Ook elektrisch rijden? De openbare laadpaal bij jou in de buurt neemt een drempel voor je weg.


Van elektrische fiets tot elektrische auto en OV-bus; ze zijn niet langer een futuristisch idee. Voor het milieu is het natuurlijk nog steeds het allerbeste als je je lopend of fietsend verplaatst. Maar wat doe je als dit in de praktijk geen realistische oplossing is en gebruik van openbaar vervoer geen uitkomst biedt?

Voor de meeste Nederlanders is het inmiddels duidelijk: we moeten onze CO2 footprint drastisch verlagen. En eenieder zal moeten bijdragen. Voor de een is dit een grotere uitdaging dan voor de ander. Eén van de vier grootste boosdoeners is de manier waarop we ons dagelijks van A naar B bewegen. Gelukkig zorgt de opmars van elektrische vervoersmiddelen er ook in Drenthe langzaamaan voor dat we steeds minder CO2 uitstoten. Met aantrekkelijke subsidies en regelingen probeert de overheid particulieren te verleiden om over te stappen op elektrisch rijden.

Elektrisch rijden is de toekomst

Met een elektrische auto rij je niet alleen stiller en comfortabeler, maar ook schoner en klimaatbewust. De aanschaf van een elektrische auto is nog wel duurder dan die van een diesel- of benzineauto. In maandelijkse kosten ben je daarentegen met een elektrische auto weer veel goedkoper uit. Bovendien gaan de ontwikkelingen snel: het bereik van de accu neemt toe en er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt. En omdat steeds meer mensen elektrisch rijden, zijn er steeds meer laadpalen en mogelijkheden om sneller op te laden.

Geen plek voor een eigen laadpaal? Vraag hem kosteloos aan bij je gemeente.

Laadpalen, inmiddels behoren ze tot het huidige straatbeeld. Maar niet iedereen heeft een eigen parkeerplek voor een eigen laadpaal. Misschien is dit zelfs de reden dat je de overstap nog niet hebt gemaakt terwijl je de wens en het vermogen wel hebt. Om minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer te realiseren, werken veel gemeentes in Drenthe mee aan het plaatsen van openbare laadpalen op geschikte locaties. Via openbaarladen.nl kun je als inwoner kijken of je gemeente is aangesloten en eenvoudig en kosteloos een aanvraag doen.

Elektrisch rijden scheelt je over de hele levensduur van de auto gemiddeld 50% aan CO2-uitstoot.

Openbaar opladen met stroom van eigen energieleverancier

In de nabije toekomst kunnen elektrische rijders zelfs hun eigen energieleverancier kiezen. De betreffende energieleverancier moet hiervoor wel aangesloten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld groene stroom gebruiken van een lokale energiecoöperatie waar je zelf misschien een aandeel in hebt. Dus net zoals je thuis je eigen energieleverancier kunt kiezen.

Direct een openbare laadpaal aanvragen

Ga naar openbaarladen.nl om te kijken of jouw gemeente is aangesloten. Is dit het geval? Doe dan eenvoudig een aanvraag via de website van jouw gemeente.

Meer weten?

Op de website van openbaar laden lees je meer over hoe het aanvraagproces verloopt. Ook vind je hier onder andere een overzicht van waar de gerealiseerde en geplande openbare laadpalen te vinden zijn en hoe je jouw gemeente aan kunt melden als deze nog niet aangesloten is.


Om minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer te realiseren, werken veel gemeentes in Drenthe mee aan het plaatsen van openbare laadpalen.