Quercus boomexperts zet duurzaamheidsuitdagingen naar eigen hand


Ze zijn de kappers van de buitenruimte. Van planten tot kappen en alles wat daar tussenin zit. Quercus boomexperts is dagelijks bezig met beheer en onderhoud van natuur en buitenruimtes. Dat klinkt natuurvriendelijk, maar ook in deze branche is het voorkomen van CO2-uitstoot de grootste duurzaamheidsuitdaging. Een uitdaging die ze niet uit de weg gaan, maar juist met beide handen aanpakken. Kom er in dit blog achter hoe deze kleine onderneming met elektrisch materieel, blauwe diesel en een eigen bos andere ondernemers hoopt te inspireren.

Voorvechter van duurzaamheid

Quercus boomexperts is een Drents bedrijf in 1987 opgericht in Odoorn en gespecialiseerd in alles wat met bomen te maken heeft. Rob Gulmans is directeur van het bedrijf en groot voorvechter van duurzaamheid: “Wij zijn al lange tijd met duurzaamheid bezig en vinden dit ook belangrijk."

"Daarnaast doen we ook mee aan aanbestedingen waarbij we moeten aantonen wat we op het gebied van duurzaamheid doen. Zo staan we bijvoorbeeld al vijf jaar op de hoogste trede (trede 5) van de CO2-prestatieladder en waren we het eerste boomspecialistisch bedrijf dat dit haalde. We hebben ons daarmee tot doel gesteld dat wij onze CO2-uitstoot met 5% per jaar verminderen, dat is flink wat.”

Elektrisch en hybride

Om aan deze doelstelling te voldoen, deed Quercus al de nodige investeringen. Zo gebruikt het bedrijf elektrische bladblazers en hybride hoogwerkers. Snoeien en zagen doen ze 70% elektrisch. En in een aantal projecten werken ze met blauwe diesel dat tot 90% van de CO2-uitstoot bespaart.

Rob: “Nieuw is niet altijd beter. Je wilt er niet op achteruit gaan, dus je moet een balans vinden. Wil je een dode beukenboom met een diameter van een meter omzagen, dan heb je echt een zware zaag nodig. En die zijn er nog niet elektrisch. Op het moment dat de elektrische zaag van dezelfde kwaliteit is als die van de benzinezaag, dan schaffen we die graag aan om 100% elektrisch te worden. En daar gaan we wel naartoe.”

Op het moment dat de elektrische zaag van dezelfde kwaliteit is als die van de benzinezaag, dan schaffen we die graag aan. En daar gaan we wel naartoe.

Voorkomen, verminderen, compenseren

Dat ze bij Quercus structureel met duurzaamheid bezig zijn, blijkt ook uit de drie stappen die ze binnen het bedrijf hanteren. Rob: “Wij hebben het altijd over voorkomen, verminderen en compenseren."

"Neem bijvoorbeeld de CO2-uitstoot die vrijkomt door ons verkeer. Eerst proberen we te voorkomen door iets op een andere manier te doen, zoals video-afspraken en elektrisch rijden. Dit laatste is een vrij forse investering, dus dit lukt niet direct voor het hele bedrijf. Daarom proberen we te verminderen door minder kilometers te maken. Bijvoorbeeld door middel van carpoolen, hotelovernachtingen als mensen verder weg werken en een cursus ‘het nieuwe rijden’ volgen om zo zuinig mogelijk te rijden. Wat we (nog) niet kunnen voorkomen of verminderen, dat compenseren we.”

Compenseren met het Quercusbos

Op dit moment compenseert Quercus alle diesel nog via een contract met Shell. Voor elke ton COdie Quercus uitstoot, plant Shell bomen om dit te compenseren. Volgens Rob is dit een tijdelijke oplossing: “Ons vak is bomen. Dus wij dachten: wat Shell kan, dat kunnen wij ook. Maar dan lokaal, hier in ons eigen Drenthe. Met ons eigen Quercusbos."

"We zijn nu in gesprek met de provincie en Staatsbosbeheer om een stuk landbouwgrond te kopen waar we zelf 30.000 bomen op planten. Zo compenseren we met nieuwe permanente natuur die onze CO2-uitstoot weer opneemt. Het doel is om in februari 2022 de bomen te planten, en dan dus CO2-neutraal te zijn."

Ons vak is bomen. Dus wij dachten: wat Shell kan, dat kunnen wij ook. Maar dan lokaal, hier in ons eigen Drenthe. Met ons eigen Quercusbos.

Duurzaam in hele bedrijfsvoering

Bij Quercus trekken ze duurzaamheid door in de hele bedrijfsvoering. Niet alleen via voor de hand liggende duurzame oplossingen als groene stroom en led-verlichting. Maar ook op maatschappelijk gebied lichten ze hun bedrijf door.

“We kijken nu waar we ‘maatschappelijk verantwoorde inkopen’ kunnen doen. We hebben het dan over gerecyclede kleding en kleding dat eerlijk geproduceerd is. Maar ook over onze kerstpakketten en relatiegeschenken. Daarnaast onderzoeken we hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen betrekken. Samenwerken met een sociale werkplaats is hierin een optie”, vertelt Rob.

Inspiratie voor andere bedrijven

“Om duurzaamheid een plek te geven in je bedrijf, of überhaupt je bedrijf verder te brengen, moet je altijd openstaan voor creativiteit. Als dat je niet lukt, dan kom je gewoon niet verder”, stelt Rob. Bij Quercus zoeken ze de creativiteit ook op, zo deden ze mee aan initiatieven als Energy Valley en wonnen ze tijdens hun deelname aan Het Koploperproject het afgelopen jaar zelfs de Koploperprijs.

“Als koploper doe je soms mee aan zaken die minder succesvol zijn; duurzaamheid vraagt ook tijd om te ontwikkelen. We leren daarom graag met en van andere mensen en we doen mee aan duurzaamheidsinitiatieven om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Zo hopen we bijvoorbeeld in de toekomst met ons Quercusbos ook weer andere MKB-bedrijven te inspireren.”

Heb je als bedrijf of organisatie ook de behoefte om iets soortgelijks als het Quercusbos te realiseren? Dan staat Quercus boomexperts altijd open voor contact. Zij vertellen je graag over hun ervaringen.


Locatie:

Eelde

DiT is

Rob Gulmans

Ons specialisme is natuur realiseren. Dus wellicht kunnen we als MKB-ers in het noorden naast uitwisseling ook samenwerking vinden om verder te reduceren en compenseren! - Rob Gulmans