Duurzaam desinfecteren dankzij Drents bedrijf?


Duurzame oplossingen; in de huidige coronacrisis zoekt de hele wereld ernaar. In Drenthe wordt al jaren gewerkt aan duurzame oplossingen in de bestrijding tegen ongewilde virussen en bacteriën door ‘Watter’. En in de huidige crisis proberen zij de wereld te helpen.

In Assen zit Watter. Dit bedrijf is opgericht door de tweelingbroers Arjan en Alfred Koop. Watter zet zich in voor een gifvrije wereld. Dit doen ze door machines te leveren die op locatie desinfectiemiddelen maken door elektrolyse van zout, water en elektriciteit. Watt en water dus. Op deze manier kunnen bedrijven (veelal in de agrarische-, zorg- en voedselsector) zelf op een duurzame wijze hun desinfectiemiddelen produceren.

Niet toekijken maar actie

Watter voelde dat het met haar product een waardevolle bijdrage kon leveren in de zoektocht naar genoeg desinfecterende middelen. Alfred Koop: “We dachten bij onszelf: we hebben de expertise, de certificaten en het product in huis! En er is een tekort aan desinfecterende middelen. Maar we weten ook dat de wereld niet zit te wachten op hele apparaten. Dus we dachten: we bottelen gewoon ons product hier.” Dit is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Hard werken voor goedkeuring

Hoewel de machines en de desinfecterende producten zijn goedgekeurd, is het op de markt brengen ervan niet zo eenvoudig in Nederland. Alfred: “Vanzelfsprekend zijn er veel regels die de toevoer van nieuwe producten controleren. Dit is ook goed! Zo zorgen we er voor dat mens, dier en milieu veilig blijven. Maar in de huidige crisis zorgt het ook voor vertraging.”

“Je ziet vaker tijdens crises: innovatie loopt voor op de wetgeving”

Alfred: “We hebben niet de tijd om een jarenlang traject in te gaan met een middel dat al door de TNO en European Chemical Agency is goedgekeurd voor hand en oppervlakte desinfectie. Nu is de crisis, dus we moeten nu stappen zetten!” Inmiddels levert Watter al flesjes duurzaam desinfectiemiddel aan bijv. Engeland. Daar is de regelgeving soepeler. Maar in Nederland is het nog niet mogelijk omdat we de vrijstelling moeten afwachten.

Hulp van alle kanten

Watter krijgt veel hulp aangeboden om hun duurzame product alsnog op de markt te krijgen. Alfred Koops: “Ondernemers uit de regio helpen ons bijvoorbeeld met het vinden van geschikte leveranciers voor de flesjes, flessendoppen of het bottelen van de gel. De samenwerking in de regio is echt fantastisch. Dit is mooi om te zien. En ook de Provincie Drenthe zet zich in om dit product nu op de markt te krijgen!” Namens de Provincie zegt gedeputeerde Henk Brink hierover: “Ik ben enorm trots op een bedrijf als Watter. Een jong een innovatief bedrijf met twee hardwerkende broers aan het roer, die in deze bijzondere tijd proberen hun steentje bij te dragen. Als gedeputeerde probeer ik hen te helpen met de contacten die we als provincie in Den Haag hebben.”

De komende weken zullen spannend zijn wanneer het aankomt op het coronavirus en het bestrijden ervan. Of we binnenkort ook de duurzame producten van Watter zullen tegenkomen in Drenthe, wordt hopelijk ook de komende dagen bekend. We houden je op de hoogte.


Plaats

Assen

DiT is

Schermafbeelding 2020-04-15 om 15.53.54

Alfred Koop