Groot en klein besparen met Junior Energiecoach


In februari 2019 trapte Arjan Lucius de eerste editie af van zijn inmiddels succesvolle concept ‘Junior Energiecoach’. Dit deed hij samen met 100 deelnemende gezinnen uit de gemeenten Noordenveld en Groningen. Het is een spel dat de kennis en bewustwording over energie bij gezinnen op een leuke en speelse manier vergroot. Op 8 februari dit jaar ging de derde editie van start met ruim 370 gemotiveerde gezinnen uit diverse gemeenten.

Arjan: “Junior Energiecoach is een leerzaam spel dat deelnemende gezinnen gedurende vijf weken spelen. Elke week staat een ander thema centraal en gaan de kinderen samen met hun ouders op een leuke en laagdrempelige manier bezig met energiebesparing. Zo merken ze dat het leuk is om met energie bezig te zijn en dat het niet per se ingewikkeld, duur of complex hoeft te zijn.”

Mick (7 jaar) zet braaf de kachel lager als hij naar bed moet!

Kinderen als motor van de energiebesparing

Arjan gelooft dat kinderen zorgen voor verandering in het gezin. “Dat gebeurt al als een kind geboren wordt, ook al doet het kind niets; het hele gezin staat op zijn kop.” Door kinderen ook een actieve en onderzoekende rol te geven in verduurzaming, worden er niet alleen eenvoudige en kleine stapjes in het gezin gezet, maar worden de kinderen ook voorbereid op de toekomst waarin ze eigen (duurzame) keuzes kunnen maken.

Hoeveel lampen hangen er in jouw huis?

Een simpele vraag. Maar een waar de meesten van ons waarschijnlijk geen direct antwoord op hebben. Tijdens de eerste themaweek ‘Lampenjacht’ gingen de kinderen op speurtocht en telden ze het aantal lampen in hun huis. Onderweg kwamen ze af en toe ook nog een gloeilamp tegen die ze vervolgens, om energie te besparen, konden vervangen door een energiezuinige ledlamp. “We geven ze ook interessante weetjes mee: Hoe weet je bijvoorbeeld dat een lamp energie onzuinig is? Kinderen voelen dan voorzichtig of er warmte vanaf komt en komen er zo achter dat er nog een gloeilamp of halogeenlamp hangt.”

In beweging komen omdat het leuk is

Naast de weekopdrachten verschijnt Varkentje Rund iedere week met een animatie over het weekthema. Ook zijn er leuke puzzels en winacties passend bij het thema om het extra leuk te maken. Uiteindelijk krijgen alle kinderen een kleine beloning en een Junior Energiecoach diploma. “We willen het leuk houden, leuk maken. Het spel draagt niet alleen bij aan een schonere wereld en een vollere portemonnee, maar is er ook om leuke momenten te creëren met het gezin. Ik hoop dat de gezinnen hier later op terugkijken en dan denken: Oh ja dat was gaaf!”

Wij hebben erop gelet om niet te veel om de Ipad te zeuren, maar zijn lekker het bos in geweest en hebben bordspelletjes gedaan.

Meedoen

Ook eenvoudig energie besparen met je gezin? Junior Energiecoach wordt twee keer per jaar georganiseerd. Dit najaar is de eerstvolgende editie. Via het contactformulier kun je al aangeven dat je graag mee wilt doen. Je wordt dan als eerste op de hoogte gebracht wanneer de inschrijving wordt geopend. In de tussentijd is Junior Energiecoach te volgen via Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Meer informatie vind je op de website van Junior Energiecoach.


Locatie

Noordenveld

DiT is

Junior Energiecoach

Wat een superleuk project is dit! Heel toegankelijk, goed uitvoerbare opdrachten en heel leuk gebracht met ome Kees en ome Koos.