Een podium voor alle duurzame ideeën op Duurzame Dinsdag


Een koffer met 454 duurzame ideeën. Jaarlijks wordt op de eerste dinsdag van september de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan het kabinet. Het is dé gelegenheid om duurzame initiatieven en ideeën in de politieke schijnwerpers te zetten. Maar wat wordt er eigenlijk met de ideeën gedaan en waarom is Drenthe hierin ondervertegenwoordigd? André Brasse vertelt ons meer.

André Brasse is werkzaam bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie) en medeorganisator van Het Duurzaam Drenthe Event. Volgens hem kloppen Drenten zichzelf niet zo graag op de borst: “Ze vinden het al vrij snel normaal wat ze doen. Via het Duurzaam Drenthe Event hebben we geprobeerd mensen ervan bewust te maken dat ze toch echt wel een goed idee hebben en ze hier meer publieke aandacht voor mogen vragen.”

Duurzame dates in Drenthe

“Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd in Den Haag. De duurzame ideeën worden daar aangeboden en er worden prijzen uitgereikt. Daarna is het altijd de bedoeling geweest dat de initiatieven en ideeën lokaal in de eigen provincie nog een keer in de belangstelling werden gezet. Om dit vorm te geven hebben we vanuit het IVN samen met de provincie ‘duurzame dates’ georganiseerd – inmiddels bekend als Het Duurzaam Drenthe Event.”

Er bestaan heel veel goede ideeën die vaak niet verder komen dan de keukentafel of een buurtfeestje.

Koffietafel ideeën

“De gedachte achter Duurzame Dinsdag en Het Duurzaam Drenthe Event is dat we proberen om duurzame initiatieven uit de hele samenleving boven tafel te krijgen. We gaan er namelijk vanuit dat er heel veel goede ideeën bestaan, die vaak niet verder komen dan de keukentafel of een buurtfeestje. Dat gebeurt ook bij organisaties en bedrijven. Dus toen hebben we onszelf als doel gesteld om die ideeën boven tafel te krijgen en ze te koppelen aan organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden die zich met duurzaamheid bezighouden. En zo initiatieven die lokaal spelen, verder te brengen.”

Weinig animo in Drenthe

“Dit jaar zitten er slechts 11 initiatieven uit Drenthe in de Duurzame Dinsdag-Koffer, terwijl er uit Zuid-Holland bijvoorbeeld 130 meedoen. Dat is jammer, want er zijn ontzettend veel mooie initiatieven en goede ideeën in Drenthe. Dit hebben we de afgelopen jaren ook tijdens Het Duurzaam Drenthe Event gezien. Misschien dat Duurzame Dinsdag nog niet bij iedereen even bekend is. We zien daarnaast ook vaak dat mensen het druk hebben en het niet bijzonder genoeg vinden wat ze doen. Ze promoten zichzelf dan alleen via eigen kanalen, maar zoeken de landelijke aandacht weinig op. Terwijl dit ze wel degelijk mooie dingen op kan leveren. Neem bijvoorbeeld het bedrijf VEPA, zij kregen veel positieve belangstelling en hebben ook landelijk hele hoge ogen gescoord.”

Laatste editie Het Duurzaam Drenthe Event

“Dit jaar organiseren we alweer de laatste editie van Het Duurzaam Drenthe Event. We zien ‘gelukkig’ steeds meer lokale evenementen op het gebied van duurzaamheid ontstaan. En om te voorkomen dat we een van de zovelen worden, hebben we besloten op het hoogtepunt te stoppen en het stokje door te geven. Het geeft ons ook weer ruimte voor het opzetten van nieuwe duurzame projecten.”

Het is belangrijk dat men elkaar blijft opzoeken. Vaak maken de simpelste ideeën of oplossingen, al een groots verschil.

Meedoen aan duurzame dinsdag

“Ik hoop dat duurzame dinsdag ook in Drenthe meer onder de aandacht komt en mensen zich voor volgende edities gaan inschrijven. Het is belangrijk dat men elkaar blijft opzoeken. Vaak maken de simpelste ideeën of oplossingen, al een groots verschil. En het kan heel goed zijn dat een bedrijf zegt: ‘hé dat vinden we een leuk idee, laten we samenwerken of wij kunnen je probleem oplossen of we maken het voor je’. Zo kun je ¬– los van of je er zelf iets mee wilt doen of niet – een bijdrage leveren aan een beter milieu.”

Op 1 september was Duurzame Dinsdag te volgen via een livestream. Benieuwd naar hoe deze dag is verlopen en wie welke prijzen heeft gewonnen?  Lees meer op de website van Duurzame Dinsdag. Ook vind je hier de initiatieven die dit jaar mee hebben gedaan.

DuurzameDinsdag_Logo_Kleur_Diap


DiT is

Duurzame Dinsdag-koffer profiel

Duurzame Dinsdag

Het kan heel goed zijn dat een bedrijf zegt: ‘hé dat vinden we een leuk idee, laten we samenwerken of wij kunnen je probleem oplossen of we maken het voor je’. - André Brasse, Senior Projectleider IVN