Raszuivere blaarkopkoe neemt opnieuw toe in populariteit vanwege zijn dubbeldoel en duurzame genen


Al sinds de middeleeuwen zien we de Groninger blaarkop afgebeeld op schilderijen die het typische Hollandse landschap weergeven. Vanwege het toenemend consumptisme en de hogere productie van typische melk- en vleesveerassen, is dit inheemse runderras steeds meer uit ons landschap verdwenen. Ze worden zelfs bedreigd in hun bestaan. Nu we steeds milieubewuster worden, neemt de populariteit van de blaarkopkoe opnieuw toe vanwege hun sterke genen, hun dubbeldoel en de duurzame en hoogwaardige kwaliteit.

Ook Jessica en Maurits Tepper vielen voor de uiterlijke én innerlijke kenmerken van de bijzondere blaarkopkoe. In 2015 verruilden zij het stadsleven van Groningen voor een boerderij in het mooie Sandebuur. Jessica: “We hadden een beetje land bij de boerderij en het leek ons leuk om er wat kalfjes bij te hebben. Via Marktplaats kochten we onze eerste vijf Groninger blaarkopkalfjes.”

Van vijf kalfjes naar 120 raszuivere blaarkopkoeien

Al snel kochten Jessica en Maurits meer blaarkopkoeien en gingen ze over op de verkoop van vlees, dat ze verkochten via hun eigen webshop. Na drie jaar vonden Jessica en Maurits in het nabijgelegen Leutingewolde een leegstaande boerderij waarvan ze gebruik konden maken en waar ze wat grond bij pachtten. Inmiddels houden ze zo’n 120 raszuivere blaarkopkoeien op hun natuurboerderij Eytemaheert.

Duurzaam boeren met de raszuivere dubbeldoelkoe

Vroeger waren er voornamelijk gemengde bedrijven: de koeien werden ingezet voor zowel melk als vlees (dubbeldoel) en boeren hadden daarnaast ook vaak akkerbouw. Door onder andere industrialisatie kozen boeren steeds vaker óf voor akkerbouw óf voor melkvee óf voor vleesvee. Jessica en Maurits geloven in de terugkeer van deze gemengde bedrijven. Maar dan op basis van natuurinclusieve bedrijfsvoering en passend binnen de kringloop van een bedrijf. En omdat de Groninger blaarkopkoe heel geschikt is voor melk én vlees, past deze daar met zijn dubbeldoel heel goed bij. “Uit een koe halen we veel meer producten. Bovendien is zowel het vlees als de zuivel van zeer hoge kwaliteit.”

Natuurlijk en grasgevoerd geeft minder CO2-uitstoot

De blaarkopkoe is een inheems, sterk en robuust ras dat goed toekan met gras. Het heeft dus geen krachtvoer nodig. “Onze koeien staan dicht bij de natuur, dat zit in hun ras en in de manier waarop wij ze houden. Ze zijn gehoornd en krijgen geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen. Het land wordt natuurlijk gehouden (er wordt bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt) én het voer is puur natuur.”

Doordat de voeding puur en natuurlijk is, stoten onze koeien veel minder CO2 uit dan de gangbare koe.

Het grootste gedeelte van het jaar staan de koeien buiten en op verschillende plekken, zowel bij de boerderij als op de percelen die Jessica en Maurits pachten van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In de wintermaanden krijgen de koeien zongedroogd hooi, afkomstig van eigen land. Zo valt al het voer onder de kringloop van het bedrijf. “Doordat de voeding puur en natuurlijk is, stoten onze koeien veel minder CO2 uit dan de gangbare koe. Ze eten immers alleen gras van eigen erf en wat er niet in gaat, komt er ook niet uit.”

Bewustwording bij consument

Mensen worden steeds bewuster en vinden het belangrijk dat vlees duurzaam, natuurlijk en diervriendelijk wordt geproduceerd. Toch stapt de consument nog niet massaal over op duurzame alternatieven. “Het is de verantwoordelijkheid van de boer om te zorgen voor een duurzame en natuurlijke productie. Maar ook de consument is verantwoordelijk en zou meer bij kunnen dragen door duurzamere keuzes te maken. Bijvoorbeeld door niet meer te kiezen voor de ‘standaard massavariant’ in de supermarkt.“

Er zijn steeds meer mensen die heel bewust kiezen voor minder vlees, maar wél goed vlees zoals van onze blaarkopkoe. Zo kunnen ze met een goed geweten vlees eten.

Vlees dat rechtstreeks van de boerderij komt

Boerderij Eytemaheert bereikt de consument al goed. Ze hebben een webshop, een maandelijkse afhaaldag bij de boerderij en een afhaal- en verkooppunt bij een boerderijwinkel in Slochteren en bij een natuurwinkel in het centrum van Groningen. “Ons gehakt zal doorgaans iets duurder zijn dan in de supermarkt, maar ons luxere vlees of stoofvlees is vaak goedkoper dan de premium beef van de meeste supermarkten. Door bij ons te kopen, koop je kwaliteit en smaak én draag je bij aan een verandering in de landbouw. Ook zijn er steeds meer mensen die heel bewust kiezen voor minder vlees, maar wél goed vlees zoals van onze blaarkopkoe. Zo kunnen ze met een goed geweten vlees eten.”

Op de website van natuurboerderij Eytemaheert vind je meer informatie, leuke blogs en een webshop waar je vleespakketten kunt kopen.

Natuurboerderij Eytemaheert is een erkend fokcentrum, werkt natuurinclusief en heeft een gesloten kringloop. Samen met onder andere Natuurorganisaties, Stichting Zeldzame Huisdierrassen, de overheid en Wageningen University & Research onderzoeken zij nieuwe kansen en mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een duurzame kanteling in de landbouw.