te worden.

De ultieme droom is toch wel dat uiteindelijk iedereen zich bewust is van onze impact op het klimaat; onze wereld, ons leven. Zodat ook iedereen straks kan zeggen: ik draag iets bij aan duurzaamheid.

Kayleigh: “Gelukkig wordt het ook online weer leuk met een gevarieerd en interessant programma. Hoewel het natuurlijk wel jammer is dat dit door corona niet als vanouds zal zijn. Je mist dan wel een stukje sfeer en energie. Dat is iets waar ik ieder jaar weer naar uitkeek. Zeker als ik kijk naar de projectgroep; hoe we elk jaar weer druk bezig waren om een mooi event neer te zetten, waar zoveel mensen op afkwamen en dat zulke mooie winnaars opleverde. Ja, dat is wel de warmste herinnering die ik eraan heb.”

En nu?

“Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan de vele lokale initiatiefnemers. We zien dat er steeds meer duurzaamheidsbijeenkomsten en -initiatieven bij komen en hopen dat deze trend zich blijft voortzetten. Dat steeds meer bedrijven en particulieren verduurzamen en het netwerk zich steeds verder blijft uitbouwen. Want we moeten het samen doen. De ultieme droom is toch wel dat uiteindelijk iedereen zich bewust is van onze impact op het klimaat; onze wereld, ons leven. Zodat ook iedereen straks kan zeggen: ik draag iets bij aan duurzaamheid.”

Hét Duurzaam Drenthe Event bijwonen? Meld je dan aan als bezoeker om het event live te volgen.

Wil je meer weten over Hét Duurzaam Drenthe Event? Op www.provincie.drenthe.nl/hdde lees je meer over de prijsuitreiking van ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf’ en vind je meer informatie over de webinars en het programma van de laatste editie op 13 november.


Locatie

Provinciehuis Drenthe

DiT is

Kayleigh Aalderink

Een laatste tip? Less is more: geniet van de kleine, mooie dingen om je heen. Dan ben je vaak ook al duurzaam bezig – Kayleigh Aalderink