Een kijkje bij het duurzaamste huis van Drenthe 2018


De duurzame huizenroute gaat dit najaar vooral digitaal plaatsvinden. Ook in Drenthe zijn er weer talloze duurzame huizen te bezichtigen. Maar wat verstaan we onder een duurzaam huis? We nemen een kijkje bij het ‘Duurzaamste huis van Drenthe 2018’.

Tussen Meppen en Mantinge ligt een bijzondere woning. De muren zijn bekleed met leem en geïsoleerd met stro uit Wezep; vrijwel al het bouwmateriaal is circulair aangeschaft bij sloopbedrijven in de regio; deze woning is niet aangesloten op het gas- of elektriciteitsnet. Welkom bij het huis van Huub Onland en Stieneke Lucassen, een winnaar van de publieksprijs van het ‘Duurzaamste huis van Drenthe’.

Rapport van Rome

Stieneke vertelt hoe het ooit begonnen is: “Eind jaren 60 werd het Rapport van Rome gepubliceerd. Dit was een eye opener voor mij en Huub. Uit dit rapport bleek toen al dat de manier van te veel consumeren en produceren niet kon doorgaan als we de aarde heel wilden houden. We trokken ons dit erg aan.”

Bouwen met stro

“In de jaren 80 had ik al een keer een artikel gelezen over de isolerende waarde van strobalen. Dat hebben we altijd bewaard en we zijn ons langzaamaan gaan verdiepen in strobouw. We zochten contact met Strobouw Nederland en kwamen al gauw bij andere mensen over de vloer. Vooral in Duitsland doen ze hier veel mee! Van alle beschikbare kennis en kunde daar hebben wij het ook geleerd. Het mooie aan de duurzame wereld: iedereen helpt elkaar. Niet alleen materialen, maar ook goede ideeën worden hergebruikt.”

Duurzaam doe je samen

“Jaren later kwam dit perceel te koop in Drenthe. Het huis was energie-technisch gezien zo lek als een mandje, maar het perceel was prachtig! Toen zijn we zelf aan de slag gegaan. Met z’n twee hebben we een groot gedeelte gedaan. En we hebben ontzettend veel hulp gehad van onze timmerman, Dick Schinkel. Vooral voor de moeilijke handelingen (en de afwerking) was hij onmisbaar. Alles wat we circulair konden aanschaffen, hebben we ook circulair gekocht. Zelfs de stopcontacten zijn voor het overgrote gedeelte tweedehands. De materialen die we nieuw hebben aangeschaft, waren ook zo duurzaam mogelijk. De isolatie van cellulose in het dak en de plafonds hebben we bijvoorbeeld nieuw gekocht. En de zonnepanelen waren in 1999 nieuw. Inmiddels hebben we meer dan de helft hiervan alweer vervangen voor nieuwere modellen.”

Alles wat we circulair konden aanschaffen, hebben we ook circulair gekocht. Zelfs de stopcontacten zijn voor het overgrote gedeelte tweedehands.

Van alle gemakken voorzien

“Voor stroomvoorziening hebben we allereerst onze panelen en de aangesloten accu’s. Het overgrote deel van de tijd kunnen we hier prima mee uit de voeten. Alleen voor nood hebben we een generator staan, maar die gebruiken we het liefst zo min mogelijk. Verder hebben we een zonneboiler voor het water, maar is inmiddels ook onze kachel aangesloten op het warme water. Zo verwarmen we het huis met de vloerverwarming die door de kachel wordt aangedreven.”

Nooit meer anders

“Voor ons is zo duurzaam leven een droom die is uitgekomen. Natuurlijk zijn we niet Roomser dan de paus, maar we doen wat we kunnen. En het mooie is dat je ziet dat steeds meer mensen hierin geïnteresseerd zijn. We hebben vaak genoeg dat er toch even mensen komen kijken naar dat “bijzonder ogende” huis. Wanneer we thuis zijn, dan staan we die mensen ook graag te woord. Uiteindelijk geloven we dat duurzaam pas werkt wanneer we het echt samen doen.”

Geïnspireerd geraakt door duurzaam wonen? Neem eens een kijkje bij De Duurzame Huizenroute en ontdek duurzame huizen bij jou in de buurt.


Locatie

Meppen

DiT is

Het Duurzaamste Huis van Drenthe 2018

Voor ons is zo duurzaam leven een droom die is uitgekomen. En het mooie is dat je ziet dat steeds meer mensen hierin geïnteresseerd zijn. Uiteindelijk geloven we dat duurzaam pas werkt wanneer we het echt samen doen.