Een kijkje bij... kringloopboerderij de Eytemaheert


Jessica en Maurits Tepper hebben in de kop van Drenthe een natuurinclusieve kringloopboerderij. Als kringloopboerderij halen ze geen voedings- of meststoffen van buiten hun bedrijf. En krijgt de natuur de ruimte. Ze willen vooral laten zien dat het kán. Hoe? Bekijk de video of lees verder.

De Groninger Blaarkop

Bij de Eytemaheert houden ze bewust de Groninger Blaarkop. Jessica Tepper: “De Groninger Blaarkop is hier in Groningen door honderden jaren fokken ontstaan om perfect te kunnen overleven in de Groningse natuur. Ze hebben dus genoeg aan de planten die hier groeien.” En de Blaarkop is een dubbeldoel koe, wat betekent dat het dier niet alleen voldoende melk geeft, maar ook vlees. Zo heeft de consument er uiteindelijk het meest aan, en daar gaat het de boeren om: zo efficiënt en duurzaam mogelijk omgaan met land en grondstoffen.

Alle koeien kerngezond

Sommige mensen kijken soms sceptisch naar de Eytemaheert. Want hoe kunnen de koeien zo gezond zijn zonder ze bij te voeren? Maurits: “De koeien zijn dus gefokt om hier in het Noorden te overleven. En ze doen het goed! Onze koeien geven 20 liter per dag en daar zijn we hartstikke blij mee.” Dus ze zijn kerngezond. ‘Reguliere’ melkkoeien krijgen echter vaak krachtvoer bijgevoerd en bij de Eytemaheert eten ze alleen gras van eigen land. “En onze kaasmaker zei dat ze normaal 10 liter nodig hebben voor een kilo kaas, en bij de melk van onze blaarkoppen maar 7,5 liter.” Het melkseizoen is nog maar net begonnen, dus de twee boeren hebben goede hoop dat dit gemiddelde opbrengst per koe nog stijgt.

Jessica: “De gezondheid van onze koeien blijkt ook uit het feit dat we nog maar één keer antibiotica hebben gebruikt dit jaar. Een kalfje kreeg een ontstoken oor van een oormerk. Dus dan snap je ook direct waarom wij deze wettelijk verplichte oormerken liever niet gebruiken...”

Blije dieren, blije mensen

Maurits legt uit dat het zijn van een kringloopboerderij automatisch betekent dat ze ook natuurinclusief zijn. “De enige voedingsstoffen die nu uit de kringloop gaan, zijn het vlees en de melk van onze koeien. En dit vullen we aan met bokashi.” Bokashi is een duurzame meststof die gemaakt wordt door maaisel uit omringende natuurgebieden te fermenteren. “Omdat we geen externe meststoffen toevoegen, overleven ook veel meer bodemdiertjes, insecten en wormen.  Dit trekt weer vogels aan. Dus eigenlijk ben je automatisch natuurinclusief bezig wanneer je de kringloop natuurlijk houdt.”

En de droom? “We willen gewoon laten zien dat het kan! Dat wij geen hoge kosten hebben van kunstmest en krachtvoer en dat we ook goede opbrengst halen uit het natuurlijke land. Dus dat het goed mogelijk is om op deze manier te boeren. En daar profiteert de natuur ook van.”


Plaats

Roderwolde

DiT is

Schermafbeelding 2020-05-06 om 16.04.20

Jessica en Maurits Tepper