Een groen dak geeft meer gemak


Vroeger leefden mensen in Drenthe in plaggenhutten waarvan de daken bedekt waren door zoden gras. Tegenwoordig komen begroeide daken weer steeds vaker voor. Want wat blijkt? Er zijn allerlei duurzame voordelen verbonden aan een begroeid dak.

Minder wateroverlast

Extremer weer, zoals hevige regenval, gaat door de klimaatveranderingen waarschijnlijk steeds vaker voorkomen. De ‘verstening’ van tuinen helpt hierbij niet mee. Planten en dan vooral de wortels houden nu eenmaal meer regen vast dan tegels. Dus hoe minder tegels, hoe beter het water kan worden opgevangen, en hoe minder wateroverlast. Ook op een dak hebben planten dit voordeel! Een groen dak zorgt ervoor dat niet al het water van je dak af sijpelt, zoals bij reguliere dakpannen, maar vastgehouden wordt.

Bescherming van je dak tegen de elementen

Vetplanten op een dak zorgen ook voor een natuurlijke bescherming. Schadelijke UV-straling van de zon en verwerende regen worden opgevangen door de planten. Hierdoor gaat de waterdichte ondergrond van het dak tot wel 20 jaar langer mee! Dit heeft als bijkomend voordeel dat een groen dak in de zomer het dak minder snel opwarmt, omdat planten de warmte veel beter kunnen absorberen.

Een plek voor dieren

Planten en bloemen hebben een natuurlijke aantrekkingskracht op insecten. Ze gebruiken planten als schuilplaats en voeden zich met de bladeren en bloemen. De insecten hebben op hun beurt weer een grote aantrekkingskracht op vogels. Ook vinden vogels nestmateriaal in dit groene landschap.

Prettige leefomgeving

Groen op straat heeft een positief effect op de gemoedstoestand. Het is bewezen dat een plantrijke omgeving kalmerend werkt. Dat niet alleen, ook de luchtkwaliteit wordt verbeterd doordat bladeren een zuiverende werking hebben op de lucht.

Benieuwd of je bij jou thuis ook een groen dak kan realiseren? Niet ieder dak is geschikt!  Lees eerst meer op de website van Milieu Centraal voor een uitgebreid overzicht. Hier vind je ook eenvoudig of jouw gemeente hiervoor subsidies beschikbaar heeft.