Wat levert 100 km p/u rijden op?


Sinds twee weken rijden we allemaal 100 km p/u overdag. Deze maatregel is met gemengde reacties ontvangen. De één vindt het ‘wel prima’ terwijl de ander bang is dat de reistijd veel langer wordt door de klimaatmaatregel. Waarom werd deze maatregel eigenlijk ingevoerd? En levert het eigenlijk op?

De maatregel is in heel Nederland ingevoerd om de stikstofuitstoot terug te dringen. Te veel natuurgebieden werden namelijk blootgesteld aan vervuilde lucht. Op verschillende fronten is daarom gezocht naar mogelijkheden om uitstoot terug te dringen. Ook bij verkeer. Wat bleek? Door de maximumsnelheid te verlagen in het verkeer, voorkomen we veel uitstoot van stikstof. Maar wat levert dit dan uiteindelijk op?

Schonere lucht

Noord-Nederland heeft al jaren de schoonste lucht van Nederland, en dat is iets om trots op te zijn. Wel groeit het aantal weggebruikers ieder jaar. Dit zorgt voor meer uitstoot. Door iets zachter te rijden, blijft de lucht dus schoner in Drenthe! Dit is niet alleen fijn voor alle Drenten, maar ook voor de 12 beschermde natuurgebieden in onze provincie.

Minder geluidsoverlast

Hoe harder een auto rijdt, hoe meer geluid hij produceert. De motor draait namelijk harder en de wrijving met de banden neemt ook toe. Geluidsoverlast is voor zowel mensen als dieren schadelijk gebleken. Het zorgt onder andere voor stress.

Dus door net iets langzamer te rijden, dragen alle weggebruikers bij aan het welzijn van mens en dier in Drenthe.

Veiliger op de weg

Het aantal dodelijke ongelukken neemt toe naarmate de snelheid van de betrokken auto’s toeneemt. Dit is ook logisch, want hoe sneller een auto rijdt, hoe minder reactietijd er overblijft wanneer er iets onverwachts gebeurt. Het omgekeerde is dus ook waar: door de maximumsnelheid te verlagen, verlagen we ook het aantal verkeersdoden! Het is nog te vroeg om daadwerkelijke cijfers erbij te kunnen pakken, maar de verwachting is dat het aantal (zware) ongelukken zal afnemen door de verlaging van de maximumsnelheid.

Er ontstaan minder files

Het verschil tussen verschillende weggebruikers (vrachtverkeer en auto’s) wordt kleiner (80 km en 100 km p/u). Dit zorgt ervoor dat weggebruikers minder hard voor elkaar hoeven af te remmen op de weg. En juist door het afremmen ontstaan vaak files wanneer het druk is (het ‘harmonica-effect’). Dit effect is vaak de oorzaak van een (korte) file. Dat zijn vaak de files waarvan je de oorzaak niet ziet wanneer je eruit komt rijden… Door iets langzamer te rijden, stroomt dus ook het verkeer soepeler door.

De verlaging van naar 100 kilometer per uur levert dus zeker een aantal voordelen op. In die toekomst zal duidelijk worden welk resultaat deze maatregel precies heeft. Door langzamer te rijden, kan in ieder geval iedereen bijdragen aan de voordelen.

Benieuwd wat er nog meer gebeurt aan de weg in Drenthe? Bekijk hier meer informatie over de wegen in Drenthe.