Een kijkje bij: hét duurzaamste bedrijf van Drenthe


Half november werd voor de achtste en laatste keer Hét Duurzaam Drenthe Event georganiseerd. Resato uit Assen werd hier gekroond tot het duurzaamste bedrijf van Drenthe. We nemen een kijkje bij dit duurzame bedrijf.

Allereerst kort: wat doet Resato? Bij Resato staat alles in het teken van hogedruk. Ze houden zich al sinds de oprichting bezig met hogedruksystemen voor het testen van apparatuur en comprimeren van gassen en vloeistoffen. Daarnaast produceren ze waterstraalsnijmachines en zijn ze sinds kort actief in de waterstoftransitie door het maken van waterstoftankstations.

Maar bij Resato gaat duurzaamheid verder dan ‘alleen’ een duurzaam product. Marketing manager Sven Reiffers legt ons aan de hand van vijf punten uit hoe Resato aan duurzaamheid werkt: “Het is niet zo dat we als doelstelling duurzaamheid hebben gedefinieerd. Het is meer een logisch gevolg; want waarom zou je het niet doen? We zien ook om ons heen dat dit besef steeds meer in de samenleving komt. En dan voornamelijk in Noord-Nederland.”

Betrokken bij waterstoftransitie
“Sinds 2016 zijn we betrokken bij de waterstoftransitie. We hebben een transitiemodel gecreëerd van een waterstof vulstation; een kleiner station voor bedrijven met wagenparken. Hiermee kunnen de eerste stappen richting waterstof tanken worden gezet. Er staan momenteel negen operationele stations van Resato in heel Nederland. Daarnaast bieden wij ook grote vulstations aan, waar je binnen 3 minuten de auto weer vol tankt. Naast elektrische auto’s hebben we ook enkele waterstofauto’s in ons wagenpark staan.”

Aandacht voor mensen
“Mensen zijn ons grootste kapitaal. We moeten dus ook goed voor iedereen zorgen. Toen we vanuit Roden naar Assen verhuisden, hebben we daarom een warmte-koudeopslag aangelegd, zodat het klimaat binnen goed is, en we geen gas hiervoor hoeven te stoken. Verder investeren we in fruit, kunnen collega’s sporten en bieden we zelfs stoppen-met-roken coaches aan waardoor al twintig collega’s niet meer roken. Duurzaamheid gaat ook over het personeel blij houden.”

Oog voor de omgeving
“We proberen niet alleen qua uitstoot om onze omgeving te denken, maar ook in ons doen en laten. Uiteindelijk willen we dat Resato de omgeving versterkt. Hoewel we een internationaal bedrijf zijn, kopen we zo veel mogelijk lokaal in. Zo investeren we hier in mensen, kennis en de economie.”

Droom voor de toekomst
“Uiteindelijk zien we graag een groene en duurzame toekomst. Dat de nieuwe economie gebaseerd is op elektrisch en waterstof. Dat we alle vormen van duurzame energie benutten. We geloven niet dat waterstof het enige antwoord is, maar het is zeker een antwoord voor het zware transport en de lange-afstandsrijders. Wanneer we de goede eigenschappen van alle technieken benutten, komen we het verst. Want uiteindelijk moet duurzaamheid niet een doelstelling zijn, maar de enige logische manier van denken.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je zelf ook als ondernemer duurzame stappen zetten? Kijk op www.ikbendrentsondernemer.nl voor meer inspiratie of subsidies.