Duurzaam desinfecteren dankzij Drents bedrijf!


Duurzame oplossingen; in de huidige coronacrisis zoekt de hele wereld ernaar. In Drenthe wordt al jaren gewerkt aan duurzame oplossingen in de bestrijding tegen ongewilde virussen en bacteriën door ‘Watter’. En in de huidige crisis proberen zij de wereld te helpen.

In Assen zit Watter. Dit bedrijf is opgericht door de tweelingbroers Arjan en Alfred Koop. Watter zet zich in voor een gifvrije wereld. Dit doen ze door machines te leveren die op locatie desinfectiemiddelen maken door elektrolyse van zout, water en elektriciteit. Watt en water dus. Op deze manier kunnen bedrijven (veelal in de agrarische- en voedselsector) zelf op een duurzame wijze hun desinfectiemiddelen produceren.

Niet toekijken maar actie

Watter voelde al tijdens de eerste golf dat het met haar product een waardevolle bijdrage kon leveren in de zoektocht naar genoeg desinfecterende middelen. Alfred Koop: “We dachten bij onszelf: we hebben de expertise, de certificaten en het product in huis! En er is een tekort aan desinfecterende middelen. Maar we weten ook dat de wereld niet zit te wachten op hele apparaten. Dus we dachten: we bottelen gewoon ons product hier.” Dit is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Hard werken voor goedkeuring

Hoewel de machines en de desinfecterende producten zijn goedgekeurd, is het op de markt brengen ervan niet zo eenvoudig in Nederland. Alfred: “Vanzelfsprekend zijn er veel regels die de toevoer van nieuwe producten controleren. Dit is ook goed! Zo zorgen we er voor dat mens, dier en milieu veilig blijven. Maar in de huidige crisis zorgt het ook voor vertraging.”

Je ziet vaker tijdens crises: innovatie loopt voor op de wetgeving

Alfred: “We hebben niet de tijd om een jarenlang traject in te gaan met een middel dat al door de TNO en European Chemical Agency is goedgekeurd voor hand en oppervlakte desinfectie. Nu is de crisis, dus we moeten nu stappen zetten!” Inmiddels levert Watter al flesjes duurzaam desinfectiemiddel aan Scandinavische landen, Frankrijk en Engeland. Daar is de regelgeving soepeler. Maar in Nederland is het nog niet mogelijk omdat ze de vrijstelling moeten afwachten.

Hulp van alle kanten

Watter krijgt veel hulp aangeboden om hun duurzame product alsnog op de markt te krijgen. Alfred Koops: “Ondernemers uit de regio helpen ons bijvoorbeeld met het vinden van geschikte leveranciers voor de flesjes, flessendoppen of het bottelen van de gel. De samenwerking in de regio is echt fantastisch. Dit is mooi om te zien."

Vooral bij verpleeg- en verzorgingshuizen is de behoefte groot. Daar zoeken ze vaak niet alleen een middel dat tegen virussen werkt, maar ook een middel dat niet brandbaar is.

Grote behoefte bij verpleeg- en verzorgingshuizen

Alfred: “We krijgen ontzettend veel aanvragen. Vooral bij verpleeg- en verzorgingshuizen is de behoefte groot. Daar zoeken ze vaak niet alleen een middel dat tegen virussen werkt, maar ook een die niet brandbaar is. Onze machines zijn de perfecte oplossing. Daarom bieden we desinfectie daar nu ook aan als een service. We plaatsen onze machines tegen een laag maandbedrag op locatie.”

Duurzame oplossing bij toeval

De machines worden niet zomaar neergezet. Watter gaat voor een all-in pakket. Dus inclusief het installeren van de machine, service én begeleiding van microbiologen. Met het plaatsen, lossen ze tegelijkertijd een ander probleem op. Alfred: “Veel organisaties willen af van plastic verpakkingen en de transporten hiervan. Dus als er een machine op locatie staat, dan hebben ze geen verpakkingen en transport meer nodig én geen opslag van gevaarlijke goederen. Daar hadden we nooit bij stilgestaan, maar is natuurlijk een mooie stap naar duurzaamheid.”

Meer weten over Watter? Of wil je weten hoe het ‘Watter systeem’ precies werkt? Neem eens een kijkje op watter.nl