Een duurzamer huis? Er is veel mogelijk!


Je huis duurzamer maken is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor de portemonnee is het op de lange termijn zeer voordelig! De enige drempel voor veel mensen: op de korte termijn is het vaak een flinke investering... Gelukkig zijn hier in Drenthe veel regelingen voor. Wat is er allemaal mogelijk? Je leest het in dit blog.

Gratis advies

Je huis verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Maar voordat je kunt beginnen met het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen moet je natuurlijk wel inzichtelijk hebben wat er mogelijk is! Win daarom eerst gratis professioneel advies in. Vaak kun je rechtstreeks bij een bedrijf terecht voor advies rondom bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Maar ook gemeentes geven vaak gratis en geheel vrijblijvend advies rondom verduurzaming van huizen en gebouwen. Zo weet je in ieder geval wat er mogelijk is.

Laat je scannen voor inzicht

Wil je niet alleen advies, maar ook inzicht wat een verduurzamingsmaatregel je kan opleveren? Ook een energiescan behoort tot de mogelijkheden! Zo zie je direct hoeveel je kan besparen. Niet alleen in energie maar ook in euro’s. Dit inzicht maakt het maken van keuzes eenvoudiger. Je ziet namelijk direct wat maatregelen je opleveren.

Subsidies voor verduurzaming

Subsidies stimuleren de wereldwijde verduurzaming door (een deel van) het bedrag van jouw maatregel te vergoeden! Weet je dus hoe je wilt verduurzamen? Kijk dan altijd of er een subsidie beschikbaar is. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor gedeeltelijke vergoeding bij isolatiemaatregelen, warmtepompen of zonneboilers in Drenthe. De beschikbare subsidies verschillen per regio, dus controleer dit bij je gemeente.

Voordelige leningen

Omdat het verduurzamen van je huis zich op de lange termijn altijd terugbetaalt, zijn er ook veel gunstige leningen beschikbaar. Op deze manier hoef je zelf niet direct alle kosten van de investering te betalen, maar kun je ze spreiden over een langere periode. Een groot voordeel: in die periode merk je als het goed is ook al de financiële voordelen van je verduurzaming. Zo verdient de investering zichzelf terug. Een voorbeeld van deze leningen, is de Energiebespaarlening. Alle Drenten krijgen extra rentekorting op deze voordelige lening.

Het Drents Energieloket helpt alle Drenten bij het energiezuiniger maken van woningen. Op de eenvoudig te gebruiken website vind je per gemeente de subsidie- en leenmogelijkheden. Kijk dus eerst hier voor meer inzicht. Selecteer je gemeente en ontdek je mogelijkheden.